Megnéztük együtt az egykori és mai tűzoltószerházat

2018-04-30 09:01:56


Április 15-én a városnéző séták keretében a tűzoltókhoz látogattunk, ahol Bozzai Lajos, a tűzoltó egyesület elnöke kalauzolta az érdeklődőket az egyesület múltjában és a zegzugos, sok értéket és érdekességet rejtő mai szerház tereiben.
Felvezetésként a szerház közösségi termében Zágorhidi Czigány Balázs az épület történetét elevenítette fel egy vetítés keretében, kezdve a XIX. század végi jegyzői laktól az 1910-ben felépített klasszikus tűzoltószerházon át a hetvenes évek elején felépült Körházig. Az előadáson olyan különleges képek voltak láthatók, mint az egykori jegyzői lak Tretter László doktor úr szüleivel az 1900-as évek legelejéről, vagy az szerház egykori dísze, a több száz éves Szent Flórián-szobor.
A séta a Körházzal szemben, Barabás István szobránál indult, ahol Bozzai Lajos elmondta, hogy a jeles kántortanító nem csak a korabeli iskolában, a templomban és az egyházközségben játszott meghatározó szerepet, hanem a város közösségi életében is, melynek két fontos színtere volt a dalárda és a tűzoltóság is. Sőt a két szervezet története szorosan összetartozik: az első sikeres tűzoltó akció a dalárda egyik próbájáról indult ki 1883-ban, ezután alakult meg hivatalosan is a Vasvári Önkéntes Tűzoltó Egylet. A Körház alagsorában elhelyezkedő tűzoltóságot a séta részvevői a ház Alkotmány utcai főbejárata irányából az oktatótermen és az ügyeleten keresztül egészen a garázsokig bejárhatták. Bizonyára sokakat meglepett, hogy mi mindent rejteget az épület: a tűzoltó autók és fecskendők mellett valóságos tűzoltó múzeumot láthattunk.
Az oktatóteremben Bozzai Lajos rövid előadásban mutatta be a vasvári tűzoltóság történetét, amelyet színes leírásokkal illusztrált, egyrészt Barabás István visszaemlékezéseiből, másrészt pedig korabeli újságcikkekből. Ezután közelebbről is meg lehetett tekinteni az épületben elhelyezett tűzoltó relikviákat. A séta végén a szerház udvarán rögtönzött bemutató részesei lehettünk, melynek kapcsán az egyesület elnöke a vasvári tűzoltók legérdekesebb, sokszor nem igazán szokványos bevetéseiről mesélt.

Szöveg: Zágorhidi Czigány Balázs
Fotó: Laki László