Lyukas lobogón át tekintünk a múltba

2016-10-25 19:30:09


A nemzet olyan ünnepe ez, mely megállásra, emlékezésre készteti az ember és nem engedi, hogy számolatlanul, tét nélkül teljenek a napok.
A vasvári önkormányzat október 23-a alkalmából a Nagy Gáspár Kulturális Központban tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezését. A rendezvény az ’56-os emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, majd a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódott. Az ünnep szónoka V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár volt.

"A hétköznapok elaltatják az ember lelkét. Monoton mindennapok szorgos tevés-vevésében úgy teszünk, mintha nem is lenne tét, hogy fogynak a napok, a naptár lapjai. Egyik nap azt hozza, mint a másik. Az ember észre sem veszi, hogy átalussza az életét" - kezdte beszédét irodalmi utalással az államtitkár. V. Németh Zsolt azzal folytatta: a magyaroknak nem adatott meg a történelmük során, hogy ilyen álmos időszakokat éljenek. Voltak a történelmünkben fejezetek, melyek hősökért kiáltottak, akik nem hagyták, hogy az emberek átaludják az életüket" - folytatta a szónok.
Ilyen történelmi fejezetnek nevezte a politikus az 1956-os forradalmat. Úgy fogalmazott: a nemzet olyan ünnepe ez, mely megállásra, emlékezésre készteti az embert és nem engedi, hogy számolatlanul, tét nélkül teljenek a napok."Ez az az ünnep, mikor évről évre elővesszük a lyukas lobogót és ezen át tekintünk vissza a múltra. Különös objektív, mindig más és más fókusszal. 1956 így volt kezdetben ellenforradalom, majd forradalom. A jelen kihívásai pedig már a forradalom más és más dimenzióit emelték ki az ünnep kapcsán. Az ellenállás, az összefogás, a nemzeti egység, a bátorság, a demokrácia bölcsője is volt már előtérben a megemlékezések során"- elemezte V. Németh Zsolt.
Az államtitkár a 2016-os évforduló szép és fontos értékének nevezte, hogy a hősökre figyelt. A hétköznapi hősök neve, arca, történetei, a munkásé, az egyetemistáé, a pesti srácoké, a tanároké, újságíróké kerültek fókuszba. A szónok a hősök és a történelmi idők jelentőségéről beszélt.
"Elég idő telt már el, hogy a helyén, értékén kezelve, méltón emlékezzünk a forradalomra" - fogalmazott így V.Németh Zsolt, majd azzal folytatta: nagyon közeli még 1956 a mai ember számára. Bensőséges az emlék, még átérezhető az élmény, még érezhető a kapocs, a folytonosság a múlt és a jelen kapcsolódása, egymásba olvadása. Az emlékezésnek már vannak helyei, szimbólumai, de még van helye és közössége. 
"Történelmünk ezen fejezete újabb hősökért kiált sürgetően és megismételhetetlenül, mint akkor. A 60. évforduló azt követeli tőlünk, hogy fogjuk meg a túlélők kezét, hallgassuk meg a történeteiket és ragadjuk meg a törékeny egyensúlyt. Őrizzük a még nem feledett neveket, arcokat, jelszavakat, képeket, érzéseket, élményeket. Burkoljuk be őket a lyukas lobogóba és vigyük át a túlsó partra " - tett beszédében ismét egy irodalmi utalást, ezúttal Nagy László versére V.Németh Zsolt.
Az államtitkár azzal folytatta: a 60 éves évforduló arra tanít, hogy 2016-ra is olyan felelősséggel és érzékenységgel tekintsünk, mint 56-ra. Kihívásait, kérdéseit, lehetőségeit vegyük észre, legyen a ma embere ezzel a hősök méltó utóda. A szónok ezután felsorolásba kezdett: "Mert az a hős, aki önzetlen, erős, állhatatos, önfeláldozó, kedves, őszinte, bátor, segítőkész, bátorító. Hős, aki szól, aki tesz. Legyünk figyelmesek, vegyük észre, mikor kell a hétköznapok hőseivé válnunk. Várjunk a lehetőségekre. Aki vár, az éber. Aki éber, az nem alszik el. Aki az eljövendő emberre vár, amivé maga lenni akar, annak lelkét a várás ébren tartja. Nem engedi, hogy a hétköznapok elaltassák, nem engedi, hogy elmenjen mellette az élet. Az ilyen ember lesz méltó örököse 1956-nak." - zárta ezzel a gondolattal beszédét V.Németh Zsolt. 
Ezt követően Tóth Balázs, Vasvár polgármestere az önkormányzata által alapított díjakat adott át. Négyen vehették át az elismeréssel járó oklevelet, emlékplakettet és ajándéktárgyat a városvezetőtől. A "Vasvár Városért" érdemérmet Gerencsér József kapta idén 1956-os tevékenységének elismeréseként. A kitüntetett részt vett a forradalmi időkben a pénzügyőrök lefegyverzésében. Puskás Sándor utasítására élelmiszert vitt társaival Budapestre. 1957 tavaszán forradalmi szerepvállalása miatt letartóztatták. Később a város aktív közéleti embere volt a többi közt képviselőként, sportegyesületi vezetőként. Közéleti tevékenységének elismeréseként szintén "Vasvár Városért" érdemérmet kapott idősebb Tóth Tihamér. A kitüntetett aktív tagja volt a fúvószenekarnak több évtizeden át. Az egyházközségi testületnek húsz éven át volt elnöke. Elnöklése alatt újult meg a domonkos templom. Az önkéntes tűzoltómunkából is kivette a kitüntetett a részét. A vezetőségben vállalt funkciót és ma is megbecsült tagja az egyesületnek. A "Barabás István"-díjat idén Módli Istvánné kapta. A vasvári pedagógus 1978 óta dolgozik a vasvári általános iskolában tanítóként, 1995-től az alsó tagozat munkaközösség-vezetőjeként. Több projekt, erdei iskola, témahét is fűződik nevéhez
A város közéletében is aktívan jelen van. Közszolgálati munkájáért szintén "Barabás István"-díjjal tünteti ki a város Varga Mihálynét. A díjazott nyugdíjba vonulása előtt a Vasvári Szociális és Gyermekjóléti Központ gondozási csoportjának vezető gondozója és a vasvári idősek klubjának vezetője volt. A méltatás kiemelte, hogy munkájával az idős, rászoruló emberek életét segített könnyebbé tenni. A városi megemlékezést a Vasvári Zeneiskola műsora zárta.
A díjazottak teljes méltatása és Laki László képgalériája a vasvar.hu-n érhető el. 
pm