Népdalos találkozó

2004-12-21 08:20:08


November 26-án és 27-én a Művelődési Ház és a Vass Lajos Országos Népzenei Szövetség támogatásával rendezték meg a VII. Országos Népdalos Találkozót. A kétnapos rendezvényen az ország legjobb dalosai az óvodástól az idõs korosztályig mintegy háromszázan versengtek. Vas megyébõl, a régióból valamint Tokajról, Szegedrõl, Hódmezõvásárhelyrõl érkeztek résztvevõk. Mindhárom helyi csoportunk - Kalinkó, Fülemüle, Õszirózsa Népdalkör - kiválóan szerepelt, különdíjban részesült.
A résztvevõk már a verseny elõtt belakták a művelődési házat, melegítettek, énekeltek, skáláztak, miként tették azt a szünetekben is. Lelkesen gyakoroltak az öltözõkben, az elõtérben. Ebben a felfokozott izgalomban mutatták be produkcióikat, s nagy odafigyeléssel, szinte áhítattal hallgatták a fellépõ társaikat is, miközben felkészítõik aggódtak tanítványaikért, nehogy elhibázzák a dalok szövegét. Többen izgalomtól elcsukló hangon adták elõ azt a népdalt, amit annyiszor gyakoroltak.
Amíg a zsűri tanácskozott, a versenyzõk igazi fesztiválhangulatban néptáncot tanultak a nagyteremben. Közben népdalos barátságok szövõdtek. A 300 versenyzõ - miként azt elmondták - kiválóan érezte magát itt Vasváron, s vélhetõen messze vitték vendégszeretõ városunk jó hírnevét.
A zsűri döntése alapján 16-an részesültek tárgyjutalomban, ám valamennyi versenyzõ megérdemelte volna, hogy ajándékot kapjon.

A fantasztikus két napnak köszönhetõen, s gyönyörködvén e produkciókban, csak bízhatunk abban, hogy ezek a gyerekek minél több versenyen és fellépésen vesznek részt, s az általuk interpretált énekeket egyre többen megismerik, s maguk is népdaléneklõkké válnak. Látható, az õ kezükben van a népzene sorsa. Bízzunk benne, hogy továbbadják ezeket a szép hagyományokat.
A verseny végeredménye:
Egyéniben a 6-10 éves korcsoportban 1. helyezett lett a mindszenti Csányi Petra - Kiss Tímea duó.
Csoportos 1. helyezést ért el a büki Keltike kör, a 11-14 éves korcsoportban 1. helyen végzett a szemenyei Frigy Nikoletta, a 2. helyet a vasvári Gergye Eszter szerezte meg. A 11-14 éves korcsoportban a gyenesdiási Csillagvirág Éneklõcsoport végzett az elsõ helyen, a vasvári-büki egyesített kiskör, a Vasi Virágok pedig a második díjat vehették át. A 15-18 éves korcsoportban budapesti siker született Kürti László jóvoltából, a felnõtteknél egyéniben a cserszegtomaji Börcziné Németh Mária, csoportban a vasvári Kalinkó Népdalkör csak egy hajszállal maradt le az elsõségrõl a hévízi Tiszta Forrás Dalkörtõl.
S ha már a versenyzõkrõl szóltunk, említsük meg a kiváló vasi felkészítõket, Pintér Anikót, Tanai Erzsébetet, Varga Diánát is. Gratulálunk a tanítványokhoz és az elért sikerekhez!
Kéri Henrietta