Derűs vakáció: kalandos utazások, vízparti élményhetek

2011. augusztus 08. 11:15:33  nyomtatási kép

A Kardos László Általános Iskola tanulóit megannyi tábor, program és rendezvény várta az elmúlt hetekben. Csokorba szedtük a vakáció legvidámabb pillanatait.

Erdei iskolák vadregényes kirándulásokkal

Az iskola kisdiákjai a 2010-11-es tanév szorgalmi időszakában is részt vehettek erdei iskolai programokban. Az első évfolyamosok egy, a második osztályosok két erdei iskolai napot töltöttek Nagymákfán. A tanító nénik és segítőik a tananyaghoz kapcsolódó érdekes feladatokat adtak a gyerekeknek, találkozhattak a baromfiudvar és az istálló lakóival. Belekukkanthattak egy vadász hátizsákjába és nagy örömmel traktoroztak a döröskei tóhoz.  Kézműveskedtek, lovagoltak, sőt arcfestés is szerepelt a színes tevékenységek között.

A 4.a és 4.b osztályosok az idén külön-külön töltöttek három napot Nagymákfán. A vadregényes erdei úton gyalogosan tették meg az útjukat a célig. Az erdei iskola udvarán a foglalkozás közben barázdabillegetőt, mókust láthattak, felfedezhették a csodálatos illatú akácerdőket és a Csörnöc-partot. Az eső után könnyű volt a nyomkeresés és mindannyiuk számára felejthetetlen élménnyé vált a túra Döröskére. Bejárták a tópartot, a falut, utána pedig mindenkinek nagyon jól esett a szülők, nagyszülők által főzött gulyás. A csoportban végzett feladatok, a kézműveskedés, a pogácsasütés a közösséggé válás jó színterei voltak. A szervezők köszönik a szülők, nagyszülők, segítők tevékeny közreműködését (Kovácsné Németh Edit, Török Ildikó, Süle Erika, Papp Zsuzsanna, Németh Éva, Módli Istvánné).


Tehetséggondozó táborok: a hasznos ismeretek tárháza

Közvetlenül a tanévet követően a tehetséges, versenyekben, tanulmányaikban kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulóknak felajánlja az intézmény, hogy egy rövid tábor keretében, játékos formában bővítsék ismereteiket. A hagyományokhoz hűen ebben a tanévben is megrendezésre került az alsós és a felső tehetséggondozó tábor. Elsőtől negyedik osztályig 49 diák került be a három napos programra a következő témakörökben: Angol nyelvű játékos foglalkozások, Hazánk kincsei (képzeletbeli barangolás Magyarországon), "Mozduljka!" (sportvetélkedők,) Néptánc, népszokások, Okoskodó (játékos matematika), Törd a fejed! (tréfás és logikai feladatok) és Környezetvédelem.

- A délelőttön csoportban zajlott a munka, délutánonként a gyerekek szabadidős programokon vehettek részt. Lakóhelyünk alapos megismerését tette lehetővé a helytörténeti gyalogtúra, a múzeumlátogatás, a Csónakázó-tó legendájának játékos feldolgozása. Hogy a mozgásra is lehetőséget kapjanak, sorversenyt szerveztünk, túráztunk, táncoltunk, strandoltunk. Egész napos kirándulásra Keszthelyre buszoztunk. A Festetics kastély parkjában sétáltunk és hallgattuk Molnár Gyula bácsi érdekes történeti ismertetőjét. Meglátogattuk a Babamúzeumot, megcsodálhattuk a Csigaparlamentet, a Panoptikumban híres történelmi személyiségeinket, királyainkat tekinthettük meg. Majd a Vidor játékmúzeumban régi korok játékait szemlélhettük meg. Ebéd után a Balaton legrégibb hajóján, a Helkán sétahajóztunk. Aztán a mólón sétáltunk és a nyári forgatagban a bazársoron vásárolhatott mindenki saját kedvére. Ezt követően a Marcipán Múzeumban gyönyörű tortákat és mesefigurákat láthattunk. Fagyiztunk, majd a fáradt kiscsapat hazafelé indult. Köszönet a résztvevő kollégáknak: Süle Erika, Botfa Istvánné, Maráczi Beáta, Török Ildikó, Papp Zsuzsanna, Németh Éva, Módli Istvánné, Pappné Karvalics Gyöngyi, Horváthné Kapui Zsuzsa, Kovácsné Horváth Erika, Siposné Rózsa Erzsébet, Ódor Anna, Molnár Gyula pedagógusoknak - mondja a tábort koordináló tanítónő Kovácsné Németh Edit.

