Unokázós csalók

2020. június 04. 18:38:51  nyomtatási kép

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától arról érdeklődtünk, hogy ismereteink szerint hetekkel ezelőtt Vasváron unokázós csalást kíséreltek meg, s az ügyben eljárás folyik. 

Ezt a választ kaptuk: „A Vasvári Rendőrkapitányságon folyamatban lévő büntetőeljárásról bővebb informácót nem adhatok.

A megkeresésében szereplő bűncselekmény megelőzéséhez kapcsolódó felhívások alapján általánosságban elmondható, hogy az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és sok esetben megromlott egészségi állapotuk miatt az áldozattá válás szempontjából különösen veszélyeztetettek.

Az úgynevezett „unokázós” csalások elkövetési módszerére jellemző, hogy a késő esti, illetve éjszakai órákban vezetékes telefonon hívnak fel idős személyeket. Többnyire az unokának, esetleg az unoka barátjának, vagy hivatalos személynek adják ki magukat. Az álmából éppen felébresztett idős embert egy meg nem történt balesetről, vagy káreseményről tájékoztatják, amelyet a hozzátartozója okozott, vagy szenvedett el. Előfordul, hogy a csalók a bűncselekmény elkövetésére előre felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából a rokonra vonatkozó valós információkat is közölnek. Az elkövetők a kitalált történettel, az úgynevezett legendával – a család iránt érzett legbensőbb érzelmekre alapozva – lelki nyomást gyakorolnak a kiszemelt áldozatukra. A „probléma” mielőbbi, hatékony megoldása érdekében pénzt, illetve ékszert kérnek, amelyért az unoka ismerőse, barátja fog rövid időn belül érkezni. Az értékek átadásáig a telefonkapcsolatot folyamatosan fenntartják.

 

Mit tehet az áldozattá válás megelőzése érdekében?

 

§  Kérje el a hívó fél telefonszámát és szakítsa meg a beszélgetést!

§  Hívja fel azt a hozzátartozóját, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!

§  Idegenek előtt, nyilvános helyen családi kapcsolatairól, magánügyeiről ne beszéljen! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.

§  Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

A bűnmegelőzési szakemberek az úgynevezett „unokázós” csalások visszaszorítását elősegítő bűnmegelőzési program keretein belül folytatnak prevenciós tevékenységet az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében. A megyében kialakult kedvező bűnügyi helyzet fenntartása érdekében a Főkapitányság munkatársai bűnmegelőzési előadások, lakossági fórumok, valamint nyugdíjas klubokban tartott prevenciós beszélgetések során hívják fel a figyelmet az áldozattá válás veszélyeire.”

 

Program
2021. március 2. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)