A kimondott szónak ereje van

2014. április 27. 08:47:47  nyomtatási kép
 Arany János vers-, énekelt vers és prózamondó verseny az iskolában

Bősze Éva: Költészet

A költészet simogatás. Lágyhúsú, aranyszín
kenyér.
Zamata szívektől szívekig ér.
A költészet szomjoltó, hűsítő nedű...
Becéző s felemelő!
A költészet illat. Törékeny kis virág.
Szirmai közt harmat, könnyes
Vigasztalás.
De tűz is az; izzó parázs!
Fényt áraszt, meleget,
Lángra gyújtja az alvó szíveket...

Április 12-én Bősze Éva költőnő gyönyörű szavaival búcsúzott a vasvári Arany János vers-, énekelt vers és prózamondó versenytől, amely a költészetnapi rendezvények sorában talán utolsó, de meghittségében bizonyára a legelsők egyike volt.
Az 1996-ban Végh Lászlóné Zsuzsa által megálmodott országos versmondó verseny a mostani humán munkaközösség főszervezői (Ódor Anna, Siposné Káldy Gyöngyi) általi újjászületésének lehettünk tanúi a Kardos László Általános Iskolában, ahol egész nap a zene és a vers hangjai töltötték be az aulát. A hagyományos vers és próza kategória mellett az énekelt versek új színfolttal gazdagították az eddig is patinás rendezvényt.
Az érkező versenyzőket és vendégeket a Tarisznyás együttes jókedvet ébresztő fogadózenével várta az ünnepi díszbe öltöztetett aulában, majd az iskola igazgatója, Sejberné Szabó Marianna mondott köszöntő beszédet, melyben az iskolai emlékkönyv lapjairól idézte fel az országos verseny 15 éves történetének mérföldköveit. 
Ezt követően V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár közvetlen stílusú köszöntőjével oldotta a versenyző gyerekek izgalmát: „Aki egyszer belekóstolt az irodalomba, a költészetbe; aki vett már a kezébe olyan könyvet, amit nem tudott letenni; aki megízlelte már a magyaros és az időmértékes verselés ritmusát; annak jó eséllyel napi betevőjévé válik a vers, a mese, a történet… és úgy általában, az olvasás, a figyelmes hallgatás és az anyanyelv igényes használata. …Kíváncsian és izgatottan várom, hogy ezek a szövegek megszólaljanak a ti tolmácsolásotokban. Olyan kíváncsian, hogy arról az író és költő Szabó Magda gondolatai jutnak eszembe: „egyet tudtam, biztosan tudtam, hogy amit valami költő megírt, vagy amit a színpadon mondani kell, (…) az hozzátartozik az életemhez, s ha nélkülöznöm kellene, nem tudnék boldog lenni soha már, mert nekem meg ez kell úgy, mint áldott öreg koldusunknak az a bizonyos kenyér.” … Úgy látom, idén is sokan gyűltünk össze hasonlóan éhesen a szép szavakra, éhesen a továbbgondolható gondolatokra, ezért mindenkinek jó étvágyat kívánok a napi betevő irodalomhoz!...” 

A versenyzők alapos felkészültségükről tettek tanúbizonyságot. A színvonalas produkciókat a Sejber Mihály vezetette művészeti szakkörösök által, erre az alkalomra komponált háttérdekoráció előtt mutatták be a résztvevők.
Az öttagú zsűri szakmai alapossággal és mély empátiával értékelte az elhangzott produkciókat, a továbbfejlődés lehetőségeit megmutató szavakkal biztatta a versenyzőket további munkára, anyanyelvünk értékeinek ápolására. 
A zsűri tagjai: Bősze Éva költő, Farkas Erzsébet ének-művész, főiskolai docens, Nagyné Erőss Rozália tanár, színházi szaknevelő, Herczeg Tamás színész, a HOPPart Társulat vezetője, Pados Zsolt, a Tarisznyás együttes művészeti vezetője.
Az arany-, ezüst- és bronzminősítést szerzett versenyzőket Nagyné Erőss Rozália és Farkas Erzsébet könyvutalvánnyal jutalmazta, de minden résztvevőnek oklevelet és egy kis emlékezetes ajándékot adott át az iskola igazgatója, Sejberné Szabó Marianna.

Vers kategória
Kiemelt arany minősítés:
Tornay Nóra (Általános Iskola, Őriszentpéter) 

Arany minősítés
Petováry Lilla (Paragvári Úti Általános Iskola, Szombathely)
Horváth Dominik (Szent László Általános Iskola, Sárvár) 
Németh Anna (Szent László Általános Iskola, Sárvár) 

Ezüst minősítés
Keszei Zita (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Kőszeg) 
Szendrő Sára (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Kőszeg) 

Bronz minősítés
Bodonczi Emese (Általános Iskola, Őriszentpéter) 

Próza kategória
Kiemelt arany minősítés
Szalai Ágoston (Szent László Általános Iskola, Sárvár) 

Arany minősítés
Somogyi Bálint (Általános Iskola, Vasszécseny) 

Ezüst minősítés
Mozsár Dániel (Kardos László Általános Iskola, Vasvár) 

Bronz minősítés
Boda Vivien (Általános Iskola, Csehimindszent) 
Dóka Stella (Hatos Ferenc Általános Iskola, Vép) 

Énekelt vers kategória
Kiemelt arany minősítés
Nagy Júlia (Váci Mihály Általános Iskola, Szombathely)

Arany minősítés
Takács Andrea (Hatos Ferenc Általános Iskola, Vép) 

Ezüst minősítés
Kapornaki Júlia (Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely)
Cséri Alexandra és Tóth Andor (Kardos László Általános Iskola, Vasvár) 

Bronz minősítés
Drimmer Julianna (Kardos László Általános Iskola, Vasvár)
Dobó Dorina (Kardos László Általános Iskola, Vasvár) 

Különdíjak:

A legeredményesebb hazai versenyzőknek: Cséri Alexandrának és Tóth Andornak énekelt vers kategóriában a Vasvári Gyermekekért Alapítvány ajándékát Laczó Zoltánné, a kuratórium elnöke adta át.

A legeredményesebb hazai versenyzőnek: Mozsár Dánielnek (vers-próza kategóriában) Kovács Tilda, Vasvár polgármestere nyújtotta át a jutalmat és egyben zárszavában a kimondott szó erejére irányította rá a figyelmünket. 

Jó volt látni a pedagógusközösség összefogását, melynek eredményeképpen megvalósulhatott ez a színvonalas, sok település iskolaközösségét megmozgató rendezvény.

Köszönet a támogatóknak:
Tomaker Kft.
Vasvár Város Önkormányzata
Bendefy László Városi Könyvtár
Városi Zeneiskola
Vasvári Tankerület

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)