Negyed évszázada alakult a MDF vasvári szervezete

2014. április 27. 09:01:02  nyomtatási kép
Április 9-én éppen 25 éve alakult a Magyar Demokrata Fórum (MDF) vasvári szervezete. Ez alkalomból a ma már nem létező párt legszebb éveit egy személyes hangvételű találkozón elevenítették fel az alapító tagok a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Ahogy az egykori alakulóülést, úgy a mostani megemlékezést is Barabás Miklóssal, Kiss Ernővel együtt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, alapító tag, későbbi helyi elnök kezdeményezte, akinek politikai pályafutása ezzel a szervezettel indult. A résztvevők korabeli fényképekkel, megannyi kordokumentummal emlékeztek a legszebb évekre. A találkozón tiszteletét tette Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az MDF egykori elnöke. 
-Éppen 25 évvel ezelőtt, 1989. április 9-én ebben az épületben, a művelődési ház egykori nagytermében alakult meg a Magyar Demokrata Fórum vasvári szervezete – tájékoztatott V. Németh Zsolt, aki jelenleg a vidékfejlesztési minisztérium államtitkári posztját is betölti.  - Az alakuló ülésen részt vett Für Lajos, a Antall-, és Boross-kormány későbbi honvédelmi minisztere, valamint Gyurácz Ferenc, az Életünk főszerkesztője, aki idővel a párt országos választmányának tagja lett.  Ez volt a rendszerváltozás első vasvári ellenzéki szervezete. Akkoriban még itt állomásoztak a szovjet csapatok – jegyezte meg. - Módszeresen terveztük meg a programunkat. Első lépésként felmértük, kik azok a helyiek, akik érdeklődnek az MDF szellemisége iránt – ismertette a képviselő.
A megjelent alapító tagok közösen emlékeznek arra, amikor kezdetben tanácskozási jogot kértek a tanácsi és közgyűléseken. Tették ezt azért, hogy tisztában legyenek a város ügyeivel, mint kiderül, Csengey Dénes író bátorította őket erre. 
-Az első rendezvényünk 1989-ben a Hősök napja volt, ami szimbolikus jelentőséggel bírt, mivel korábban nem emlékeztek meg a II. világháborúban elesett hősi halottakról. Juniális sorozatot is indítottunk a horgászokkal közösen. Ezt a programot a város is tovább vitte – mondta a politikus.
A mappákból előkerültek a régi fényképek, okiratok, amelyek felszínre hozták az emlékeket. Mindenki megosztotta a másikkal saját történetét, így az emlékmorzsák idővel a helyükre kerültek. Egy stájer néppárt logója is a kezekbe került…
-Valóban, az 1990-es választások előtt Ausztriában is képeztek minket. Megjegyzem, van olyan kampánytechnika, amelyet az ott hallottak alapján máig alkalmazok – árulta el V. Németh Zsolt. 
Az országgyűlési képviselőt arról kérdezzük, hogy a megalakulás 25 éves jubileuma alkalmából életre hívott eseményre kiket hívtak meg?
-Elsősorban az alapító tagokat, akik közül sokan sajnos már nem lehetnek közöttünk. Emellett többségüknek más irányt vett az élete. De a legfontosabb, hogy a 25 évvel ezelőtti eseményekre emlékezzünk. Főként azért is, mert ez akkoriban egy baráti társaság volt, s ezáltal nagyban különbözött a mostani pártszerveződésekről. Például akkoriban együtt építkeztünk: hozzám is jöttek, és én is mentem másokhoz. Emellett közös szilvesztereket is tartottunk.
Ezt követően arról érdeklődtünk, hogy az emberek akkoriban fogékonyak voltak-e az MDF szellemiségére?
-Az első bíztató jelet én személy szerint akkor láttam, amikor 1990. március 15-én először helyeztük el koszorúnkat. Ekkor hatalmas szimpátiatapsot kaptunk – mondta Vasvár korábbi polgármestere. Majd közösen elevenítették fel az 1990-es első választás keserű történését, amikor Für Lajos vesztett körzetében. De nyomban hozzáfűzték: Vasvár körzetében 74 százalékot ért el, fölényesen nyert.
-A törzshelyünk a Csalitos volt. Oda írtuk ki: „A  mi képviselőnk akkor is Für Lajos!” Ezt a gesztust nagyra értékelték – tájékoztatott a képviselő. Majd szóba került, miért éppen Németh Zsoltot választották meg a vasvári szervezet elnökének?
Megjegyzik, hogy láthatóan nincsenek véletlenszerű események. Akkoriban ők huszonévesek voltak, s hiába vártak egy őszes halántékú, negyvenes, tapasztalt emberre, aki a nagyközönség előtt is vállalja nézeteiket. De be kellett látniuk, hogy magunk közül kell választaniuk jelöltet. Nem volt vita az elnök személyét illetően. Mindemellett nagy tartást adtak számukra, hogy pedagógusok, Recsket megjárt személyek is csatlakoztak hozzájuk. 
-Én személy szerint mindig azt tartottam, hogy az MDF ott van, ahol Lezsák van. Ez akkor is így volt, amikor Lezsákot kizárták abból a pártól, amelyet ő Lakiteleken, a saját telkén alapított. Én akkor a Nemzeti Fórummal tartottam – emlékeztetett V. Németh Zsolt. – Felejthetetlen esemény volt számomra 1989 karácsonya. A temesvári forradalom idején gyűjtöttünk a környező templomok előtt. Eufórikus volt a hangulat: az emberek lisztet hoztak, pénzt ajánlottak fel a határon túli magyaroknak. 
Ezt követően szó esik a párt bukásáról, végleges megszűnéséről. Az alapítók hangsúlyozták, hogy a vasvári csoportosulást mai értelemben egy civil szervezetnek lehetne tekinteni. A legtöbb tag idővel hátat fordított a politikának. 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke így emlékezett:
-Az MDF megalakulása előtt 1500-2000 levelet kaptam az ország egész területéről. Ezeket rendszereztem, s a legígéretesebb pártfogókat elhívtam Lakitelekre, ahol megalapítottuk az MDF-et. Emlékszem, a jó hangulatú sárvári ülésre, amelyen rengetegen voltak, köztük Vasvárról is. Öröm, hogy az egyes városi szervezetek még ma sem felejtik a pártot, amelynek jubileumi eseményeiről több helyen megemlékeztek. 
A vasvári MDF történéseit ezt követően baráti hangulatú találkozón elevenítették fel.  
 sna

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)