Előadás, kiállítás és kulturális bemutatók: ismét életre hívták a Roma Tehetség Napját

2012. november 26. 19:07:53  nyomtatási kép
Nehéz szavakban megfogalmazni, inkább látni kell. Meg érezni. Meg jelen lenni. Arról a különös hangulatról, felszabadultság érzésről és kulturális élményről írok, amelynek részese lehettem a Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban rendezett tematikus roma kulturális napon. A „Roma Tehetség Napját” egy európai uniós pályázat részeként rendezte meg a Mérték Egyesület a Vasvár és Térsége Cigány Érdekvédelmi Egyesülettel és a vasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzattal összefogva. Az összetett projekt, melynek részeként a kulturális napot életre hívták, a „Családi Erőforrás Központ a vasvári térségben” nevet kapta és 2014. májusáig számtalan szolgáltatást kínál Vasvárnak és térségének, valamint minden családnak, nem csak a hátrányos helyzetben élőknek. A program egy szelete azonban a hátrányos helyzetű családokra, kimondottan a roma nemzetiségre fókuszál. Ennek a szegmensnek a – talán nevezhetjük így – , nyílt napját rendezték meg a szervezők, ahol megint csak bebizonyosodott: a roma integráció valódi esélye, a kulturális híd építése lehet a többségi és kisebbségi társadalom közt. Erről szólt az a szakmai fórum is, mely a program felütéseként a roma identitás és kultúra iránt érdeklődőket hívta gondolatcserére.

Gergye Veronika romológus a cigány nyelv és identitás kérdését járta körül nagyon érdekfeszítő felvetésekkel, aztán pedig Siposné Káldy Gyöngyi, a Kardos László Általános Iskola pedagógusa, egy általa írt tanulmány kapcsán beszélt a roma származású gyermekek tanulási nehézségeiről. A fórumon megjelentek az előadások után beszélgetésbe kezdtek, melynek a többi között az egyik esszenciája az volt, hogy a tanulás, az oktatás a legnagyobb esély a kulturális hídépítés mellett a roma integráció segítéséhez. A programrészt Ferkovics József roma képzőművész kiállításának megnyitója követte. A csillogó tehetségű alkotó művei önmagukért beszéltek. A Vasváron kiállított munkák, többségükben portrék, egyrészről szinte klasszikus, a görög művészetre jellemző pontossággal, arányérzékkel készültek, másrésztől a festmények, grafikák színvilága, formavilága és témái a roma kultúra és hagyomány gyökereihez nyúltak vissza. Ez utóbbiból merítve ötvözte Ferkovics József a klasszikust az „etnikai”-val, harmonikusan. A kiállítás megnyitó után kulturális bemutatók következtek a színházteremben és az előtérben. A vasvári Rózsafa táncegyüttes mutatkozott be, majd utánuk Farkis Béla klarinétművész briliáns műsora következett, ezt követően szlovén vendégek léptek színpadra.

A színpadi produkciók után a kulturális központ előterében roma tánclépéseket sajátíthattak el a résztvevők a „Hálózat az integrációért” szervezet táncosainak segítségével, de fellépett és bemutatkozott a Vasváron is kedvelt és népszerű Söjtöri Roma Folklór Együttes is. A produkciók sorát egy közösen elfogyasztott vacsora zárta, majd Horváth Richard  kezdte a közönségnek a talpalávalót játszani, végül a szólóprodukció  kiegészült ifjú Kánya Lászlóval és Kassai Józseffel is, így egy rögtönzött bál zárta a Roma Tehetség Napját november utolsó vasárnapján Vasváron. pm

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)