A több mint egy évtizede működő felsős tehetséggondozó tábor 44 tanuló és 6 pedagógus (Gángó Ildikó, Horváth László, Laczó Zoltánné, Pappné Bem Gabriella, Siposné Káldy Gyöngyi, Tüskés Marianna) részvételével zajlott idén. A négynapos tábor programjában volt csoportfoglalkozás (matematika, angol, német, ének, drámajáték és sport).

- Kirándultunk Keszthelyre, a Balaton Múzeumban a Balaton és környéke történetével, élővilágával, a balatoni nyaralás mostani és korábbi szokásaival ismerkedtünk. Képeket láttunk az egykori úttörőtáborokról. A városi strandon két alkalommal fürödtünk, de a zalaszentgróti fürdés, csúszdázás is felejthetetlen élmény volt tanulóinknak. A vasvári múzeum interaktív foglalkozásán a templomépítés nagy fejtörést okozott a fiúknak. A kolostorkertben gyógynövényismeretből is ízelítőt kaptunk, a Kolostor együttest is megismertük Sejber Misi bácsi kalauzolásával. A tábor utolsó napján Budapestre kirándultunk. A Hadtörténeti Múzeumban érdekes kiállításokat néztünk meg, reméljük, a látottakat történelem órákon is lehet hasznosítani. A Budai Várnegyed nevezetességeink megtekintése után dunai sétahajózáson vettünk részt. A többnyelvű idegenvezetés rendkívül informatív volt. - mondta el Laczó Zoltánné, a tábor koordinátora, aki a visszajelzések alapján sikeresnek könyveli el a tábort.


Horgásztábor Gersekaráton

Az iskola idén először nevezett a Vasi Vizeken elnevezésű horgászversenyre. Két írásbeli forduló alapján jutott a döntőbe, s végül a vaskeresztesi, két részből álló verseny végén 32 csapat közül a 8. helyen végezett. Csapatot a Vasvári Horgászegyesület segítette és Sejberné Szabó Mariann koordinálta. A csoport tagjai voltak: Radics Rajmund, Radics Roland, Gáspár Ákos és Kovács Levente.

A versenyen való részvételért és a következő évi felkészülést segítve a vasvári egyesület a csapatot jutalomban részesítette, s a tagokat befizette a gersekaráti horgásztáborba. Kovács Levente, Radics Rajmund, Kovács Zsolt egy hetet tölthettek a tó mellett.  Az ifjú horgászok ezúton is köszönik a helyi horgászegyesületnek a támogatást és a lehetőséget.


