Csupa kék

2015-08-25 20:16:47


Kékrandevú címmel nyílt kiállítás az idősek otthonában

Hihetetlen kincsek vannak a vasvári Idősek Otthonában. Kincsek szellemi és fizikai értelemben is. A szépkorúak gazdag életútja során, tapasztalataik nyomán, tudásban, emlékekben, emberségben, valamint használati tárgyakban összegyűlt, összegezhető értékek ezek. Most az utóbbiak kaptak főszerepet egy kiállításnak köszönhetően:„Kékrandevú” címmel nyílt kiállítás az otthon folyosógalériáján a Hegyháti Napok részeként. 
Példaértékű, ahogyan a vasvári fesztiválhoz csatlakoznak rendszeresen. Elég egy felhívás, egy ötlet: Az idősek bármit képesek tartalommal, közösen megtölteni. Idén a kék szín volt az a hívószó, melyre az otthonban lakók „válaszoltak”. Ki kékfestővel, ki kézimunkával, horgolással, hímzéssel, ki pedig falvédővel. Ezekből állt össze az idei tárlat, mind kivétel nélkül a kék tematikájában. 
Közel húszan adták oda kincseiket és készített ezekből az otthon nosztalgikus kiállítást. Nosztalgikus, hiszen a horgolt terítők, kézimunkák nem csak önmagukban mutatnak. Szinte mögéjük lehet képzelni az egykori falusi, vagy polgári otthonok miliőjét. Azokét a lakásokét, melyek egykor a most Vasváron lakók otthona volt. 
S ha már nosztalgia: ennek kapcsán beszélnünk kell a falvédőkről is. Rajtuk vallásos szövegek, az egykori falusi élet hitbéli leképeződései, vagy romantikus üzenetek. De nekem a leginkább azok jelentettek sokat, melyeken nagy életbölcsesség olvashatók: „Ízes gyümölcs, díszes virágkosár Élvezd az életet, mert repül, mint a madár.” „Ha jól gazdálkodunk a pénzzel, van itt mit fogni a kézzel”- szólnak a rövid, egymondatos esszenciák a hímzett üzenetben, idilli életképekkel. Ha ezekhez tartották magukat az egykori falusi porták, ott béke és kiegyensúlyozottság volt. 
Talán azért is talált el a falvédők világa külön, mert nevelőnagymamámnál ugyanezt láttam,  nap mint nap. A kútról hozott ivóvíz zománcos vödörben állt mellmagaságban egy fapolcon. Mögötte és a sparhelt mögött is vászonlapon kék hímzéssel egy-egy bölcsesség és életkép. Az otthonban kiállított falvédőket nézve ez az egykori ház jutott eszembe – nosztalgiával.
A csupa kék kiállítás szeptember közepéig tekinthető meg a Petőfi utcai épület földszinti galériafolyosóján. Az otthonedig, mint mindig, most is nyitott a város számára.

pm