Zeneiskolai nyár: táborok, koncertek Vasváron és a Hegyháton

2011. augusztus 25. 19:06:11  nyomtatási kép

Az Ifjúsági Fúvószenekar nyári tábora és koncertje

A vasvári Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara évek óta nagyszabású koncerttel zárja a tanévet. Így volt ezen a nyáron is - július 1-jén a Nagy Gáspár Kulturális Központban az idén első ízben megrendezett Újévi koncerthez hasonló hangulatú programmal ajándékozta meg közönségét a csoport. A hangverseny első részében a komoly-, a második részben a könnyűzene játszott főszerepet, utóbbiban a zenekar előadásában, a Sakál vokál nevű énekes formációval kiegészülve népszerű slágerek, musicalbetétek, filmzenék szólaltak meg. A koncerten fellépett a zeneiskola több kamaracsoportja: a Hegyhát Rézfúvós Együttes, a Csörnöc klarinét-trió, valamint az újonnan alakult Fuvola-kvartett, emellett a programon az Orff Ütősegyüttesének tagjai is közreműködtek. Különösen nagy sikert aratott a magyar rajzfilmslágerekből álló egyveleg, melyben két ifjú hölgy Kapornaki Júlia és Drimmer Julianna csillogtatta meg énektudását.

A hangversenyt a tavalyi évhez hasonlóan egy egyhetes tábor előzte meg. Ez a program amellett, hogy az intenzív munkával jelentős fejlődési lehetőség a zenekarnak, hatalmas közösségformáló hatással bír. A csoport új tagjainak felzárkóztatása is folyamatosan zajlik, a tábor során ők is rengeteget fejlődtek, s beilleszkedtek a közösségbe.

Az Ifjúsági Fúvószenekar a Hegyháton

Az Ifjúsági Fúvószenekar az idei évben több olyan meghívást kapott, melyek a hegyháti kapcsolatokat is erősítik, s lehetőséget adnak arra, hogy az együttes tevékenységét minél többen megismerjék a környéken. Éppen ezért a csoport szívesen élt a lehetőséggel, hogy a májusi oszkói bemutatkozás után nyáron két alkalommal Gersekaráton is szerepeljen.

Papírfesztivál és Falunap Gersekaráton

Az Üstökös Gyermek és Ifjúsági Egyesület június 18-án a sportcsarnokban immár harmadik alkalommal rendezte meg a településen a szervezet szakmai és kulturális napját. A rendezvényen a színvonalas kiállítások mellett számos helyi és meghívott fellépőt is megtekinthettek az érdeklődők. A táncosok, énekesek, kötélugrók, helyi iskolások és óvodások műsora mellett a vasvári zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara könnyed nyári koncertet adott a rendezvényen.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett gersekaráti falunapon is szerepelt a zeneiskola fúvószenekara. Július 9-én, a verőfényes napsütésben üdítő perceket szerzett a közönségnek a színes rendezvényen, ahol volt focibajnokság, fényképkiállítás, zene, tánc és kötélugrás. A zeneiskolás blokkban Hábencius Liza, Szabó Dániel, Vass Alexandra és Farkas Anikó előadása is nagy sikert aratott.


Az Orff Ütősegyüttes nyári tábora

A zeneiskola Orff Ütősegyüttese minden nyáron felkerekedik és táborozni indul. Évek óta Gersekaráton töltik július első napjait. Az egyhetes tábor alatt folyik a munka, emellett kialakul egy erős közösség. Rengeteg élménnyel gazdagodnak a csapat tagjai ez alatt a pár nap alatt, s valóban igazi "csapatot" alkotnak - hétéves a tizennyolcévessel. Ez rendkívül fontos, hisz a másik minden rezdülését ismerni kell egy ilyen csoportban. Idén is remekül sikerült a tábor, melyet a gersekaráti művelődési házban július 8-án megrendezett zárókoncert is bizonyított, ahol az ütőshangszereken előadott produkcióik mellett a tagok szólóhangszerükön is bemutatkoztak. A csoporttal egy közös számban közreműködött Tóth Flóra, a zeneiskola továbbképzős diákja fuvolán.


