A vándorkonferencián kiderült: mi a közös Beethovenben és Kámban

2019. március 08. 09:37:29  nyomtatási kép
Huszonnégy óra alatt hat helyszínen nyolc előadás, kilenc költő, 90 résztvevő. Ez számokban a Vasi Őrtüzek Vándorkonferencia, amelyet negyedszer rendeztek meg a hegyhátiak. Tartalmas és egyre terjedő körben működik a vándorkonferencia, úgy, mint mikor egy követ a vízbe dobunk, és a hullámok egyre tágabb körben gyűrűznek tovább - mondott hasonlatot a rendezvény fejlődéstörténetére Gergye Rezső szervező. 
A Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója azt mesélte: a vándorkonferencia ötletét Tausz István helytörténésszel közösen találták ki. Az eredeti elgondolás az volt, hogy a Hegyhát három nagy költője, Nagy Gáspár, Kisfaludy Sándor és Békássy Ferenc életműve köré felfűzve szervezzenek irodalomismereti rendezvénysort évente. Így reflektorfénybe kerülhetnek az alkotók, de rejtett értékek is bukkanhatnak elő a tematikában. Új érték bemutatójaként csatlakozott hozzájuk például idén Döröske is, ahol a falu szülöttére, Tuli József, József Attila-díjas íróra szerették volna felhívni a figyelmet. De nem csak új információkat keresnek. Azt is szeretnék a rendezvénnyel, hogy a meglévő irodalmi értékek szervessé váljanak az adott kisfalvak életében, legyenek büszkék a helyiek a településeikről elszármazottakra. Idén Nagytilaj, Bérbaltavár, Vasvár, Kám, Zsennye, Döröske volt a fogadóhelyszín, jövőre már látszik, hogy Káld és Püspökmolnári is csatlakozhat a vándorkonferenciához. Püspökmolnáriban Kuglics Gábor helytörténész bukkant Kristóf Ágota családi kötődéseire, azt majd egy év múlva pontosítják, mely szálak ezek, de érdekes, új adalék lehet ez is az irodalomtörténeti feldolgozásokhoz - mondott példát a szervező a rendezvény szellemiségének terjedésére. Beszélt Olaszfáról is, ahol Móra Ferenc leszármazottja járt egykor és őriznek róla emlékeket a helyiek. A cél, hogy az irodalmi értékek kerüljenek a köztudatba, ismerjék fel a helyiek ezeket, és legyenek nyitottak mások értékeinek befogadására is. Ezt szeretnék. Amellett, hogy irodalmárok, irodalomszeretők adnak randevút egymásnak és beszélgetnek tudományos dolgokról, fontos, hogy a vendéglátóknak is legyen kapcsolódásuk mindehhez, szerves legyen mindez - hangsúlyozta a szervező. Egy példa erre néhány éve Kám. A helyi háziasszonyok Bezerédy Amália szakácskönyvéből főzték a menüt. A grófi család Békássy Ferenchez és Kisfaludy Sándorhoz is köthető. Ez jó apropót adott irodalmárnak, háziasszonynak, hogy irodalomtörténeti, közös alapon beszélgessenek a múltról, az értékekről. Az idei vándorkonferencia is hozott meglepetést. Karakas Zoltán népzenekutató, dudás Zsennyén tartott előadásában bizonyítható összefüggéseket talált és prezentált arra vonatkozóan, hogy Kisfaludy Sándor Szüreti énekében és a Beethoven által szerzett, ma Európa himnuszaként ismert dalában van közös szál. Egész biztos, hogy Beethovenre hatással volt Kisfaludy és a magyar népzene - foglalta össze az előadásban hallottak lényegét Gergye Rezső. 
pm

A vasvári Költészet-Bor-Vacsora elnevezésű rendezvényen: Versek mobil alkalmazásban címmel Merklin Tímea újságíró tartott előadást, Nagy Gáspár vasvári találkozásiról Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtárigazgató beszélt, dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész pedig a Festetics család kapcsán gyűjtötte össze a kultúrtörténeti anekdotákat. A jelenlévő költők - akik Romániából. Szlovéniából is érkeztek - verseiket is felolvasták. 
Laki László képgalériája a vasvar.hu-n tekinthető meg

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)