Antennát tenne a vasvári körházra az egyik mobilcég

2005-09-02 21:17:22


A cég szerint a sugárzás az antenna közelében is alacsony

Vizsgálják a sugárzás mértékét: rádiótelefon bázisállomást kíván létesíteni az egyik mobilszolgáltató a Vasvár központjában álló körház tetejére.

Vasváron egy mobilszolgáltató cég kérelmezte, hogy rádiótelefon bázisállomást létesíthessen a város egyik legmagasabb pontján, a Körház tetején. Az állomás a tervek szerint rádió és mikro antennából állna, a mûködtetõ rádiós berendezések is a megfelelõ statikai ellenõrzések után a Körház lapos tetejére kerülnének.

A bázisállomás kimenõ teljesítménye néhány Wattól 40 Wattig terjedhet. A cég szakemberei szerint a sugárzási szint az antennától néhány méterre is alacsony, az egészségügyi határértéket meg sem közelíti. Az állomás a sugárzást irányítottan, nem lefelé, hanem oldalirányban bocsátja ki, ezért annak nagysága még közvetlenül az antenna alatt is csekély lesz - ígérik a telepítõk.A lakosság megnyugtatására az állomás üzembe helyezését követõen az Országos Sugárbiológiai Intézettel is méréseket végeztetnének a sugárzást szolgáltatók. A képviselõtestület elé tárt kérelem szerint a cég az antenna helyének biztosításáért 800.000 Ft-ot fizetne bérleti díjként az önkormányzatnak. A cég a kérelem mellékleteként sugárbiológiai szakvéleményeket is mellékelt.

A berendezést lehetségesen fogadó Körházban egyébként 8 lakásban élnek családok és a földszinten 8 fajta orvosi szakrendelés is folyik, ezért különösen fontos a sugárzási körülmények és adatok pontos ismerete. A bérleti szerzõdés megkötésének támogatása esetén az õsszel indulhat a bázisállomás létesítése a Körház tetején Vasváron.


Pogács Mónika

Forrás: MR