Élettel telik meg a Szentkút színpada

2019. március 08. 09:35:14  nyomtatási kép
A testületi ülésen a város költségvetését is tárgyalták

A város költségvetése volt a fő napirendi pontja a közmeghallgatással egybekötött február végi testületi ülésnek. Az óvatos tervezésnek köszönhetően Vasvár költségvetés továbbra is stabil és kiegyensúlyozott. Az önkormányzat az ülésen támogatta azt a vállalkozói elgondolást, miszerint a tavaszi-nyári szezonban minőségi előadók, együttesek élő koncerteket adjanak a varázslatos szentkúti színpadon. 

Németh Tibor vállalkozó a szentkúti színpad kapcsán felvetette, hogy azt tartalommal szeretné megtölteni. A vállalkozó nagy, 5-600 fős nézőteret képzelt el a helyszínen, amit több lépcsőben lehetne kialakítani. A műanyag székes megoldást a testület tagjai nem találták esztétikusnak, de a plusz padokat párnával környezetbe illőnek gondolják. A vállalkozó legalább öt előadást hozna a szabadtéri színpadra, s az infrastuktúrát ő nyújtaná, így az öltöző, a mellékhelyiség, a parkolói világítás kialakítását. Németh Tibor elmondta, hogy élő zenés, színvonalas produkciókra gondolt. Április végén már koncertet adna az árnyas fák alatt a Mokka Tribute zenekar, valamint "Szécsi Pál 75" alkalmából Gergely Robi zenekarára, később Zámbó Jimmy emlékére Peter Srámek jönne Vasvárra, s lenne Charlie élő koncert is. Egy motoros ügyességi bemutatóhoz Zorall koncert társulna. Elmondta, hogy a színpad betonos részét le kell burkolni balett padlóval, az a lényeg, hogy az mobil, elvihető, könnyen felszedhető legyen. A parkolás is megoldható, de világítást kell az út melletti oszlopokra szerelni. A keverőpultnak technikai felállás szükséges, emellett az alap nézőtéri világítás is nélkülözhetetlen. Ki kell alakítani egy környezetbe illő alkalmi büfét, ami legfőképpen faház lenne, sorolta a tennivalókat. Németh Tibor kiemelte: marketing szempontjából Vasvár két megyeszékhely között helyezkedik el, ami jó alapja a promóciónak. Dr. Pataky Pál tanácsnok megjegyezte: eddig ez tűnik a legjobb elképzelésnek ahhoz, hogy a színpadot kihasználják. Tóth Balázs megjegyezte, hogy egy helyszíni bejárást a vállalkozóval és Gergye Rezsővel, a kulturális központ igazgatójával már megtettek. Természetesen az erdészettel, mint tulajdonossal is egyeztetni kell. Németh Tibor úgy látja, hogy az egyik elszáradó fát biztosan ki kellene vágni, de van még két olyan fa, ami zavarná a koncertek láthatóságát. A vállalkozó elmondta: 1500-2000 forint körül gondolná a belépőt, ami a jelenlegi viszonyok között baráti, elfogadható ár. Az ő célja az, hogy termelődjön vissza a pénz, s a Szentkút színpada legalább olyan híres legyen, mint a kőszegi várszínház. Unger József képviselő azt kérte, hogy minden egyes feladatról, részfeladatról, felelősről, elköltött pénzről pontos kimutatást szeretnének látni. Az önkormányzat testülete az elképzelést a kért négymillió forinttal támogatta. 
A testületi tagjai ezt követően a 2018. évi költségvetést módosították. Erre azért volt szükség, hogy az év során keletkezett plusz bevételeket, kiadásokat pontosan lássák. Csak ezután tekintették át a 2019. évi városi költségvetést. Tóth Balázs polgármester hangsúlyozta: nyugodt lehet a város, mivel stabil a pénzügyi helyzete, s ugyancsak ez jellemző intézményeikre. Az önkormányzat négy intézménye (Vasvári Egészségügyi Alapellátó Intézmény, Vasvári Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsőde, Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, Nagy Gáspár Kulturális Központ) önállóan működő költségvetési szervként kapcsolódik a Vasvári Polgármesteri Hivatalhoz.
