Rekordot döntött a születések száma Vasváron

2020-01-08 18:46:23


Filip, Benett, Norina, Lola, Mauro, Zarina, Santiago, csak néhány a 2019-ben született vasvári gyermekek nevei közül. Többen azonban maradtak a tradícióknál, így Anna, Zsolt Márk, Máté, Benedek és Norbert keresztnevet is kaptak a 2019-es esztendőben világra jött kicsik szüleiktől.

A korábbi évek harmincas átlagához képest 44 kisgyermek látta meg a napvilágot 2019-ben vasvári családok tagjaként. Szép hagyomány, hogy a város advent harmadik vasárnapján köszönti újszülöttjeit, így volt ez idén is. Tóth Balázs polgármestert adta át a fémszívecskéket, amelyeket azok a családok kaptak, akiknek idén született gyermekük.

„Az úgynevezett "Élet fája" programot tíz éve indította el az önkormányzat. A rózsafák, amelyek a Fő teret a művelődési központtal összekötő Sikátor falára kerülnek, kovácsolt vasból készülnek. Erre teszik fel évről évre az újszülöttek nevével, születési dátumával a gravírozott fémszívecskéket a szülők.” mondta a városvezető az ünnepség előtt.

Hozzátette: a gesztussal a gyermekek, a szülők Vasvárhoz tartozásának erejét szeretnék növelni. Ha a családok a városban sétálnak, szívesen mutatják meg vendégeiknek a fákat gyermekeik nevével, illetve a kicsik is büszkék rá, melyik rózsafán van a nevüket tartalmazó medál.

„Bennünket is súlyt az országos tendencia, a település elöregedése, a csökkenő lakosságszám. De jó hír, hogy a korábbi évek átlagát jócskán meghaladja az idei születésszám, ez jelentős emelkedést jelent.” – jelentette ki büszkén Tóth Balázs.

Azzal folytatta: bíznak abban, hogy ez nem egyszeri esemény, ugyanis csak több év átlagában lehet majd fordulatról beszélni.

„Remélem, ez az év a későbbi összehasonlításban nem kiugrónak számít majd, hanem ez lesz az átlagos, és egyre többen vállalnak több gyermeket is.” – summázta.

Azonban a teljes statisztikai képhez hozzátartozik, hogy egyelőre még mindig több a halálozás, mint a születés a városban.

Tóth Balázs a családalapítást segítő lépések közé sorolta a két csoporttal működő bölcsőde létrehozását, ahol bőven van hely, hogy a szülők be tudják íratni gyermekeiket ide. Az óvodai, iskolai intézményrendszer is természetese módon és alapszolgáltatásként a családok rendelkezésére áll.

„Ezek mellett meg kell említeni azt a 20 ezer forintos támogatást, amely gyermekeként jár a családoknak a születések alkalmával. Igyekszünk az önkormányzati lakások bérbe adásánál is helyzetbe hozni a családokat, de az építkezni, házat, lakást vásárolni szándékozókat is segítjük az első lakásához jutók támogatásával.” – sorolta a városvezető, aki még hozzátette: a gyermekek tanulását, továbbtanulását szintén támogatják évente, csökkentve ezzel a gyermeknevelés költségeit.

A városnak újabb tervei is vannak a családok segítését illetően. Egy üres önkormányzati ingatlanból, a régi Zárda még felújításra váró épületrészéből készülhetnek újabb önkormányzati bérlakások, amennyiben lesz ehhez pályázat, állami segítség.