Vasvár képeslapokon

2006-06-20 05:49:28


Június 16-án pénteken délután 6-kor a Castrum Galéria soros kiállítását Molnár Gyula ajánlotta az érdeklődőknek. A tárlat vasvári képeslapokon mutatta be a város iskoláit, agy a jelenlegi idősek otthonát is, amely hajdan iskola volt. A tárlat barna tónusú fotói időutazásra csábították a tárlatlátogatókat. Az időben való eligazodást Molnár Gyula pedagógus, helytörténész és képeslapgyűjtő segítette. Hallhatták a megjelentek, hogy a képes levelezőlap nem is oly régi találmány. A porosz-francia háború idején a Párizst bekerítő poroszoktól szorongatott franciák üzentek így szeretteiknek és a világnak. A lapok egyik oldalán képek, a másik oldalán üzenetek voltak, s a léghajókról szórták le ezeket a képes üzenőket. A poroszok sem maradtak le, ők is elkészítették képes levelezőlapjaikat. S ezzel elindult világhódító útjára a barna tónusú képes levelezőlap.
Ebből Vasváron a holokauszt áldozatává lett özvegy Singer Vilmosné több mint négyszáz féle lapot készített a húszas-harmincas években, A lapok szétszóródtak szerte a világban. A gyűjtők Ausztráliából, az USA-ból, Kanadából, s a Trianon előtti történelmi Magyar Királyság területéről, Kassáról, Eperjesről, Munkácsról, Kolozsvárról szerezték be azokat a lapokat, amelyek üzennek a digitális technika korában élő embereknek. Üzennek a bélyegek, az írások, a pecsétek segítségével.
A neves vasvári képeslapot is előállító és nyomdát üzemeltető özvegy Singer Vilmosné az első világháborúban megsebesült, majd meghalt férjétől vette át a nyomdát és működtette (ott nyomták a Vasvári Újságot is). A nyomda tulajdonosa a második világháborúban a holokauszt áldozata lett.
A képeslapok pedig archaikus szépségükkel, szépiabarna tónusokkal üzennek. Közvetítve a történelmi múlt elfelejtett vagy szándékosan lerombolt városképét, s a húszas-harmincas években élt lelkek üzenetét a mai kor divatőrületben szenvedő trendi lelkeinek.
A tárlatot Rajner Ágota, a vasvári Művelődési Ház népművelő munkatársa rendezte.