Lovaglással, strandolással ajándékozta meg Vasvár a dévaiakat

2018-07-22 17:26:36


A dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjait látta egy hétre vendégül ismét Vasvár. Már hetedik éve segíti az erdélyi gyermekek táborozását az önkormányzat azzal, hogy nagymákfai szálláshelyét ingyenesen bocsájtja a vendégek rendelkezésére. Ezzel a támogatással szinte főszervezőjévé vált mára a programnak.
19 általános-, és középiskolás gyermek érkezett egy hétre a városba a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lakóotthonaiból. "Régi, jó kapcsolatnak nevezném a dévaiakkal és a táborozásukat önkéntes munkában szervezőkkel kialakult viszonyt. A kezdeményezés minden támogatást megérdemel. Egyre több az elhagyatott ember, a gyermek. Az elesettek felkarolása fontos cél, amit az önkormányzat is minden lehetséges eszközével támogat, ebben az esetben is" -hangsúlyozta Tóth Balázs polgármester. A városvezető hozzátette: az önkormányzatot a város civil szervezetei is segítik, vállalkozások és magánemberek szintén támogatják a nemes célt, a dévaiak vendégül látását. Segítenek étkeztetésben, főzésben, szállításban, helyi programok kínálásában. Sokan az ügy mellé állnak Vasváron. Természetes a város részéről a segítség. Az önkormányzat fürdőzni is meghívta a dévai gyermekeket a vasvári strandra. H. Szalay Balázs az egyike azoknak az önkénteseknek, akik szervezik a gyermekek programjait. "Több mint tíz éve segítjük önkéntesként társaimmal együtt, támogatóknak köszönhetően, adományok gyűjtésével, kijuttatásával, programok szervezésével a dévai otthont." - mondta a szervező.
Kiemelte: mindez nem működne önkormányzatok, vállalkozások, támogatók, civil szervezetek segítsége nélkül. A táborozás ötletét 2012-ben határozták. A fiatalok az egy hét alatt megismerkedhetnek Vas megyével. Így volt ez idén is. Vasvár mellett a többi között Sárvárra, Szombathelyre és Keszthelyre is szerveztek számukra kirándulást vendéglátóik. A programok között a gyermekek egyik legnagyobb élménye a lovaglás volt, amelyre a Góré Dombi Lovas Egyesület hívta meg őket. András Tünde a fiatalok nevelője azt mondta: már hatodik alkalommal járnak Vasváron, nagyon jól érzik itt magukat. "Óriási élmény a tábor mindig, nagyon várjuk. Szinte visszaszámolunk már, ahogy közeledik az idő" - mesélte a nevelő, aki két saját gyermekével együtt 11 lányt nevel a lakóotthonukban. Hozzátette: mindenki kedves, szeretetteli emberek fogadják őket, óriási feltöltődés számukra ez az egy hét, amit soha nem szeretnének kihagyni. "Köszönjük, hogy itt lehettünk megint!" -mondta még a nevelő.

Pogács Mónika