A polgármester kiemelte: a város forrásai: állami és saját bevételekből tevődnek össze. Látható, hogy országosan egyre inkább afelé halad az irány, hogy a működtetés saját forrásból valósuljon meg. Évről évre nagyobb arányú a saját bevételek mértéke. Meglátása szerint jó színvonalú költségvetést fogadtak el minden intézménynél, amik felújított állapotban vannak, csupán a Kossuth utcai óvoda maradt ki a sorból. Elmondta: a legnagyobb volumenű az iparterületes pályázatuk, jelentős a turisztikai és a zárt kertes projektjük, s a külterület fejlesztése, kisebb jelentőségű a hegyháti közösségi pályázat, de "bent van" egy vis major pályázatuk is. Sorra vette, hol van a városban rossz járdaszakasz, aminek rendbetétele a jövő feladat lesz. Kiemelte: a költségvetésben jelentős fejlesztési tartalék van, hogy az elnyert pályázatok saját forrásához a 20-30 százalékos esetleges költségemelkedést hozzá tudják majd tenni. Megjegyezte: több városra ez egyáltalán nem jellemző. Dr. Pataky Pál tanácsnok örömét fejezte ki amiatt, hogy nullszaladós Vasvár költségvetése, amire büszke lehet a város. Véleménye szerint helyes az a stratégia, hogy óvatosan kell tervezni a város költségvetését. Dr. Fabók Tibor képviselő rákérdezett az Ezredesház projektjére, ahol a polgármesteri tájékoztató szerint egy, a Békeházhoz kapcsolódó információs központ lesz, ahol kávézót is kialakítanak majd. Felvették turisztikai munkatársként Szilágyi Enikőt, aki angolul, németül, románul is beszél. Az ő bérét 24 hónapig a projekt költségvetése tartalmazza.
Ezt követően módosították a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó, törvényváltozás miatt elavult rendeletet. Dr. Ódor Ildikó jegyző asszony elmondta, hogy a RÉGIÓHŐ Kft-vel egyeztetve dolgozta ki a rendeletet. 
A térítési díjak támogatási szinttől függően 40-80 forinttal megemelkednek. A bruttó összeg nyolc százalékkal nő. A szociális étkeztetés intézményi térítési díja ellátási naponta, egy főre: 1110 forint. 
Az önkormányzati lakások esetében a lakbérek mértékét a képviselő-testület évente felülvizsgálja. Differenciáltan emelik a bérlemények díját. Az összkomfortos, komfortos lakásokét 10 százalékkal, a kisebb komfort fokozatúakét 2,8 százalékkal. A pályázati úton bérbeadott lakások díja nem emelkedik. A költségalapon meghatározott lakbérű - nem pályázati, valamint pályázati támogatással épült - lakások lakbére 5 százalékkal nő. Az ülésen 2,8 százalékkal emelték a nem lakás célú helyiségek 2019. évi bérleti díját.
A folyó ügyeknél elsőként a Kálvária Kápolna felújításához kapcsolódó kivitelező kiválasztásáról volt szó. Nyolc-tíz millió forintba kerül ez a beruházás. Majd megszavazták a civil szervezetek 2019. évi támogatását. A polgármester megjegyezte: a tűzoltó köztestületet is támogatják. Öröm, hogy a korábbi kerethez képest mintegy 40 százalékkal többet, immár 11 millió forintot tudnak a civil szervezetek számára adni. A Vasvári Újság felelős szerkesztőjének 25 százalékkal emelték meg a megbízási díját, míg a szerkesztőségi tagoknak - akiknek szintén régen, immár 12 éve nem nőtt a tiszteletdíjuk - megemelték a juttatásukat.
Döntés született arról, hogy a Vasvár, Alkotmány u. 15. szám alatti pincehelyiséget nem adják bérbe, mivel növekednek az eszköz igények, s szűkében vannak a tárolóhelyeknek. 
Majd elfogadták a Nagy Gáspár Kulturális Központ nagyon alapos, precízen kidolgozott munkatervét, amely magába foglalta az összes rendezvényt, tábort, pályázatot, valamint a szolgáltatási tervet is. Szó volt arról, hogy a május elsejei rendezvényt kísérleti jelleggel "felviszik" a kilátóhoz. Dr. Fabók Tibor képviselő felvetette, hogy a kulturális központ udvarán, például lampionnal feldíszített pergolák mellett zenés-borozgatós nyári esteket is lehetne tartani. 
Szó volt arról, hogy a Bartók Béla utcai irodát, a volt optikai üzlet helyiségét bérbe adják.

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)