Felszentelték a "szeretet keresztútját"

2011. augusztus 18. 22:21:20  nyomtatási kép

Öt ország tizennyolc művésze dolgozott a stációkon

Egy héten át öt ország tizennyolc művésze dolgozott azért, hogy Vasvár Mária-kegyhelye újabb értékkel gazdagodjon. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Dunai Nemzetközi Alkotóköre XVII. Honvéd Fafaragó Szabadiskolája fafaragó táborának művészei augusztus 7. és 14. között elkészítették a Szentkúti keresztút stációit. Az alkotásokat a búcsú előtti délutánon szentelték fel.

Egy hétig lázas munka zaja hallatszott a városi kemping udvaráról, kellett is a sietség, hiszen - a programok mellett - mindössze négy nap állt a csapat rendelkezésre a tizenöt stáció megfaragására - fogalmaz Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Nem nagyon kell őt a Vasi-Hegyháton bemutatni, hiszen ötödik alkalommal térnek már vissza ide az alapítvány alkotói: a két gersekaráti, a telekesi és a petőmihályfai fafaragó tábor után idén Vasvár Város Önkormányzata meghívására a Mária-kegyhely bővüléséért dolgoztak. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, amely a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések életminőségének és kulturális közösségeik fejlesztését tűzte zászlajára, rendszeresen szervez alkotóborokat. Az alapítvány alkotókörének művészei ilyenkor egy teljes hétre a településre költöznek, ahol a vendéglátásért cserébe adományként hagyják hátra alkotásaikat, s kezdik meg a gyakran hatásukra közösségé kovácsolódott csoportokkal való együttműködést. A vasvári szabadiskola célja eltért a korábbi hegyháti alkotótáborokétól, hiszen azok alkalmával az egyediséget hangsúlyozó köztéri szobrok születtek, míg most mindenki egyért, a világon egyedülálló alkotás, a Szentkúti keresztút létrehozásáért dolgozott.

- A keresztút páratlanságát az adja, hogy a tizenöt stációból álló keresztutat különböző nemzetek és vallások, különböző művészi szint és stílus képviselői közösen, határok nélküli összefogással alkották, így akár a szeretet keresztútjának is nevezhetnénk - vélekedik az alapítvány elnöke, a stációk formájának megálmodója.

- Erre a határtalan összefogásra, és szeretetteljes légkörre szükségünk is volt, hiszen a feladat keménnyé vált azáltal, hogy több alkotótársunk nem tudott részt venni a táborban, ráadásul a munkára fordítható időbe a stációk felállítását és a festést is bele kellett számolnunk. Feszített tempóban, s nagyon keményen dolgoztunk - mondja Nick Ferenc. Az alkotások így is időre elkészültek, s még a környékkel is volt alkalmunk megismerkedni - teszi hozzá.

- Felkerestük a közreműködésünkkel megújuló telekesi templomot, valamint a hangulatos vasvári városnézés mellett együttműködési lehetőséget találtunk Nemesmedves és Rátót településekkel. A két vasvári bemutatkozásunk után egy telekesi naplementés vacsorán - közös nemzetközi értékteremtésként - véglegesítettük a Falvak Kultúrájáért Civilhálózatnak szánt "Együtt Európáért" elismerésre vonatkozó javaslatunkat is - tette hozzá Nick Ferenc.   

A keresztút felszentelésére augusztus második szombatjának délutánján került sor. Már az avató időpontja előtt jókora tömeg gyülekezett a különleges környezetben felállított stációknál, az első "zarándokokat" a templomi énekkar dallami köszöntötték, majd Kovács Tilda, a város polgármesterasszonya szólt arról az útról, mely a keresztút ötletének megszületésétől a megvalósulásig vezetett. Mint mondta: hat esztendeje lett részese a természetjárók csapatának, akik a túraútvonalak végén rendszerint keresztutaknál, kegyhelyeknél imával, elcsendesedve pihentek meg. Hangsúlyozta: a gyönyörű keresztutakat járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy mindent megtesz azért, hogy a vasvári kegyhely is keresztúttal gazdagodjon. Ha jóra törekszünk, a Jóisten megadja a segítséget - ezúttal is ez történt - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: az önkormányzatnak nem volt anyagi forrása a megvalósításra. Ekkor ismét közbelépett a gondviselés: előbb Nick Ferenc felajánlása, majd a városért tenni akaró vállalkozók, civil szervezetek adományai jöttek, s májusban elkezdődhetett a szervezés. S augusztusban megtörtént a csoda: az alkotók szenvedéllyel, kitartással, hihetetlenül kemény munkával megvalósították ezt a gyönyörű alkotást. Majd Pilinszky gondolatait idézve elmondta: az életünket nem az egyenes, hanem a kereszt síkjában járjuk, éljük le. Hol öröm, hol szenvedés keresztezi az utunkat, de tudnunk kell mindazt, amit ez a tizenöt stáció is jelképez nekünk, hogy ha keresztünket hordozva kijövünk ide imádkozni, akkor megláthatjuk az út végén, hogy van feltámadás, s nekünk is jöhet megkönnyebbülés, csak igaz hittel kell élnünk "keresztutas életünket".     

