Színjátszó Fesztivál

2007. április 25. 16:33:30  nyomtatási kép

Invitáló eszmefuttatás

Színház az egész világ. Ezt a mára már közhelyig koptatott megállapítást még Shakespeare tette, az angol kapitalizmus hajnalán. Színházi darabokat író alkotók ebbéli passziójuknak, hogy megvidámítsák, vagy éppenséggel rádöbbentsék nézőiket, a polgárokat, a társadalom szereplőit, vezetőit, az államfőket, közszereplőket egy-egy helyes vagy helytelen jelenségre. Ebből ezután évezredek folyamén kialakult a színház. Legkorábbi művelői a görögök voltak. Színházaik akusztikája, építészeti formája több évezred elteltével is korszerű, példa értékű. A műfajok a szerint változtak idők folyamán, ahogyan a társadalmak. Drámai vígjátékok váltogatták egymást komédiával, néha tragikomédiává fajult időszakokra is példát találunk a történelem lapjain.
De miért is akarok itt most színháztörténeti fejtegetésbe fogni? Egyszerűen csak örülnöm kellene annak, hogy Vasváron immár VI. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Színjátszó Fesztivált április 28-tól május 1-jéig. Szombattól négy napon át városunk ebben a színházfesztiváli hangulatban él majd. Hazánkból és a határon túlról érkezők adják elő, mondják el azt, amit fontosnak találnak elmondani a világról, magukról, munkájukról, s arról a társadalmi környezetről, amiben élnek. Kommunikálni szeretnének, s ez csak akkor sikerülhet, ha megtöltjük a színháztermet, a város színháztermét.
De miért is örülök a hegyhát szívében megrendezendő fesztiválnak? Nos azért, mert a fesztiválok napjainkban úgy hozzátartoznak egy-egy város életéhez, mint a piacok, vásárcsarnokok, iskolák, közintézmények, a fodrász, és így tovább. Mindenki igyekszik kiválasztani a számára testre szabott műfajt, s abban utazni, fejlődni évekig. Ezeknek a rendezvényeknek kulturális értékükön túl turizmusmarketing, nevezetesen kulturális turizmust építő hatása is kimutatható. Nyilván nem hiányozhat a reklám, a marketing sem. Ma már ebben is óriási a versengés a piacon. S miként áll ezzel Magyarország?
Nem túl jól, hogy finoman fogalmazzak. Mára már le kell számolni azzal a kultúrsoviniszta elképzeléssel, aminek alapja, hogy mi voltunk a keleti blokk legvidámabb barakkja, s a tűrt -tiltott - támogatott Aczél-féle triásznak "köszönhetően" itt nőttek legmagasabbra azok a bizonyos kulturális pálmafák. Mára látszik, hogy a pálmaágak mintha másutt, lásd Prága, jobban nőnének. Vagy tán jobba a kulturális marketingjük, kevésbé pesszimisták, és így tovább.
De maradjunk a honi példáknál. Ma már kőkemény üzletpolitika is a fesztivál. Van olyan város, ahol komoly, nemzetközi hírnévnek örvendő fesztiválra nem jut már pénz ebben az évben. Esztergomban épp az oratorikus fesztivált kell lemondani. A város nem ad rá pénzt, s ha mégis megrendezik a szervezők, akkor a hangversenyterem használatáért terembérleti díjat kérnek, s a zongora használatért is díjat számítanak fel.
Épp ezért minimum duplán örülhetünk annak, hogy Vasváron négy napon át színházfesztivál lesz. Jöjjenek, s váltsanak egy bérletet, vagy nézzenek meg egy-egy szimpatikus előadást! Várjuk Önöket!
A színhely a Kultúra Magyar Városában az új színházterem, közösségi ház, amely a történelmi Vas vármegye egykori központjában, a katolikus templom melletti téren, a domonkos kolostor szomszédságában áll, s épp az elmúlt évben került átadásra. Ez a fesztivál egyben vizsga is lesz. Az épület vizsgája. Ebben a négy napban belakják majd az új létesítményt a Vasvárra érkező színjátszók, rendezők, nézők. Mi lokálpatrióta, színházat, színjátszást szerető vasváriak pedig kitárt karral várjuk vendégeinket.

Bodorkós András


Tisztelt Színházszerető Látogató!

Megszépült, modern színházépületben várjuk a VI. Nemzetközi Színjátszó Fesztivál szereplőit és a közönséget. A helyieken és a környékbelieken túl az ország legkülönfélébb tájairól jönnek látogatók a rendezvényre. Előadásokat néznek és megismerik a Kultúra Magyar Városát , Vasvárt.
Az elmúlt évek fesztiváljain sok-sok barátság, ismeretség szövődött. Tavaly egyik zsűritagból kiszakadt egy mondat: "Szeretem Vasvárt"
Egyre többen szeretik városunkat, amely képes bizonyos esetekben - így a színjátszás-színház területén - húzóerőként megjelenni, nem csak a szűkebb térségben, hanem a megye, a régió, sőt országhatáron túli kapcsolataik révén nemzetközi méretekben is.
Vendégeink között köszönthetünk magyar, cseh, szlovák és szerb csoportokat.
Számítunk a városlakók vendégszeretetére, amivel mindenki hozzájárulhat a fesztivál sikeréhez, és a messzebbről érkező látogató számára barátságával is vonzóbbá teszi városunkat. Legyenek vendégeink az előadásokon. A látogatók nézzék mg a múzeumi kiállítást, hallgassák meg a Királyok kútja zenéjét, sétáljanak el a Vasvári Sánchoz és szeresék meg városunkat.

Szervezők nevében: Gergye Rezső igazgató 

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)