Térségi táborok a Hegyháton

2004. október 07. 21:47:18  nyomtatási kép


A  Hegyháti  Jóléti  Szolgálat  Alapítvány idén nyáron 3 tábort szervezett a térségi gyermekek számára.
A 3 táborból kettő napközi jelleggel a vasvári Teleházban került lebonyolításra az EDS dolgozóinak kérésére, az ő illetve cégük támogatásával.

Az első EDS-s tábor június 21-25-ig, a második augusztus 09-13-ig tartott. Összesen 19 gyermek vett rész a két táborban, melyek azon céllal kerültek megszervezésre, hogy a részt  vevő  gyermekek  hasznos  ismereteket szerezzenek a számítástechnika világában. Az elméleti és gyakorlati ismereteket szabadidős tevékenységekkel tettük színesebbé.

A részt vevő gyerekek ennek keretében: lovagoltak Alsóújlakon, kirándultak a Jeli Arborétumban, elsősegély ismereteket szereztek az iskolai védőnő segítségével, sportoltak, filmet néztek, kézműves foglalkozás keretében elsa- játították a szalvéta technikát, bepillantottak a rendőrségi munka egy szeletébe, megtudták hogy lehet számítógéppel zenét szerezni mindenféle  hangszert  és  zenei  előképzettséget nélkülözve, kirándulás keretében megnézték Kőszeg "nevezetességeit" - köztük a Patika múzeumot, a Jézus Szíve Templomot, a várat és Jurisics Miklós szobrát -, strandoltak a vasvári Termál-fürdőn és a kegyes időjárásnak köszönhetően az utolsó együtt töltött napon számháborúztak a Szent-Kúton, majd az Alapítvány  dolgozóinak  meghívására  elköltött ebéd után egy régi magyar harci eszközt próbálhattak ki: az íjat.

Mi igyekeztünk a táborok hetének programjait úgy összeállítani, hogy az a résztvevő gyermekek számára hasznos, mégis érdekes legyen, és egy kellemes nyári élményként maradjon meg emlékükben.

Harmadik, Alapítványunk által szervezett és a vasvári vállalkozók valamint magánszemélyek  által  támogatott  egy  hetes  tábort Borgátán töltöttük július 04-10-ig, melynek résztvevői  a  Vasi  Hegyháton  élő  hátrányos helyzetű családok gyermekei közül kerültek ki. A borgátai táborban 21 gyermek vett részt, melynek során különböző - a korosztályukat érintő - témakörökben hallhattak előadásokat. A tábori program tematikája prevenciós céllal tartalmazott egészséges életvitel, sport általi nevelés, drogmegelőzés és szexuális felvilágosítás kérdéskörhöz kapcsolódó elemeket.

A program célja a társadalmilag elfogadott viselkedési  minták,  egészséges  életvitelhez kapcsolódó ismeretek bővítése, alkalmazása volt.  A  programon  keresztül  közvetlen  és hasznos információkat szerezhettek, a közös munka révén fejlődött a csoporton belül az összetartozás és a felelősségtudat érzése. A szerzett közösségi élmények hatására fejlődött az  alkalmazkodó  képesség,  a  tolerancia,  a rendszeretet, a csapatszellem.
A napi foglalkozások a következő rendszer szerint épültek fel: a gyermekek adott témakörben előadást hallgattak tőlünk. Az előadás inte- raktív formában zajlott, a résztvevők a témához hozzászólhattak, kérdezhettek, felhozhatták saját  élményeiket.  Mi  arra törekedtünk, hogy a gyermekekben  "ne  maradjon semmi" a témával kapcsolatosan,  adjanak  ki  magukból  mindent.  Ennek megfelelően az előadások inkább gyakorlati, mint elméleti jellegűek voltak.

Az interaktív előadást csoportfoglalkozások  követték.  Ezek  túlnyomórészt szórakoztató személyiségfejlesztő    játékok formájában  zajlottak.  A különböző csoportjátékok a  gyermekek  fantáziáját, kreativitását   mozgatták
meg, és közelebb hozták egymáshoz a résztvevőket.  A  foglalkozásokat  és  előadásokat strandolással, lovaglással, rendőrségi bemutatóval, bográcsozással, gyalogtúrával és íjazással gazdagítottuk.

Megítélésünk szerint a gyermekekkel való foglalkozás gördülékeny volt, aktivitásukat a tábor teljes időtartama alatt sikerült fenntartani a különféle színes programokkal. A  mai korosztálynál "kritikus pontként" jelentkező TV-nézés, számítógépezés mellőzésével sikerült felejthetetlen élményt szerezni a táborban résztvevő, szomorú sorsú gyermekeknek. Számunkra a gyermekek részéről a legnagyobb elismerést talán a tábort lezáró tábortűz melletti  búcsúest  jelentette,  ahol  megfogalmazták, hogy nem szeretnének még hazamen- ni,  illetve,  hogy  jövőre  is  visszajönnek  és ugyanígy, ugyanitt találkozunk.

A  résztvevőkkel a kapcsolat megmaradt, azóta  is  folyamatosan  keresnek  bennünket: beszámolnak új barátságaik alakulásáról, az azóta közösen szervezett találkozásaikról, és alig várják a jövő nyarat - ahogy mi is!

Összefoglalva: sikeresnek értékeljük "nyári munkánkat". Úgy érezzük, hogy célkitűzéseinket megvalósítottuk, és a visszajelzések alapján jövőre is szeretnénk hasonló programokat, foglalkozásokat szervezni a gyerekek számára.
Ennek első lépcsőfokaként szeptembertől klubdélutánokat indítunk, mely elsősorban a táborokban  részt  vett  gyerekekhez  szól,  de minden  érdeklődőt  szeretettel  várunk  szeptember 24-én 15 órától a vasvári Teleházban. Ezúton  is  külön  köszönetet  szeretnénk mondani mindazoknak, akik segítettek bennünket a programok színesebbé tételében, és azoknak, akik támogatták borgátai táborunk megvalósulását, ezzel is lehetőséget nyújtva a hátrányos  helyzetű  családok  gyermekeinek abban, hogy otthonuktól távolabb, egy felejthetetlen hetet töltsenek szép környezetben, új ismeretségeket, barátságokat kötve.


Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítvány
Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata

Program
2021. június 17. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)