A Jóisten áldása legyen az alkotókon és az ide zarándoklókon - zárta szavait a polgármester.

Az alkotók nevében Nick Ferenc egy személyes vonatkozással köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta: édesanyja 1931. augusztus 15-én született, és a Mária nevet viselte. Mára tudatossá vált, hogy e napon, mintegy hálából, önzetlenül adjon valamit másoknak. Nem véletlen tehát, hogy táboraikat évről-évre augusztus második hetére szervezik, az elkészült műveket pedig lehetőség szerint Mária-napon avatják. Hozzátette: a tizenöt fafaragó munkáját két helyi közhasznú munkás segítette, egy társuk pedig a grafikai munkát végezte el. A kidolgozott variációkból végül - a városvezetés - amellett az oszlop mellett tette le a voksát, mely Mária óvó kezeit ábrázolja, amint az országot védelmezi, ugyanakkor az imára kulcsolt kéz szimbóluma is. Mint mondta: a teljes munka nem Vasváron készült, hiszen arra nem lett volna elegendő idő, így a feladatot két részre osztották: májustól július végéig elkészültek a stációképek, majd az itt töltött napok alatt pedig az oszlopokat formálták meg az alkotók. Hozzátette: a Dunai Nemzetközi Alkotókör tagjainak mintegy 600 köztéri alkotása áll tizennégy országban. Kiemelte: ezen a napon egy másik település is ünnepel. Úrhidán ezen a napon avatják - a szintén az alapítvány adományaként elkészült - Lámpások Emlékoszlopát, amely a település nagyjainak állít emléket. Elárulta: hamarosan visszatérnek Vasvárra, az előzetes tervek szerint ugyanis szeptember 20-án az alapítvány itt szervezi meg a IV. Európai Kultúra Napja nyitó eseményét, valamint hat ország 41 civil szervezetével karöltve itt adja át első alkalommal az Együtt Európáért plakettet. Majd megköszönte a segítők és támogatók munkáját.

Ezt követően dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg a keresztutat. A szentelést megelőzően elmondta: őseink nem véletlenül készítették el a keresztút stációit, hiszen Jézus szenvedésében saját életük szenvedéseit, megpróbáltatásait is felfedezték, illetve ezek által könnyebben tudták saját kereszthordozásukat viselni, így sokkal jobban meg tudták érteni Jézus megváltásának értelmét. Fölismerték azt, hogy minden Jézussal vállalt kereszthordozás az üdvösség felé vezet. Köszönet és hála a művészeknek, hogy ezt művészi szinten készítették el. Azt kívánta, hogy akik ennek elkészítésében akár ötletgazdaként, akár kivitelezőként, akár támogatóként részt vettek, közreműködtek, Isten bőséges áldását nyerjék el a munkájukért, imádságukért, áldozatukért. Majd a keresztút felszentelése következett.

Végezetül Burusán József esperes plébános úr gondolatait hallhatták a résztvevők. Beszédében köszönetet mondott a püspök úrnak a keresztút megáldásáért, a polgármesterasszonynak, aki mindent megtett azért, hogy e nemes cél megvalósulhasson. Háláját fejezete ki az alkotóknak a művészi megvalósításért, valamint az erdészetnek a kápolnához vezető út rendbetételéért. Mint mondta, a stációk elkészültével lehetőséget kaptunk arra, hogy elvégezzük a keresztúti ájtatosságot, így a hozzá kapcsolt kegyelmek elnyerhetők. Végezetül kérte: nagyon vigyázzunk a most felszentelt értékre.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány munkája mellett az alkotás megvalósulását számos támogató segítette: Vasvár Város Önkormányzata, Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szombathelyi és Vasvári Igazgatóság, Zalaber Kft., Szabadics Zrt., Castrum Sec. Kft., Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vasvári Üzemmérnökség, Polgár Lakatos- és Gumiipari Kft., Hewlett Packard Kft., Szabó és Társa Tüzép Kft., Kocsándi István, Németh Térburkoló Kft., Zalaco Kft. Vállalkozók és magányszemélyek: Tavasz Zoltán, Pölöskei Gábor, Fukszberger Gyula, Gangel Zoltán, Gerencsér László, Ódor István, Balázs Béla, id. Balker János, Iván Lászlóné, Lukács Károly.

Egyesületek, szervezetek: Csurgóforrás Alapítvány, Vasvári Plébánia Karitasz, Hegyháti Civil Hálózat, Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány és Városi Múzeum, Vasvári Polgárőr Egyesület Pusztai Antal vezetésével, illetve a városháza által foglalkoztatott közmunkások.

-vv-


 

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)