Pozitív mérleggel zárta az óesztendőt Vasvár

2013. január 13. 15:15:28  nyomtatási kép
A köztemető megújítása és az utak rendbetétele az idei tervek között

Vasvár eredményes esztendőt tudhat maga mögött: önkormányzata mintegy kilencvenmilliós hiánnyal futott neki az évnek, ám végül, részben a kormány adósságrendezésének köszönhetően pozitív mérleggel zárhatta az óesztendőt. Emellett megannyi fejlesztés is útjára indult, miközben lassan finisbe ér a kisváros történetének legnagyobb beruházása: a csatornahálózat teljessé tétele. A hegyháti kisváros 2013-as esztendeje is mozgalmasnak ígérkezik: az utak javítása, a temető megújítása, járóbeteg-központ kialakítása szerepel a tervek között.

- Nagy izgalommal és forráshiánnyal vágtunk neki a 2012-es évnek. Ám, ahogy a mesében is szokták mondani, minden jó, ha a vége jó. S ez valahogy esetünkben is így alakult: minden fejlesztésünket és beruházásunkat megvalósítottuk, részben saját erőből, részben külső támogatásból és emellett pozitív mérleggel zártuk az esztendőt – kezdi az évértékelő beszélgetést Kovács Tilda, a kisváros polgármesterasszonya, majd a legnagyobb futó projektre terelődik a szó.

- Tőlünk a legtöbb munkát, a lakosságtól pedig a legtöbb türelmet a szennyvízberuházás követelte, hiszen volt olyan időszak, mikor a város útjainak mintegy 70 százaléka a munkálatok alatt állt. E beruházás azonban lassan az örömteli szakaszába ér, megkezdődtek, s a tervek szerint áprilisig befejeződnek a rákötések a rendszerre, s elindulhat az utak helyreállítása. Elsőként a legkritikusabb szakaszok kerülnek sorra, ezért a József Attila és az Arany János utca esetében már lezajlott a tervezés, s ahogy januárban az idő engedi, elindulnak az útjavítási munkák is. E két utcát követően az Esze Tamás utca kerül sorra, miközben a kivitelező is folyamatosan végzi a helyreállításokat, az önkormányzat pedig a kritikus utcákat hozza majd forgalomképes állapotba. Ehhez az időszakhoz még egy kis türelmet és kitartást kell kérnünk a város polgáraitól – hangsúlyozza a polgármester.

A 2012-es esztendő másik fontos beruházása a Szentkút rehabilitációja volt, melyet az erdészettel közösen valósított meg az önkormányzat. A régóta várt megújulás azonban az átadás óta eltelt időben folyamatos munkát ad a szakembereknek.

– Most egy újabb megoldandó probléma jelentkezett: ez idáig ugyanis az elöregedett fákat nem vágták ki folyamatosan, s így az új növések nem tudtak kiteljesedni. A szakemberek ezért most folyamatosan ellenőrzik és ritkítják a beteg fákat, illetve csökkentik a lombkoronát, ott, ahol még menthető a fa. E rehabilitáció várhatóan áprilisig befejeződig, ám addig is fokozott óvatosságot kérek mindazoktól, akik a Szentkúton sétát tesznek, kikapcsolódnak – figyelmeztet Kovács Tilda.  

Szintén e térség bővült a Kneipp-program létesítményeivel is. A lezárult egészség-prevenciós projektet Vasvár a kistérség 13 településével közösen hívta életre, s ennek eredményeként készült el a légúti megbetegedések kezelésére javasolt inhalálóház, melyet tavasszal állítanak majd üzembe a szakemberek, valamint új Kneipp-elemek leltek otthonra a Csónakázótónál is. Szintén az egészségmegőrzés jegyében indult útjára a Sporttelep felújítását célzó program.

– Úgy gondolom, a tavaly centenáriumot ünneplő VVSE szép ajándékot kapott azzal a Belügyminisztériumtól, hogy támogatási kérelmük pozitív elbírálásban részesült. Így most jelentős beruházás zajlik e területen is. Ezért, valamint a város közéletében vállalat szerepéért köszönet illeti a jelenlegi vezetőséget, a múlt sportvezetőit pedig az elmúlt száz évben a városért végzett munkájukért. Ugyanakkor köszönettel tartozom a város valamennyi civil szervezetének, akiktől nagyon sok segítséget kapok munkám elvégzéséhez. A civil aktivisták nélkül mára elképzelhetetlen a helyi közösségi élet. Bízom benne, hogy segítségükkel a város lakói körében népszerű és várt rendezvényeket 2013-ban is meg tudjuk tartani. E rendezvények között kerül majd sorra ismét a Békenap, melynek keretében a vasvári béke dokumentumainak hitelesített másolataiból nyílik majd tárlat a Békeházban. E reprodukciókon már dolgoznak a bécsi levéltárban – emeli ki a polgármesterasszony.

