Diáknap az általános iskolában

2007. április 16. 22:29:38  nyomtatási kép

Minden évben a tanév vége felé megrendezzük a diákönkormányzati napunkat. 2007-ben április elején volt. Kapcsolódtunk jelen ünnepkörünkhöz, a húsvéthoz is.

Természetesen iskolatáskák és tanszerek nélkül jöttünk aznap iskolába. A nap elején Sejber Mariann néni, az önkormányzat segítő tanára az aulában ismertette a programot, elmondta a feladatokat, a helyszíneket.

 Rendezvényünk első részében az alsósok forgószínpadszerűen tevékenykedhettek az aulában, sportcsarnokban. Ez idő alatt a felsősök saját osztályaikban készülhettek a vetélkedőre, hiszen egy húsvéti jelképet kellett elkészíteni embernagyságban, de versenyre keltek tojásfestésből is. A számítástechnika teremben Vasvárral, közéletével, történelmével kapcsolatosan kutakodhattak az osztályképviselők, a városban meg kellett találni a legnagyobb és legkisebb cipőt (a kínai üzletek tulajdonosainak köszönhetően több osztálynak is sikerült 46-os méretű cipőt szerezni).

Az étteremben el kellett készíteni minden osztálynak a húsvéti asztalra illő kalácsot.

A "napunk" második részében az aulában gyűltünk össze, s az előzetes feladatok leadása után, számot adhattak az osztályok  tudásukról egy vidám vetélkedő keretében.

Fel kellett ismerni, milyen színűre festhető a tojás a természetes anyagokból, növényekből. Kik a város- annak intézményeinek vezetői? Hogyan lehet egyik tálból a másikba átadogatni 10 embernek 20 db "tojást"? A húsvéti szokások hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Mi az a csörgetelés? Hogy néz ki a csörgetelő? Sejber Misi tanár bácsi elmondásából megtudhattuk, hogy az országban szinte egyedülállóan létező húsvéti népszokás Alsóújlakon. Nagycsütörtöktől kezdve a harangszót helyettesítő, zajt keltő eszközzel (csörgetelővel)  futják végig a falut a fiatal fiúk  egészen Nagyszombat estéig.

Az eszközt többen ki is próbálták, mert az alsóújlaki polgármester Velladics László e napra rendelkezésünkre bocsátott egyet, melyet az ottani származású Háry Imre bácsi készített 1935-ben.

 Az öt tagú zsűri (Bognár Éva néni, Fixl Laci bácsi, Gángó Ildikó néni, Németh Niki néni, Sejber Misi bácsi) értékelte folyamatosan az osztályokat, s a következő eredmények születtek:

 1. helyezett       8.c osztály                                108 pont

2. helyezett       7.c osztály                               100 pont

3. helyezett       6.b és a 8.b osztály                    97 pont         

4. helyezett       5.c, 7.a és a 8.a osztály              94 pont

Szeretnénk külön is megköszönni a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár dolgozóinak: Károlyiné Försönics Kati néninek és Tüskésné Kálmán Ida néninek, Németh Fanni anyukájának Csilla néninek, a konyha dolgozóinak, hogy segítettek megvalósítani e napot.

A szervezők: Bíró Hajnalka és Molnár Kata DÖK alelnökök és Sejber Martin DÖK elnök

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)