Vasvár karaktere: a béke

2015-08-23 21:28:03


Interaktív bemutató termet adtak át a Békeházban - látható a „Szentgotthárdi csata - vasvári béke - 1664" című animációs film – vízvarázs a Tretter-ház udvarán

Átadták azt az interaktív bemutató termet, amely az „Együttműködés a Béke nevében” című, LEADER térségek közötti projekt keretében valósulhatott meg a Békeházban. Az augusztus 9-ei eseményen levetítették a „Szentgotthárdi csata - vasvári béke - 1664" című animációs filmet, amely immár az új interaktív teremben látható. Majd a rendezvényt egy látványos, lángshow-val kombinált vízi tűzijáték zárta. 

Az ünnepségen köszöntötték V. Németh Zsoltot, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt, Tóth Balázst, Vasvár polgármesterét, Kovács Tildát, a város korábbi polgármester asszonyát, Labicz Bélát, Szentgotthárd alpolgármesterét. A rendezvény háziasszonya, moderátora: Lakosi Teréz volt. 
Köszöntő beszédet Tóth Balázs polgármester mondott. Hangsúlyozta: új kiállító és interaktív bemutató teremmel bővült Vasvár látnivalóinak köre. Jól tették, hogy késő estére, a pokoli hőség után tervezték az eseményt, majd hozzáfűzte: 1664-ben a törököknek volt melegük, akiket a magyar seregeknek keresztény segítséggel sikerült megizzasztaniuk. Felelevenítette a Szentgotthárd melletti csata utáni vasvári békekötés eseményét. Kiemelte, hogy a „Együttműködés a Béke nevében” című, LEADER térségek közötti projekt lehetőségét Vasvár és Szentgotthárd városa megragadta. Kovács Tilda, a város korábbi polgármester asszonya indította el a projektet, amelynek köszönhetően jöhetett létre egyebek mellett az interaktív terem és a csata animáció filmen történő megelevenítése is. Mindez két térség pályázati együttműködésének és aprólékos munkájának eredménye. Köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek és a mesterembereknek. Mint mondta, külön büszkeség, hogy helyi, térségi emberek keze munkáját dicsérik a tárlat látnivalói. Példaként: Sejber Mihály alpolgármester-tanár-művész faragta ki a hadvezéreket megörökítő szobrokat. 
Majd az ünnepélyes avatón a vasvári Városi Zeneiskola műsorát hallhatták a megjelentek. Szabó Zoltán, a zenei intézmény igazgatója és Márton Zsuzsanna négy korabeli - olasz, francia, magyar és angol - dalt szólaltatott meg. 
Avató beszédet V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott. Emlékeztetett: 351 esztendeje, augusztus 10-én kötötték meg a vasvári békét. Mint mondta: Vasvár karaktere egyre jobban gazdagodik egy elemmel: ez pedig a béke. A békevárosok együttműködéséhez kapcsolódik a kiállító terem és a konferenciasorozat létrejötte. Városi polgárként is örömmel tölti el, hogy azok az épületek, amelyeket őseink ránk hagytak, megújulnak és funkcióval teljesednek ki. Hangsúlyozta: három és fél évszázad, 12-14 emberöltő nagy idő. Visszapörgette az idő kerekét és emlékeztetett: I. Lipót magyar király először Zrínyi Miklóst szemelte ki arra a célra, hogy ő legyen a nemzetközi hadak hadvezére. De a bécsi udvar ezt visszavonta és a megbízást Montecuccoli kapta meg, aki békét kötött Ahmed basával, amit a magyar főurak a legkevésbé sem vettek szívesen. A szégyenletes esemény miatt maga Zrínyi Miklós is, aki nagyon népszerű volt az országban, dühének adott hangot. Zrínyi költő-hadvezér Montecuccolinak címzett röpiratában erőteljesen fogalmazta meg nemtetszését amiatt, hogy a császári vezér sok más mellett „fénytelenül és alaptalanul gyalázza a magyarokat.” Az avató beszéd felhívta a figyelmet arra, hogy Zrínyi nem volt kevésbé rosszabb hadvezér, mint dédapja, a szigetvári hős Zrínyi. A röpirat kulcsszavai: „szégyenletes béke”. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az esemény európai jelentőségű volt. Ezt a francia és a török elemzések is egyaránt megfogalmazták. Büszkék lehetünk arra, hogy nekünk, magyaroknak feladatunk volt abban, hogy a keletről, délről jövő áramlatokat megállítsuk. Az elmúlt évek konferenciáján is sokat szóltak a békekötés jelentőségéről, aminek elemei immár differenciáltabbá váltak. 
Majd V. Németh Zsolt felidézte az épület történelmét. Mint mondta, 25 évvel ezelőtt végigmentek Vasváron, s a város képét meghatározó épületek nagy része leromlott állapotú volt, vagy céltalanul üresen állt. Ilyen volt egyebek mellett a kolostor jelentős része, vagy a zárda, a mozi épülete. Meglátása szerint az idők folyamán bölcsen döntöttek a képviselő-testületek abban, hogy új építmények helyett, vagy részben helyettük, ezeket a tereket, helyiségeket mentették meg, alakították át. Köztük olyan értékeset is, mint maga a Tretter-ház, amely valamennyi városlakó szívéhez nőtt. Emellett nemcsak szolgálja a turizmust, hanem mementó is ez a hely, amely emlékezik a 351 évvel ezelőtti eseményekre. 
A hivatalos avató ünnepség után a rendezvény résztvevői megnézték a Békeház pincéjében található interaktív tárlatot. Az új teremben látható egyebek mellett a béke török nyelvű szövege IV. Mehmed szultán névjegyével, a békekötés latin nyelvű szövege I. Lipót császár részéről, vagy éppen a szentgotthárdi győzelem allegóriája érmen. A kiállításon megtekinthetők Sejber Mihály alpolgármester-művész-tanár által készített szobrok: Raimondo Montecuccoli olasz származású császári hadvezérről, gróf Nádasdy III. Ferenc főnemesről, országbíróról és Köprülü Ahmed oszmán nagyvezírről.
Ezt követően a nagyteremben levetítették a „Szentgotthárdi csata - vasvári béke - 1664" című animációs filmet, amelyet a nagyközönség számára dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész a tőle megszokott módon, ismét élvezhető, szakszerű, értő tolmácsolásban mutatott be. Kiemelte, hogy a szentgotthárdi csata és a vasvári béke eseményei összetartoznak. Elmondta, hogy a film megfeszített tempóban, egy hónap alatt készült el. A gyorsaság azonban láthatóan és érezhetően nem vált a film kárára. A csatajelenetek izgalmasak, míg a békekötés eseménye jellegéből adódóan kevésbé látványos. A történész kiemelte, hogy az animációs filmben látható a kolostor épülete, amely a török időkben már állt. A szerződést azonban a török sátorban kötötték meg. A megközelítőleg 20 perces filmet a jövőben az új interaktív teremben láthatják a diákok, az érdeklődők és a Vasvárra érkező turisták egyaránt. 