Nyári régizene kurzusok

A zeneiskola furulyás diákjai aktív résztvevői különböző kurzusoknak. Ezen a nyáron két remek lehetőség is kínálkozott a régizene kedvelőinek.


Barokk hegedű és furulya kurzus a Nemeskéry Kastélyban

Augusztus elején Miszlán, a Nemeskéry Kastélyban Barokk hegedű és furulya kurzus zajlott neves művészek előadásaival (Januj Anna - blockflöte, Tóth Mónika - barokk hegedű). A vasvári zeneiskola diákja, Kérges Dorottya is részt vett Januj Anna furulyaóráin.

Januj Anna furulyaművész zenei tanulmányait a Szegeden, Bécsen, Milánóban és Lipcsében végezte. Alapító tagja a hazai L'Eclisse kamaraegyüttesnek, a Savaria Barokk Zenekar és az Orfeo Zenekar vendégművésze. 2003 óta a tokaji Régizene Nyári Egyetem kurzusvezető tanára. Számos hazai és külföldi CD-felvétel közreműködője, koncertek szólistája Európa-szerte. 2006 óta a Magdeburgi Konzervatórium tanára, 2009-től a Lipcsei Zeneakadémia óraadó furulyatanára.

A kurzus záróhangversenyén Dorottya, a tavalyi országos furulyaverseny első helyezettje kiválóan szerepelt. A tizenkét éves leányzó volt a program legfiatalabb résztvevője. Dorottya tanára nem más, mint az édesapja, Kérges Albert, a vasvári zeneiskola pedagógusa, aki azt vallja, minél több impulzus kell, hogy érje a zenét tanuló gyermeket a további fejlődés érdekében. Dorottya éppen ezért számos nemzetközileg elismert művész kurzusán vett már részt.


Savaria Régizene Műhely Szombathelyen

Szintén augusztusban, idén hetedik alkalommal rendeztek mesterkurzust Szombathelyen. A Tinódi Alapítvány szervezésében megvalósuló Savaria Régizene Műhely elnevezésű programon Kérges Dorottya és Palatin Cintia furulyás diákok vettek részt intézményünkből. A furulyakurzus vezetője Prehoffer Gábor volt.
Prehoffer Gábor furulya tanulmányait Bécsben végezte, diplomáit zenepedagógia-blockflöte szakon kitüntetéssel szerezte meg. Számos nyári régi zenei kurzus résztvevője, illetve furulyatanára A Krommer Lúciával és Ratkó Ágnessel együtt 1996-ban alapított Jean-Marie Leclair Trió tagjaként számos koncertet adott Magyarországon és Ausztriában. A bécsi Orpheon Consort hangversenyeinek rendszeres közreműködője volt 1997-től 2001-ig, José Vázquez művészeti vezetésével. 2002 szeptembere óta a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium furulyatanára.

A kurzuson az egyéni foglalkozások mellett kiegészítő programokon is részt vehettek az érdeklődők - ilyen volt a histórikus tánc, kamarazenei foglalkozások és a hangszerjátékot segítő torna. Esténként a professzorok és a hallgatók adtak koncertet. Így bemutatkozási lehetőséget kapott Cintia és Dorottya is, akik kiváló teljesítményt nyújtottak. A kurzus záróprogramjára kiválasztott hallgatók között volt Kérges Dorottya, aki a gálahangversenyen ismét lenyűgözte a közönséget.


Petőmihályfán is jártunk

Augusztus 20-án Petőmihályfán, a Szent Bertalan kápolnánál megrendezett Hegyháti vigasságokon Hábencius Liza és Szabó Dániel is bemutatkozott - a vasvári zeneiskola két zongoristája előadásában népszerű dallamokat hallhattak az érdeklődők.


Kondics Tünde

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)