"Az élõket szólítom, a holtakat siratom, a villámokat elűzöm

2004. december 22. 07:49:56  nyomtatási kép


Fejlett civilizációk az idõszámítás kezdete elõtt több ezer évvel használtak, fõként vallási rítusokhoz ércbõl készült harangokat. Késõbb bõvült a szerepe, és harang köszöntötte az elõkelõ személyek érkezését, a háborúból gyõztesen hazatérõ sereget. A harang szava üdvözölte a békét, elűzte a vihart, és megelõzte a villámcsapást. Figyelmeztetett az árvíz érkezésekor. Este, ködben hazavezette a vándort.
A keresztény embert, életének minden mozzanatát, az elsõ perctõl az utolsóig szüntelen kíséri a harang messze zengõ hangja. Naponta háromszor imára szólítja: reggel, délben, este Úrangyalára harangoznak. A lélekharang hangja vigasztalja utolsó óráiban, harangszó kíséri a temetési menetet, de a körmenetet is. Helyi, emlékeztetõ jelentõsége is van a harangszónak, mint például Kõszegen, ahol a török felett aratott gyõzelmet zengi minden nap déli 11 órakor.
Harangot készíteni csak hosszas tanulást követõen lehet. Minden részében pontos megfontolt munkát, nagy odafigyelést igényel. Kétszáz egymáskövetõ munkaművelet végén születik meg a harang. Ha a végeredmény, nem sikerül négy-öt hónap munkája vész kárba.
Európában jelenleg öt műhelyben készítenek harangot. Magyarországon, egyetlen helyen, Õrbottyán-ban, Gombos Miklós harangöntõ mester műhelyében öntenek "zengõ szobrot". A dinasztia harmadik tagjaként az õsi technológiát követve szinte az ország minden részére készített már harangot. Európa több országában is zengenek a műhelyéből kikerült ércremekek. Az 1992-es világkiállításon, Sevillában, Makovecz Imre által tervezett pavilonban tizennégy harang "zenéje" mint harangjáték adott hírt rólunk, Kárpát-medencei magyarokról.
Elõször a harang üregének a negatívja készül el, a mag. Erre kerül a grafit, faggyú és viasz keverékébõl kialakításra az álharang, amire rákerülnek a motívumok, díszítések, ábrák és a feliratok. A paláston a templom vagy a harang védõszentjének fél vagy egészalakos ábrázolása is látható. A szenteléskor a védõszenttel azonos nevű hívõ szólaltatja meg a harangot elõször. Az álharangot "finomsárral" borítják be. Ezt 800-900 fokon kiszárítják, miközben a viasz kifolyik. Az így maradó üreget 1300 fokos bronzzal kiöntik. Mindez egy földdel teli öntõgödörben történik, ahol a harang még napokig hűl és pihen. A kiemelést követõen az agyag héjat összetörik, a harangot pedig tisztítják és fényezik. Ettõl a perctõl kezdve hallatja érchangját.
A jövõ év májusában a kõszegi hegyen lévõ Stájer-házaknál található eddig néma harangláb egészül ki egy "zengõ szoborral", ami a 2005. évi erdészeti vándorgyűlés kiemelkedõ helyszíne lesz.
Laki László


Program
2021. május 7. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)