A Szentgotthárdi csata - vasvári béke - 1664" című animációs film adatai: 

A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte: Hajnal Ödön és Szűcs Levente. 
A program koordinátora: dr. Zágorhidi Czigány Balázs
Művészeti koncepció: Hajnal Ödön, Szakonyi Balázs, Sándor József, Szűcs Levente, Szuhodovszky Miklós
Hadtörténész szakreferens: Boldog Zoltán, dr. Négyesi Lajos alezredes, dr. Sudár Balázs
Történész-régész szakreferens: dr. Kiss Gábor, Papp Ildikó Katalin, dr. Zágorhidi Czigány Balázs
Térképészet: Horváth Zsolt
A vasvári kolostor rekonstrukcióját készítette: Pazirik Informatikai Kft. 
A film a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület és a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány, Dominikánus Ház Vasvár közreműködésével valósult meg a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. 

Majd a rendezvényt egy látványos, lángshow-val kombinált vízi tűzijáték zárta. A programra sok érdeklődő, család és gyermek látogatott el. A kirobbanó vizet fényekkel világították meg, miközben a „tűzijáték” lágy francia dallamokhoz, a magyar virtus taktusaihoz, s még a Jégvarázs című nagysikerű mesefilm főcímdalához is igazodott. 
A vízvarázs a résztvevők számára látványos szórakozást nyújtott. 

Simon-Németh Adél