Tretter-doktor emléktárlat: tárgyi, írásos, képi emlékeket várnak

2011-07-02 18:06:46


Egy pályázati sikernek köszönhetően megújult, átalakult a Tretter-ház. A történelmi helyszínen álló épület azon túl, hogy Vasvár egyik emblematikus épülete, történelmi jelentőségű műemlék is. 1664-ben ugyanis ezen a helyszínen köttetett az 1663-64-es, török elleni háborút lezáró híres vasvári béke. Az épület egykor a vasvári káptalan uradalmi központjához tartozott, majd az uradalmat a 20. században felparcellázták, s az épületet ekkor vásárolta meg Tretter Győző jegyző. A ház a család birtokában maradt egészen az 1980-as évekig. Innen ered az épület mai elnevezése is. A rendszerváltást követően aztán szakrendelő, majd pártszervezetek irodái működtek itt, majd üresen, funkció nélkül várja a megújulást.

Az átalakított épületben nemcsak a vasvári békét bemutató történeti gyűjtemény kap helyet, hanem a város egykori orvosának is szeretnének emléket állítni a város vezetői. Ezért kérik mindazokat, akiknek a birtokában van olyan tárgyi, írásos emlék, vagy akár fotó, amely Tretter doktorhoz kötődik, vagy az ő emlékét idézi, ajánlják fel azt a városi kiállításba. A bemutatott tárgyak, fotók, kéziratok mellett a tárlat rendezői feltüntetik a tulajdonos nevét is. A felajánlásokat az 94/572-012-es számon várják az önkormányzat munkatársai.

A megújult, emléktárlatoknak is otthont adó épületet augusztus 18-án avatja fel Schmitt Pál köztársasági elnök felesége Makray Katalin, akit szintén Tretter doktor segített a világra.