Közösség- és gazdaságélénkítést eredményező belváros-rehabilitáció Vasváron

NYDOP-3.1.1/A-2f-2009-0001

Kezdeményezett neve :
Vasvár Város Önkormányzata (Vasvár, az Alkotmány u. 1.)

Közreműködő szervezet: 
Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség
www.westpa.hu


A projekt célul tűzte ki Vasváron a városközpont közösségi és városi funkciói erősítését, a kulturális programok számának és látogatottságának, zöld- és közterületeknek és az igényelt piaci szolgáltatások számának a növelését.

 

A fejlesztés egyik specifikus célpontja a 74-es számú főútvonalon áthaladó egyre növekvő forgalom hatásainak kezelése volt. Az út egyrészről bekorlátozza a nagyszabású, szabadtéri városi rendezvények helyszínét - amelyeknek általában a városi fő terek adnak helyt, másrészt forgalmat generál a fő útvonal mentén elhelyezkedő kereskedelmi és vendéglátó üzleteknek. Ennek mégis komoly korlátját jelentették eddig a szűkösen és nehezen elérhető parkolók - így a főútvonal gazdaság-élénkítő hatása nem tudott érvényesülni.

 

A projekt keretében parkolók kialakítására és frekventált közterületek felújítására került sor. A történelmi városmagban megindult településkép javító, funkcióbővítő beruházások folytatása került a projekt másik fókuszába. A fejlesztés célpontja volt többek között a korábbi komplex városfejlesztési program segítségével megújult Művelődési Ház és környéke, melyhez szervesen kapcsolódik az országos jelentőségű műemlék együttes: a templom és a kolostor. A projekt kereteiben magántőke bevonás által 2 műemlék épületben található üzlet újult meg. A kolostor több ponton felújításra került, udvara rendezvényekre is alkalmassá vált. A városi könyvtár homlokzata és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése a hatékony működtetés mellett a városképre is pozitív hatással lett. Új park létesült a kolostor szomszédságában, illetve több ponton megszépültek a városi közterületek: utak, járdák, parkolók és egy tér felújítása történt meg. A fejlesztés hatását erősítendő környezettudatosságot és városi identitást erősítő akciók valósultak meg.


Kapcsolódó dokumentumok:
Program
2021. január 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)