Adorján Balázs újra a legerősebb

2016. április 03. 20:09:08  nyomtatási kép
A bárányfesztivál alkalmából rendezték meg a II. Miell Quality nemzetközi erősember versenyt, amelyen 10-en mérték össze erejüket, technikájukat kamionhúzásban, malomkő, vagy éppen szikla emelésében. Vasvár büszke lehetett, ugyanis a dobogó tetőfokára idén is a tavalyi győztes, a helyi Adorján Balázs állhatott. A 27 éves fiatalembert, a vasvári acélembert felkészüléséről, edzéseiről, terveiről is kérdeztük. 
Tonnákat és mázsákat mozgattak meg az erős emberek március 19-én, a Nagy Gáspár Kulturális Központ rendezvényterén, ahova a résztvevők Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is érkeztek. A vasi színeket a vasvári Adorján Balázs mellett a szombathelyi Gadó András képviselte. (Ez utóbbi fiatalember a negyedik helyet érte el a megmérettetésen.) A moderátor szerepét Darázs Ádám vállalta, aki ötször nyerte el Közép-Európa, valamint négyszer Magyarország legerősebb embere címét. 
Az első feladat a kamionhúzás volt. A versenyzők négykézlábra ereszkedve próbálták kimozdítani a hét és fél tonnás monstrumot a súlypontjából. Feszültek az izmok, fogyott a levegő, karcolódtak a tenyerek és a térdek, dagadtak a muszklik, torzultak az arcvonások az erőlködéstől. Majd dübörgött a nézők talpa alatt a talaj, amikor a 260 kilós traktorkerék a földre ért. A 138 kilogrammra mért malomkő ugyan a földön maradt, de a "könnyebb" szikladarabot pár másodperc alatt, kinyújtott könyökkel tartották fejül fölé a versenyzők. Az izgalmas megmérettetésre sok helyi kilátogatott, hogy szakmai tanácsokkal lássák el, vagy éppen tapssal jutalmazzák a rendkívül nyugodt, fegyelmezetten koncentráló erős embereket. 
A győzelem után megkerestük a győztes Adorján Balázst, akit felkészüléséről, edzéseiről és terveiről is kérdeztünk. 
-Hetente hatszor másfél órát edzem. A kamionhúzásnál vagy kölcsönkérünk egy járművet, vagy több autót kötünk össze és így gyakorlok. A súlyemelés mellett a technikának is óriási szerepe van - kezdte a beszélgetést a vasváriak erős embere, aki 2004-ben kezdett el sportolni. A Haladásnál 2009-ig volt kalapácsvető dobóatléta, de az igazán áttörő sikert egy erősember verseny hozta meg számára. 2010-ben próbálta ki először a sportot - a versenyt akkor Mészáros Tibor szervezte - Vépen. A második helytől motivációt és kedvet kapott a sportág további űzéséhez. - Valóban a kamionhúzás a legnehezebb versenyszám, amely nagyon sokat is kivehet a versenyzőből. Egy rossz cipőválasztás, vagy a rossz taktika, technika az egész versenyre rányomhatja bélyegét. Itt sokat számít az is, hogy ki mekkora súlyú. Ezt a versenyszámot Vasváron a 160 kilós Várnai Richárd nyerte, aki rövid idő alatt mozgatta meg a 7,5 tonnás kamiont. Ő egyébként ötszörös magyar bajnok ebben a számban - tájékoztatott. 
Ebből is látszik, hogy nem kezdők vettek részt a vasvári versenyen. Adorján Balázs száma azonban az egykezes, fej fölé történő súlynyomás. Ebben is maga mögé utasította a mezőnyt. 
-A 80 kilós súlyt nyújtott könyökkel négyszer emeltem a fejem felé. A jövőre nézve ebben a számban szeretném beállítani, megdönteni az országos csúcsot, ami 100 kilónak egy kézzel történő ötszöri fej fölé emelését jelenti. Remélem, hogy a nyáron, Siófokon, a Muscle Beach-en ez megvalósul. Szerencsére fiatal vagyok, s az ízületeim is jól bírják a terhelést, a gerincemmel és a térdemmel sincs problémám, néha ugyan van egy-két becsípődésem, húzódásom - árulta el. -  A vasvári verseny nagyon jól sikerült, a versenyzőktől is ezt a visszajelzést kaptam. Rendkívül hálás vagyok mindazoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik segítséget nyújtottak. Támogatóim: Miell Quality, Boti Team Kft., Csörnöc Györgye Étterem, Coop, Mihályi és Társa Kft., SQS 2001. Kft., PNH Kft., Polgár Gábor, Török Richárd, Kiss Gyula, Fodor Gyula, Sipos Árpád, Fincsi Pékség, Vasvár Város Önkormányzata, Trendworks, Panaco Hungária Kft., Pizzafutárság Vasvár, Fukszberger Méhészet, Varga és Varga Kft., Rába Aszfalt Kft. - sorolta majd hozzátette: - Edzőimnek, felkészítőimnek: Tóth Csabának és Darázs Ádámnak, s minden egyes támogatómnak, így a munkahelyemnek is rendkívül hálás vagyok. A verseny után két napig csak feküdtem, pihentem. Majd újra nekiálltam a munkának. Legközelebb május elsején versenyzem Horvátországban. 

Simon-Németh Adél

Program
2021. június 25. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
26
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)