Gasztronómiai barangolások Vas és Zala megyében - vasvári és hegyháti receptek az élmezőnyben

2011. augusztus 22. 17:25:11  nyomtatási kép

Idén tavasszal írta ki a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. "Gasztronómiai barangolások Vas és Zala megyében" címmel receptversenyét ételreceptek, házi készítésű, különböző tartósítási eljárásokkal készített élelmiszerek és rég elfeledettnek hitt Vas és Zala megyei alapanyagokból készült ételek megreformálása, újragondolása kategóriákban. A díjazottakat szakértőkből álló zsűri választotta ki, melynek tagja volt a Nagytilajból elszármazott Ábrahám Gézáné, Mariska néni, a több kiadást is megért Vasi, zalai parasztételek című könyv szerzője, Majthényi László politikus, borszakértő, Pál János, a zalaegerszegi Piac Bisztro tulajdonosa, és Pilnay Zoltán a körmendi Berki Vendéglő konyhafőnöke. A kiírók célja volt felkutatni és csokorba gyűjteni Vas és Zala megye területéről a feledésbe merülő helyi autentikus recepteket. A beküldött anyagokból 45 oldalas receptfüzetet készítettek a projekt munkatársai.

A rendezvény fővédnöke V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt, aki a megnyitó beszédében elmondta: az élelmiszerek helyben értékesítésére, felhasználására kell törekedni, a Vidékfejlesztési Minisztérium fokozott törekvése is ennek a folyamatnak az elősegítése. A receptversenyek is segíthetnek ebben, hiszen a közízlés formálására is nagyon alkalmasak.  A bor- és pálinkafogyasztásban bekövetkezett minőségi, közízlésbeli fejlődés után az ételek iránti minőségi érdeklődés következhet. A sokszor egysíkú pörkölt, gulyás világ sokszínűbbé válhat a jövőben, például ilyen receptversenyek, pályázatok valamint gasztronómiai rendezvények segítségével, ahol a régi idők paraszti és polgári étkezési kultúrájának megismerése új igényeket teremthet a mai gasztronómiában. Sokat segíthet ebben, ha feltérképezzük, milyen ételeket fogyasztottak az ősök és ezeket a 21. századi életformához igazítjuk.

A gasztronómiai barangolások Vas és Zala megyében című receptfüzet a háziasszonyoknak is sok érdekességet tartogat, de alapul szolgál a projektben közreműködő hegyháti, körmendi és szlovéniai éttermek kínálatának célirányos, helyi gasztronómiai jellegzetességekre épülő bővítéséhez is.

A receptverseny felhívására összesen 94 recept érkezett 26 beküldőtől. A legfiatalabb közülük 19, a legidősebb 66 éves volt. A receptekből nagyon sok Vasvárról és a Hegyhátról érkezett. Végül a zsűri a hegyháti hallevest, a bimbós pöfetegkrémlevest, a vaddisznóragus tekercset karamellizált tökmagos káposztasalátával, az aludttejes prószatortát Zila formában, a köleskrokettet, és a borhabtortát díjazta kiemelten. Az "érmes" receptekből a borhabtorta jegyzője hegyháti, a gersekaráti Hegedüs Sarolta valamint a közönségdíjat is hegyháti receptgazda nyerte el. Nagy Istvánné Pácsonyból saját találmányát, a gyorslángost ajánlotta a zsűri és a receptfüzet összeállítóinak figyelmébe. Az augusztus 21-én a körmendi Berki csárdában rendezett díjátadó ünnepségen a díjazott fogásokat is feltálalták.

Pogács Mónika

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)