Teltház, jó hangulat a vasvári tűzoltóbálon

2016. február 24. 17:06:32  nyomtatási kép
Teltház, jó hangulat jellemezte az Önkéntes Tűzoltó Egyesület februári bálját. A város egyik meghatározó rendezvényét a Nagy Gáspár Művelődési Központ aulájában tartották meg.  150-en váltottak jegyet a mulatságra.  
Bozzai Lajos egyesületvezető még a rendezvény előtt elmondta, hogy régen a tűzoltóbál zárta a farsangi szezont Vasváron. Már az 1880-es évektől vannak feljegyzések erről. Ezután még volt egy mulatságuk az egykori tűzoltóknak, húshagyó kedden. Akkor zenével, tánccal kezdték az estét. Majd valaki a kályhából kivett korommal kente be a rendezvényen jelen lévő lányok arcát. Onnantól már csak énekeltek a bálozók. A zene elhallgatott. Ezzel jelezték a böjti időszak kezdetét az elődök.
Ami azonban a lánglovagokat illeti: az egyesület életében máig bőven vannak a múltból hozott illetve az utóbbi években elindított hagyományok. Ezeket ötvözte a bál is. Hagyományéltetés, hogy tűzoltó zenekari muzsika, a Brass Band fúvósaiból álló csapat adta a vendégek érkezésekor a fogadózenét. A bál kezdetén V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, Tóth Balázs polgármester és Bozzai Lajos, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mondott rövid köszöntő beszédet.  A hagyományokhoz való ragaszkodás jegyében a nyitótáncot az egyesület tagjai mutatták be.   A rumba koreográfiája több hetes gyakorlással, próbával készült.  Az esten a talpalávalót tradicionális cigány muzsikusok, a Kánya duó szolgáltatta. A mulatságon finom vacsorát szolgáltak fel.
Sokak kedvence volt a sajttal és sonkával töltött rántott szeletet, a cordon bleu, mely receptkönyvben először 1947-ben szerepelt svájci ételként. Most a vasvári tűzoltó bál menüjében aratott sikert.  Este tombolasorsolás is volt, mint ahogy az egy jó bálhoz illik. A város vállalkozói, magánemberei értékes felajánlásokat tettek. Több mint 35 tételnyit. A fődíj idén egy zuhanykabin volt. A tombola bevételének nagyobb hányadát jótékonysági célra költi  az egyesület. A pénz egy részéből azonban védőfelszereléseket vesznek: A védőkesztyű, kámzsa ugyanis fogyóeszköz a rendszeres használat miatt a lánglovagoknál, Vasváron is. 

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)