A nagyobb beruházások mellett a kisebb fejlesztéseket a város sikeres közmunkaprogramjai tették lehetővé: a Start-program több mint 50 fő foglalkoztatását tette lehetővé, a dolgozók többsége egész évre munkát kapott. Munkájuk nyomán a mentőállomás és az önkormányzati lakások felújítására, a Szentkút körüli külterületi utak helyreállítására, a zsidó temető megtisztítása is nyílt módja az önkormányzatnak.

A közmunka-program újabb sikerében és a pályázati támogatásokban bízva a 2013-as esztendő tervei sem kisebbek.

- Úgy gondolom, hogy újabb közös célunk a városi temető felújítása, melynek a megújítási terve már elkészült, s tavasszal a műszaki kivitelezés is megindulhat. Az első ütemben a József Attila utca felőli rész felújítása és sírhelybővítése történik meg, erre a területre mintegy 30 millió forintot tud a város fordítani. Végső cél – a további anyagi lehetőségek függvényében – természetesen az egész temető megújítása. Emellett folytatódik a parkok bővítése, újabb köztéri szeméttárolók kihelyezése, s az utak melletti fásítás is, amely tavaly a Kossuth utcában és a Tretter-kertben már megvalósult. E feladatban is szerepet kapnak a közmunkások, ám a város tisztaságának és az elültetett új növényeknek a megőrzésében számítunk a városlakók segítségére is. S természetesen a pályázati lehetőségeket sem hagyjuk kihasználatlanul: a mozi helyén egy járóbeteg szakellátó-intézmény életre hívását tervezzük, melynek kialakítása, nyertes pályázat esetén, már az ősszel elindulhat. Emellett hamarosan beadjuk támogatási kérelmünket a távhőrendszert kiváltó termálvíz-fűtés kialakítására is. E projekt megvalósítása esetén saját forrású energiával jelentős költségmegtakarítást tudunk majd elérni a hő előállításban – hangsúlyozza Kovács Tilda, majd az elsejével életbe lépett változásokra terelődik a szó.

– Az esztendő első napjával megkezdte munkáját a Vasvári Járási Hivatal, amely 30 év után újra járási székhellyé tett városunkat. A változások között szerepel az is, hogy a Kardos László Általános Iskola, valamint a Városi Zeneiskola működtetése állami kézbe került, míg a szakközépiskola a megye égisze alatt maradt. Ennek ellenére a felelősségünk mindhárom intézmény vonatkozásában változatlan, s együttműködésünk is megmarad. A Helytörténeti Múzeum ugyanakkor a megyei múzeumi igazgatóságtól a városhoz került, s működtetését úgy láttuk a legcélszerűbbnek, ha a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány kezelésébe adjuk át. Mindezek mellett az esztendő utolsó napjaiban megállapodás született a város adósságának átvállalásáról is. Így a kormány adósság-elengedési programjának keretében négy korábbi beruházásunk önerejét biztosító hitelt és kilencven millió forintnyi folyószámlahitelt tudhat maga mögött a város összesen közel 345 millió forint értékben. A jövő évi gazdálkodásunknak azonban nemcsak ez adhat megfelelő kereteket, hanem a város stabilitását évről-évre nagyban meghatározó iparűzési adó is. Emellett a HP Magyarország és a PNH Kft. által teremtett csaknem 400 új munkahely is bizakodással tölthet el minket. Ugyanakkor az a tény, hogy még ez a szám sem tudta igazán befolyásolni a térségben a munkanélküliek arányát, megmutatja a képzések szükségességét is: a vállalatok hiába szeretnének a profiljaikhoz szükséges, helyi munkaerőt alkalmazni, ha helyben nincs meg a megfelelő képzettség – teszi hozzá.

- Legalább ekkora örömre adnak okot a város demográfiai mutatói. A 2010-es tízhez képest 2012-ben húsz fiatal kötött házasságot Vasváron, emellett csökkent a halálozás, 33 kisgyermek született, ami szintén több, mit az elősző esztendőben, s így a népesség száma is lassú emelkedésnek indult. Számomra ez azt jelenti, hogy Vasvár újra vonzó a fiatalok számára – hangsúlyozza a polgármester, majd hozzáteszi: a jövő esztendőben is szem előtt tartják, hogy a város múltja egyben jövője is, s ennek szellemében, reményeik szerint békevároshoz méltóan és sikerekkel maguk mögött zárják majd a 2013-as esztendőt is.

–vv–


Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)