Védőruhát vesznek az adományból a vasvári tűzoltók

2017-03-28 19:29:49


235 ezer forintnyi adomány gyűlt össze a vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület február végi bálján. Teltház, jó hangulat jellemezte Vasvár egyik legrégebbi egyesületének mulatságát. Több mint 160-en váltottak jegyet a Nagy Gáspár Művelődési Központ aulájában rendezett bálra. 

Bozzai Lajos egyesületvezető a rendezvény után elmondta: a pénzt a kötelező védőfelszerelések felújítására, pótlására költik. A védőkesztyű, kámzsa, nadrág ugyanis fogyóeszköz a rendszeres használat miatt a lánglovagoknál. Érdekességképpen néhány adat: Egy speciális tűzoltó csizma több mint ötven-, egy sisak hetvenezer forintba is kerülhet. A szintén kötelezően előírt védőnadrág, vagy kabát 100 -120 ezer forintot kóstálhat. Ezek a felszerelések elhasználódnak a beavatkozások során. A vasváriaknak pedig ezekből volt bőven, 96 tavaly. Harminc alkalommal tűzhöz, a többi esetben műszaki mentéshez, balesethez vonultak. Bozzai Nóra, szintén az egyesület tagja, önkéntese azt mesélte: A vasvári vállalkozók, magánemberek adományozási hajlandósága nagyon jó. Sokszor könnyítették meg a szervezők dolgát azzal, hogy helybe hozták adományaikat. Valószínűleg a teljesítmény, a társadalmi hasznosság alapján tartják fontosnak és támogatandónak az Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját. Bozzai Nóra, szintén az egyesület tagja, önkéntese azt mesélte: A vasvári vállalkozók, magánemberek adományozási hajlandósága nagyon jó. Sokszor könnyítették meg a szervezők dolgát azzal, hogy helybe hozták adományaikat. Valószínűleg a teljesítmény, a társadalmi hasznosság alapján tartják fontosnak és támogatandónak az Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját. Az egyesület és az önkormányzat a tűzoltást Vasváron és a térségben ellátó köztestületet is létrehozott. Bozzai Lajos elmondta: Ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyesület és az önkormányzat alakított egy köztestületet. Ide lépnek be azok a tagok az egyesületből, akik úgy döntenek: a tűzoltásban is részt vennének, nem csak a közösségi munkában. Számukra speciális képzés, alkalmassági és egészségügyi vizsgálat kötelező. A Belügyminisztérium pedig normatív támogatást ad a köztestületi munkára. Vasváron ennek köszönhetően hat főállású tűzoltó váltja egymást ügyeletben egy parancsnok vezetése alatt. A többiek őket segítik önkéntes munkában. Összesen 24-en vannak.
A csaknem százfős vasvári tűzoltó egyesület képezi tehát a beavatkozást végző köztestület személyi bázisát, ebből bővülhet a jövőben is a tűzoltást, kárelhárítást végző csapatlétszám.
A civil szervezet jövőre lesz 135 éves. Hagyományaihoz méltón a város meghatározó, kulturálisan aktív közössége. Munkatervük is ezt tükrözi: Idén csaknem száz program szerepel a palettán. Sok közülük a hagyományőrzéshez kötődő, ilyen a májusfa állítás, a locsolás, vagy a téli ünnepkör eseményei. Mellette városi és egyházi ünnepek közreműködői, de a gasztronómiában is jeleskednek. Tavaly a Rétes Fesztiválon Arany Abrosz díjat nyertek különleges rétesükkel. A programok közt újdonság lesz idén a Darts Bajnokság, a Teke Kupa és folytatódik egy pódiumbeszélgetés sorozat, mely a korábbi években sikert aratott.  A civilséghez az önkéntesség is szervesen hozzátartozik. Van, aki 120 óránál többet segédkezett tavaly eseményeken, rendezvényeken. De ha már statisztikák. A bevetéseket is érdemes megnézni. Tíz éves összesítést mutatott Bozzai Lajos elnök. László Géza ebben a favorit. 781 tűzoltáshoz vagy műszaki mentéshez volt köze egy évtized alatt sofőrként, ügyeletesként vagy más szolgálati ágban. A húsz éve egyesületi tag Bozzai Lajos sem marad le sokkal tőle: Csaknem 730 esetet mutat az összesítés a köztestületben is szolgáló egyesületvezetőnél. A civil szervezet nyitott a fiatalok, új tagok előtt. A sok program mellett a tűzoltóságnak helyet adó Körház alsó szintjén több tér, köztük konditerem is várja a közösségbe vágyókat. A tűzoltók kondícióját, regenerálódását szolgáló termet egyébként adományokból, pályázatokból készíthette el a civil szervezet. A beavatkozó tűzoltók mellett egyesületi tagok is használhatják. A szervezet pályázati aktivitása is jelentős. Tavaly 750 ezer forintot nyertek egy központi pályázatból felszerelésekre. De rendezvények megszervezésére is adnak be pályázatokat, sikerrel. Idén azt tervezik: Újra több programot kínálnak pályázati forrásra alapozva a gyermek-, és fiatal korosztálynak. Nem titkolt cél az utánpótlás nevelés, hogy a jövőre 135 éves egyesület előtt még legalább ennyi álljon a folytatásban is. 

Nyitnak az új tagok felé: 

A civil szervezet nyitott a fiatalok, új tagok előtt. A sok program mellett a tűzoltóságnak helyet adó Körház alsó szintjén több tér, köztük konditerem is várja a közösségbe vágyókat. A tűzoltók kondícióját, regenerálódását szolgáló termet egyébként adományokból, pályázatokból készíthette el a civil szervezet. A beavatkozó tűzoltók mellett egyesületi tagok is használhatják. A tagság feltételekén évi 15 órás társadalmi munkát határoztak meg, ennyit kell teljesítenie az egyesületbe belépni szándékozónak. 

Pogács Mónika