Balatonszemesi tábor: vízparti kalandok

A megérkezést követően a 42 fős csapat rögtön felfedezte a települést, a mólót, a strandot. A Postamúzeumban rácsodálkoztak a korabeli postakocsikra és néhányan megtalálták a vendégkönyvben a két évvel ezelőtt beírt nevüket. Másnap vonattal kirándult a csapat Balatonszárszóra, ahol sétát tettek, hattyúkat etettek a Balaton parton. A József Attila Múzeum felújítás miatt zárva volt, így a költő emlékhelyénél tisztelegtek, ahol a gyerekek izgatottan betűzték a verssorokat. A vasárnap költözéssel indult, mivel a táborozók lehetőséget kaptak arra, hogy a Hotel Annamariban folytassák a nyaralásunkat. Ezen a napon hajókirándulással folytatódott a program Tihanyba. Körbesétálták az apátság épületét, a panoptikum viaszszobraiban nagy királyainkat ismerhették fel. A kalózok és kincseik felcsigázták a gyerekek érdeklődését. A Marcipán Múzeumban szívesen gyönyörködtek a mesefigurákban, mesejelenetekben. Visszafelé a hajóúton már az esti diszkót tervezgették.  Kicsik és nagyok élvezték a vidám zenés-táncos estet. Hétfőn utcai kisvonattal Balatonlellére utazott a csapat a Red-Cherry konyakmeggykészítő-üzembe. Megismerkedtek az édesség elkészítésének fortélyaival és megkóstolhatták a csokoládét. Délután a hotel medencéjében fürödtek, este pedig a Balaton hideg vizébe lógathatták lábukat a táborozók. Az utolsó napon a balatonszárszói művelődési házban fiatal grafikusművész kiállítását nézték meg, majd ebéd után kiadós fürdőzéssel tették még emlékezetesebbé a tábort.

"Szívesen gondolunk a barátságos gondnokokra, a finom ételekre, a szép, gyerekbarát környezetre, ahol a szabadidőt különféle sportok kipróbálásával tölthették el a gyerekek." (Németh Éva, Módli Istvánné, Süle Erika, Kovácsné Németh Edit tanítónők)


Balatonberényi tábor: ízelítő a hőségből

A sokak által kedvelt balatonberényi táborba 10 alsós és 29 felsős diák (s két táborvezető: Török Ildikó, Sejberné Szabó Mariann) indult idén. A 35 fokos hőségben az elhelyezkedés és a tábor újdonságainak felfedezése után a Balatonban hűsítettek magunkat. Este besétáltak a falu központjába, s a nagy strandot is kipróbálták. Másnap összebarátkoztak a tábor új osztrák lakóival, s közös programokat terveztek.

Hamar kiderült, a táborban vannak horgászok is, akik komoly felszereléssel érkeztek. Viktor, Dani, Gábor, Zsolt és Rajmund már a második nap fogtak egy 40 centis csukát, de sporthorgászok lévén a fotózkodás után azonnal útjára is engedték. Az esti eső sem kedvetlenítette el a csapatot. Az új játék- és szórakoztató terem sporteszközeinek kipróbálása után kézműveskedtek a tábor lakói. A tanárok örömére a második éjszaka fő programja már az alvás volt. A 35 fokos hőség után a harmadik napon üdítő volt a 23 fokos délelőtt. A délutáni izgalmas, fiúk és lányok közti activity szoros küzdelem után a fiúk győzelmével zárult. A következő napokban zajlottak a sport- és egyéb vetélkedők: csillaghullás, frizurakészítés, aszfaltrajzverseny, rejtvényfejtő-verseny, melynek abszolút győztese Antal Botond lett. A horgászversenyen a legtöbb halat Dedics Viktor, a legnagyobbat Kövér Gábor fogta.  A ping-pong verseny győztese Házi Fanni lett. A legnépszerűbb verseny - a csocsó - győztes párosa: Tóth Apor és Vincze Roland.  Emellett a csapat biztosan megnyerte a legtöbb ikret táboroztató címet, ugyanis a táborozók között voltak a Horváth hármasikrek (Lili, Laura, Kitti), a Dedics ikrek (Viktor és Virág) és a Papp ikrek (Mercedesz és Felícia).

A táborlakók felköszöntötték születésnaposokat: Varga Dávidot, Bíró Erikát, valamint a névnapos Kántor Danit.

Hamar elérkezett a zárónap. A már hagyományos pizzázás után a csapat strandolt egy utolsót, majd az indulás előtti eredményhirdetés és jutalomosztás következett, s a táborozók szomorúan intettek búcsút Balatonberénynek.


            Összeállította: Sejberné Szabó Mariann igazgatóhelyettes

Program
2021. június 25. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
26
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)