Harmóniát teremtő festmények

2015-11-22 19:47:05


A Békeház tájképeiből nyílt tárlat a megyeszékhelyen

Tájképek a vasvári Békeház képzőművészeti gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás november 4-én a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, ahol 22 Vas megyei festőművész alkotásai láthatóak. A tárlat megyeszékhelyen történő népszerűsítésénél köszöntőt mondott Sejber Mihály alpolgármester, a kiállítást Kovács Tilda, a város egykori polgármestere - aki nélkül nem jött volna létre az értékes gyűjtemény - ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A Békeházat négy éve újították fel, ma közösségi házként funkcionál, és a vasi képzőművészek alkotásainak bemutató helye. A tárlat egy sorozat első állomása, később a gyűjtemény további darabjait is megismerhetik majd a szombathelyi érdeklődők.
A megjelenteket Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója köszöntötte. Sejber Mihály alpolgármester beszédében kiemelte, hogy megyei értékeket hoztak el a szombathelyi könyvtárba. Mint mondta, november 4-én azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar kultúra többször is kénytelen volt "újra kezdeni". Majd mindezt párhuzamba állította Vasvárral, mivel a városra is többször ez volt a jellemző. Mindehhez támpontul szolgáltak emberek, így Kovács Tilda is, Vasvár korábbi polgármestere, aki ünnepi beszédével nyitotta meg a tárlatot. Szólt arról, hogy alpolgármester volt még akkor, amikor a kulturális sorozat elkezdődött. Mint mondta, ez egy olyan mese, amelyhez képzelőerő kellett, s ami a valóságban is megtörtént. Kossuth-díjas művésznő barátnőjét idézte, hogy "véletlenek nincsenek, mivel a véletlen a Jóisten művészneve". A Jóisten mellett mindenki segített, elsősorban az "angyalok": Tóth Csaba festőművész, Károlyi Anna restaurátor, Torjay Valter festőművész. 
Kiemelte, hogy mikor Vasvár vezetését 17 évvel ezelőtt átvették, akkor nagyon szegény várost kaptak. (Ekkor V. Németh Zsolt állt a település élén, míg ő az alpolgármesteri feladatokat látta el.) A gazdasági lehetőségeik csekélyek voltak, de mindig odafigyeltek arra, hogy megragadják a kultúrához, a művészettel kapcsolatos lehetőségeket. Bár a város anyagilag szegény volt, de nem engedték, hogy lélekben is ez legyen rá jellemző. Éppen ennek a szemléletnek volt köszönhető, hogy Vasvár a Magyar Kultúra Városa címet is elnyerte az ötezer alatti települések között. Kovács Tilda tájékoztattt arról, hogy a Békeház épülete lepusztultan állt, de fontosnak tartották megőrizni értékét, s miután a 18. század közepén épült épületet 2011-ben sikerült széppé varázsolni, megjelentek az "angyalok", s tartalommal töltötték meg. A gyűjteményt dr. Szabadfi József szombathelyi belgyógyász főorvos magángyűjteménye alapozta meg, amit özvegye, Tömösközy Elvira ajándékozott a városnak. 
Kovács Tilda elérzékenyült hangon szólt Elvira néniről, aki megtisztelte azzal, hogy rá bízta férje hagyatékát, s máig köszöni ezt a feltétel nélküli bizalmat. Majd jöttek a felajánlások, így V. Tóth László özvegyétől is, s idővel egyre több életmű került a Békeház falai közé. Hangsúlyozta: Vas megye eljött hozzánk, és egyre több művészeti alkotás jutott Vasvárra. Ma már nagyon sokan keresik fel a gyűjteményt, amit a vendégkönyv bejegyzései is igazolnak. Beszédében megjegyezte: fontos, hogy ne csak materiális dolgokkal foglalkozzunk, majd emlékeztetett: ép lélekre a művészet nevel. Mint mondta, elszánt akaratunk volt arra, hogy teret adjanak a művészetnek, amit szerencsére gazdasági fejlődés is követett. Így most már azok a vasváriak, akik régebben lesajnáltan szóltak a városról, most büszkék településükre. Ehhez ez a kulturális misszió is kellett, ami lelket nevelt és a helyieknek önbizalmat adott. "A művészek azért vannak, hogy harmóniát teremtsenek a társadalomban. Az alkotásaik által az életünk olyan lehet, amire vágyakozunk. Az Ég-Föld közti lebegést adja meg a művészet, amiért köszönetet mondok az alkotóknak?.A művészetbe kapaszkodva erőt kapunk és még így ősszel, amikor sok minden az elmúlásról szól, akkor sem a mélabú hatalmasodik el rajtunk.", mondta, majd kiemelte: olyan nagyszerű lett a gyűjtemény, hogy bekerült a megyei értéktárba. Kovács Tilda a megjelentek figyelmébe ajánlotta még Török Richárd szobrászművész hagyatékát is. 
Tóth Csaba tárlatvezetést tartott, amiben kiemelte, hogy a kilenc egykor Nagybányát megjárt festőművész között öt szerepel a tárlaton. A többi képet pedig olyan művészek alkották, akik nagybányai mesterektől tanultak. Az életművek egymásba kapcsolódnak, így már egységében tudunk róluk beszélni. Mint mondta, manapság, amikor Európa legnagyobb válságát éli, a helyi identitás szerepe még inkább felértékelődik. Kijelentette: a gyűjtemény Kovács Tilda érdeme, ha ő nem lett volna, a tárlat sem lenne látható.
A megnyitón közreműködött a Tejút zenekar. 

Simon-Németh Adél