A vasvári rétes legenda meséje

2008. július 21. 12:57:03  nyomtatási kép

Amit most elmesélek, az egy réges-régi legenda,
nem lesz tovább födve a vasvári rétes titka.
Akkor történt, amikor még az időt nem mérték másodpercekkel, hanem az ősi örök mértékegységekkel.
Mérték a Nap járásával, a Hold fogyatkozásával, csillagok vonulásával, vizek áradásával.
Amikor a Szenkútdüllőben beértek az életet adó gabonák, akkor a jó termésért hálából az emberek aratókoszorúkat, virágcsokrokat küldetek a Szűz Mária vasvári hajlékához. Oda, ahol a gyógyító forrás ered. A hála virágait a gyerekek vitték, hangos volt tőlük a Sárosbürü rét. Útközben  málnát, gombát, szamócát szedtek. Amikor a virágokat letették, megérintették szűzanya kötényét. A fehér kötény egy darabja, egy szőke fonott hajú lány kezéhez ragadt. A többiek ezt látva húzni, tépni kezdték a lány kezéből, de az anyag nehezen engedett. Hártya vékonyságúra nyúlt.  Végül annyi darabra szakadt, ahány kéz nyújtotta. A látottakhoz a gyermekész föl nem ért. A Szőlőközön át, futva kereste valamennyi a szülőjét. A dolgos vasvári emberek éppen a kévék tövében pihentek. Ámulva hallgatták a történetet, de az öregek hamar eszméltek. A kötény darabokat a tarlón egy szőttesre leteregették, a málnát, gombát, szamócát ráhintették. A szőttessel együtt föltekerték, s a kazlak tövébe letették. Amikor a Szent Mihály templom harangja elütötte nyolc órát, letették a sarlót, kaszát, gráblát, s elmondták az úrangyalát. Szedelőzködtek, hogy hazatérnek. A vizeskorsót, a szalonnás tarisznyát vállukra vették, a szőttest is felemelték. De abból oly fenséges illatok szálltak a fülledt melegű nyárba, hogy mindenkinek szájában összefutott a nyála. A szőttest a legidősebb marokszedő lány kibontotta, s ott volt a nap melegétől megsült fenséges ízű tészta.

A bölcs öregek csak mosolyogtak, nem csodálkoztak, az ételnek nevet adtak. Rétes lett a neve a finomságnak, amit sütnek attól kezdve télen s nyárba, s nem csak Vasvárba, hanem az egész Magyarországba.
A szűzanya kötényére emlékezve, a rétes készítőknek ma is fehér a köténye. Amikor a vasvári rétesbe beleharapsz, érezheted a tésztáját formázó kéz, a víz, a tűz, a levegő időn túli ősi harmóniáját, ami az ízeiben egyesül.

Városunk közösségi életében a kulturális örökség értékeinek őrzése , hagyományaink ápolása jelen van a mindennapokban és meghatározza ünnepeinket.
Az idei évben Vasvár újkori és ősi épített örökségének   emblematikus épületei köré szerveződik a Rétes Fesztivál programja. A templom, a domonkos rendi kolostor tiszteletet parancsoló falai és a művelődési ház tükörablakai ölelik körül a rendezvény szabadtereit. Ezáltal a fesztivál magában hordoz  valamit a régi rendtartásból és megjeleníti a teljes kikapcsolódás lehetőségét.
A rétes készítés konyhaművészete szerves része a magyar kultúrának. A rendezvénysorozat röpke öt éves története alatt számos bizonyítékát láttuk annak, hogy milyen sokan vannak azok, akik érdeklődnek a gasztronómiai kultúra iránt, és a mai napig őrzik és ápolják tradicionális szakácstudományukat. Ki ne emlékezne arra, amikor konyhatündér nagyanyáink boszorkányos ügyességgel nyújtották hártyavékonyságúra a rétestésztát, hogy aztán ínycsiklandó édes és sós töltelékkel gazdagítva, ropogósra sütve tegyék az ünnepi asztalra.
Ezen emlékek megelevenítésére és az évezredes tradíció megőrzése érdekében Vasváron, a Kultúra Magyar Városában találkoznak a sütemények nagymesteri.
A vasvári fesztiválokon a rétes készítők bebizonyították, hogy a hagyományokat tiszteletben tartva, újjáélesztve és újjáértelmezve, a mai elvárásoknak minden tekintetben megfelelő, változatos és kifinomult ízeket képesek a vendégek asztalára varázsolni. Egyéni kívánságra készült már boros és töpörtyűs rétes is. A nagy íz utazás jelentős állomása Vasvár. Országunk több megyéjének településeiről érkeznek hozzánk a rétes készítők. A kóstoló vendégek sokasága pedig megszámlálhatatlan mennyiségű rétest képes elfogyasztani. Vasvár gasztronómiai rendezvényét számos kulturális bemutató kíséri. A Hegyháti Kistérség pedig számos természeti és építészeti látnivalót kínál a hozzánk érkezőknek.
Barátsággal, szívesen látunk mindenkit. Legyen a vendégünk Ön is!
A Vasvári Rétes Fesztivál Fővédnökei:
V. Németh Zsolt
Vasvár Város Polgármestere, Országgyűlési Képviselő
Fukszberger Imre
"Vasi Hegyhát" Többcélú Kistérségi Társulás Elnöke
                    Vasvár Város Önkormányzata Városi Művelődési Ház

 

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)