Képviselő-testületi ülés

2020. január 08. 19:17:05  nyomtatási kép

A napirendi pontok előtti beszámolóban elhangzott, hogy december 7-én tartották a sportkör évzáró rendezvényét, amelyen lemondott a focicsapat edzője és a tavalyi gólkirály is távozik. December 9-én a Foglalkoztatási Paktum félmilliárdos programjáról tartottak tájékoztatóját. A projekt fő forrása a munkaügyi központoknál van, a programból egyebek mellett a kisvállalkozások bértámogatást kaptak egy-két-három fő foglalkoztatásához. Vas megye déli részére 350-400 millió forint jutott.

 

Elfogadták a Nagy Gáspár Művelődési Központ beszámolóját

A város kulturális intézménye ismét alapos, részletes, mindenre kiterjedő beszámolót tett a testület elé, amiben ismertették a ház falai között zajló sokoldalú munkát. Dr. Pataky Pál tanácsnok gratulált Gergye Rezső igazgató úrnak és az intézménynek ahhoz, hogy harmadszor is elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény Címet, ami ritkaságszámba megy az országban. Megjegyezte, jó lenne, ha a kultúr szakmai megítélés és a helyi közmegítélés jobban szinkronban lenne egymással. Úgy véli, ehhez a művelődési központnak jobban kellene a város felé kommunikálnia a munkáját. Igaz, a háznak nem csak sodródnia kell az igényekkel, hanem hatnia is kell, s az igényeket javítani szükséges. Elhangzott: komoly rendezvényeket tartani úgy lehet, ha már korán elkezdődik a felkészülés. Két nagy rendezvényre is készülhet a kulturális központ, a programokat a város támogatni fogja. Elmondta: a létszám kérdést az igazgató úr felvezette, mivel négy dolgozóval a szerteágazó munkát nagyon nehéz megoldani, de a város költségvetése szoros, folyamatos a takarékosság. A képviselők fontosnak tartják, hogy a művelődési központ gondozza a járás környéki települések igényeit, egyre több kultúrát szerető embert vonzanak be a városba. Több más mellett gratuláltak a darts versenyhez, a Tvrtko-esthez, Thurzó Zoltán zongoraestjeihez, s a kilátó tárogató zenei nyárestéihez, valamint a bérletes színházi darabokhoz. Fontos, hogy a nagy rendezvényeken – amiken a kifáradás jelei vannak – a jövőben minél több vasvári részt vegyen, éppen emiatt sem szabad belépős rendezvényt tartani. Gergye Rezső reflektált a megjegyzésekre. Megjegyezte: szerinte az ellentmondásosság jobb, mintha egyszínű lenne az álláspont. Drámainak ítélte a munkaerőhiányt. Gyöngyösi Zsuzsanna elmondta: Vasvár feladata, hogy sokan jönnek ide a térségből, éppen emiatt is tartja fontosnak a Hegyháti Toborzó rendezvényét. Vasvárra kell szoktatni a vidéki embereket, akik így szívesen jönnek ide például a rétes fesztiválra is.

Óvodai étellift

Barabás Istvánné intézményvezető asszony ismertette, hogy konyhai kisegítőt szeretnének, mivel a munkát eddig pedagógiai asszisztens végezte el, akinek a munkájára szükségük van. Probléma, hogy óvónőt nem találnak, egyelőre a munkát nyugdíjas pedagógus végzi. A képviselők támogatták a felvetést és a kért étellift telepítését is, ami ötmillió forintból megvalósítható lenne. Eddig kézben vitték fel az ételeket, de a munkaszervezésben nagy segítség lenne az étellift, ami több évtizedes problémát oldana meg. Ez 2020 egyik feladata lesz.

 

Elfogadták a testület 2020. évi munkatervét

A napirendi ponthoz kapcsolódóan Pataky képviselő felvetette a lakásrendelet megújítását, mivel a lakáslistákra például budapesti illetőségű emberek is jelentkeznek. A lényeg az lenne, hogy a helyiek ne szoruljanak ki a lehetőségekből, amiket a mindenkori minimálbérhez kellene igazítani, s lényeges lenne, hogy a feltételeket helyi lakás „kötöttséghez” kötnék. Majd elfogadták a temető-üzemeltetői beszámolót.
Sajnálatos, hogy a születések számát még mindig meghaladják a temetések számai. Majd a belső ellenőrzési terv és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló önkormányzati rendelet módosítása került a figyelem középpontjába.

Tiszteletdíjak


A városi képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról is döntés született. Öt éve nem emelkedtek a tiszteletdíjak, az alapdíj havi bruttó 82 000 Ft-ra, a bizottság elnöki (tanácsnoki) tiszteletdíj bruttó 55 000 Ft-ra, egy bizottsági tagság után a tiszteletdíj (önkormányzati képviselő és nem önkormányzati képviselő esetében is) 27 000 Ft-ra emelkedik. A hivatali dolgozók illetményalapja 8 százalékkal emelkedik.


Vasvár Város Önkormányzata 2020. évi költségvetési koncepciója

Ennek alapját képezi a 2020. évben is működő intézmények (Vasvári Egészségügyi Alapellátó Intézmény, Vasvári Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsőde, Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, Nagy Gáspár Művelődési Központ) gazdaságos és hatékony működtetésének, valamint a társulásban végzett szociális- gyermekjóléti- és orvosi ügyeleti feladatok ellátásának biztosítása. Szó volt a tornaterem felújításáról, ami a kézilabda szövetségen keresztül valósulhatna meg. Ehhez 30 százalékos önerő szükséges. Döntöttek a Vasvári Játékszín Egyesület névhasználati kérelméről a Vasvár név használatáról.

Program
2021. augusztus 3. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)