Nézzük meg együtt!

2019. március 08. 09:35:51  nyomtatási kép
Évértékelő a Békeházban

Az elmúlt év városnéző sétáit elevenítették fel és értékelték február 17-én a Békeházban. Volt vetítés és előadás, játék és nyeremények, valamint sor került az új mézbor megáldására és kóstolására is. A sikeres vasvári programsorozat legújabb rendezvényére nem csak vasváriak voltak kíváncsiak, számos vendég érkezett Szombathelyről is.

Bár a februári vasárnapon sétára csábítóan szép idő volt (persze ezt előre senki sem sejthette), a városnéző séták törzsközönsége előadás és beszélgetés keretében elevenítette fel az elmúlt év programjait. A már második évadát záró "Nézzük meg együtt" sorozat keretében tavaly hat sétára, két kirándulásra, továbbá egy-egy könyvbemutatóra, előadásra és emlékműsorra került sor. A programsorozatot dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató egy vetítésben foglalta össze, megismételve az egyes helyszínekhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó célpont, a temetői templom és annak kutatása kapcsán külön kis előadásban ismertette azokat a tudományos eredményeket, amelyek régészeti feltárás során születtek. Hasonlóan izgalmas felfedezésekről számolt be a kolostorból is, ahol az egykori ebédlőterm (refektórium) falkutatásai során újabb látványos freskómaradványok kerültek elő a XVIII. századból. 
Tóth Balázs polgármester is az elmúlt évek egyik legsikeresebb kulturális kezdeményezéseként értékelte a városnéző programsorozatot. A temetői templomról elmondta, hogy annak belső felújítását az egyházközséggel és a püspökséggel szeretnék folytatni; az előzetes költségbecslések elkészültek, és egy kisebb pályázat már beadásra került. A munkákat a jelentős költségek miatt bizonyára több ütemre kell bontani, így azok több évet is igénybe vehetnek. A Kálvária-kápolna azonban már az idén el fog készülni, bár annak helyreállítása is jóval több forrást igényel a tervezettnél.
A második évad lezárásával párhuzamosan elkészült a vasvári dominikánus mézbor második évjárata is. A bor megáldására érkezett Vasvárra Kostecki András domonkos atya, aki bevezetőjében "A domonkos lelkiség új bora" című könyvből olvasott fel megszívlelendő sorokat a bor szimbolikus jelentőségéről. Az áldás után lehetőség volt az új bor kóstolására és a két évjárat összevetésére is. A mézborról a legfontosabb tudnivalókat és a két évjárat közötti különbségeket Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör "főborásza" ismertette. És aki megkóstolhatta mindkét bort - a rubintpiros 2017-est és az aranysárga 2018-ast - talán még ma sem döntötte el, melyik finomabb?
Aztán mézbor és dominikáner sütemény mellett tovább folyt a beszélgetés az új évad tervezett programjairól, lehetséges helyszínekről, kirándulásokról és érdekes témákról. Az érdeklődés felkeltése céljával néhány különleges vasvári fotó is bemutatásra került Zsigmond János fotóművész Vasváron készült képeiből. Az idős művésznek ?- aki remélhetően az idén vendége lesz majd az egyik programnak - volt az édesapja az a csendőr (al)ezredes, akiről a Békeház udvarán álló Ezredesház a nevét kapta. Előzetesnek talán ennyi elegendő is!
A jövő hónapban a városnéző séták sorozata a plébániatemplomban folytatódik, március 10-én a templombelsőt "Nézzük meg együtt" és alaposan, bemutatva minden egyes képet, szobrot és falfestményt - ahogy ezt a tavalyi évértékelőn többen is javasolták.

Szöveg és fotó: Zágorhidi Czigány Balázs

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)