'Füstmentes Osztály' program

2007-12-11 15:07:13


"Füstmentes Osztály" program leírása

Az Országos Tisztifõorvosi Hivatal kezdeményezésére a Nyugat-dunántúli Regionális Intézet és Kistérségi Intézetei közremûködésével régiónkban is meghirdetésre kerül a "Füstmentes Osztály" program.


A "Füstmentes osztályok" alapötlete, hogy az önként vállalt nem-dohányzó magatartást támogatjuk, megerõsítjük, a nemdohányzókat megjutalmazzuk. A tanulási folyamathoz hasonlóan a pozitív megerõsítés elõsegíti a kívánt magatartásforma kialakítását, megõrzését.
A program célcsoportja a 7.-8. osztályos tanulók, mivel ez az a korosztály, ahol hirtelen nagy arányban kezdenek el dohányozni.
Az országos felmérések szerint a 13-16 évesek 70%-a kipróbálta már a dohányzást.

A program célja:
A még nemdohányzó gyerekek körében megelõzni a dohányzás elkezdését.
A már dohányzó gyermekek körében elõsegíteni a leszokást, megakadályozni, hogy dohányosokká váljanak.

A program leírása:
Az osztályközösség eldönti, hogy "Nemdohányzó osztály" lesz. A diákok aláírnak egy "osztályszerzõdést" és "egyéni szerzõdést" melyekben megfogadják, hogy a program közel öt hónapja alatt nem gyújtanak rá. Ezzel vállalják a havonta a rájuk váró feladatokat. (Például: írjanak szlogent, verset a dohányfüstmentes környezet elõnyeirõl).
A nem-dohányzás ellenõrzése a diákok feladata és az eredményt havonta írásban jelentik. Váratlan mûszeres ellenõrzésre bármikor számíthatnak a szervezõk és az együttmûködõ partnerek részérõl.
Ha betartják a szabályokat, és sikeresen megoldják a havonta kapott feladatokat, sorsoláson vehetnek részt, ahol a program végén három osztály belépõt nyer egy élményfürdõbe.

A verseny 2008. január15-tõl - május 31-ig tart.
Az eredményhirdetést - terveink szerint - a "Nemdohányzó Világnap"- hoz kapcsolódva, szervezzük meg.
A programra az iskoláknak illetve az osztályközösségeknek 2008. január 10-ig lehet jelentkezni e-mail-ben vagy postai úton.

E-mail- antine.szilvia@zala.ansz.hu
Levelezési cím: ÁNTSZ Nyugat- dunántúli Regionális Intézet Egészségfejlesztési Osztály
9024 Gyõr, Jósika u. 16.


A program teljes dokumentációja illetve a programról a rendszeres tájékoztatás megtalálható www.antsz.hu/ Nyugat-dunántúli Regionális Intézet.


A programmal kapcsolatba információt tud adni:
Antiné Tóth Szilvia
Telefonszám: 92/312-162
Séllyei Adrienn
Telefonszám: 96/513-742