Új mentőautót kapott a város

2020. június 04. 18:26:27  nyomtatási kép

Húsz új mentőgépkocsit kapott az Országos Mentőszolgálat, Vas megyében az első a vasvári mentőállomáson teljesít szolgálatot. Május közepén vehette át a megye első, új Volkswagen Crafter típusú mentőgépkocsiját Szabó Zoltán, a vasvári mentőállomás vezetője. Az új mentőautó össz­kerék meghajtású, önállóan állítja, szintezi magát. A hordágya légrugós, így a beteg menet közben kevésbé fog rázkódni.

Az átadó ünnepségen Dr. Lórántfy Mária, a szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének regionális igazgatója emlékeztetett, hogy Vasváron 1991. október elseje óta van mentőállomás. Mint mondta, V. Németh Zsolt miniszteri biztos, akkor még Vasvár polgármestereként ajánlotta fel az állomásnak az épületet. Tíz év múltán az épület jelentős felújításon ment keresztül. Megjegyezte: földrajzi adottságai miatt speciálisan Vasváron a garázsba az emeletre kell felmenni. Talán az országban sehol máshol nincs ilyen. Tájékoztatott: a városban két mentőautó működik, egy 24 órás és egy nappalos mentőautó teljesít szolgálatot a térség 15 ezer lakosa számára. Az állomás létszáma 15-16 fő. 2019-ben 1800 feladatot látott el a két autó, amikkel 120 ezer kilométert tettek meg a bajtársak. Hozzáfűzte: megyei szinten a 26 autó átlagéletkora négy év. Mint mondta: a vírushelyzet miatt a mentődolgozók feladata bővült, kint vannak 24 órában a határállomásokon, részt vesznek a mintavételezésben, s mentesítő zónákat is kialakítottak. Véleménye szerint a kihívásnak, elvárásnak maradéktalanul megfeleltek a mentődolgozók. Hangsúlyozta: rengeteg felajánlást kaptak cégektől, intézményektől, civilektől, magánemberektől a süteménytől kezdve a szárítógépen át az autóig, amiért köszönetét fejezte ki.

V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány hétköznapi szokásainkat, rítusainkat alakította át. Ebbe beletartoznak az ünnepi átadások is. Most azonban mégis fontosnak tartották az átadási ünnepség megrendezését. Elmondta, hogy a felesége és a legidősebb fia révén is kötődik a mentőkhöz, közel áll ehhez az területhez. Hangsúlyozta: nagyon kevés olyan Vasvár szintű település van, ahol a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat megerősítése, erősítése ilyen fontos lett volna a térségben betöltött szerepe érdekében. Visszaemlékezett a millennium körüli évekre, amikor átadták a kibővült épületet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány számára fontos ez a szektor: az elmúlt 10 év alatt csaknem megduplázódott a mentőszolgálatot teljesítők bére, ezer gépkocsit vásároltak, a technikai eszközök fejlődését követték, 34 mentőállomás épült, 107-et pedig felújítottak. Összegezte: mindez elvárás is a társadalom részéről. Beszélt arról, hogy a járványidőszakban az egészségügyi dolgozók szerepe még inkább felértékelődött, a bizalom megnyilvánult a tapsokban és az adományokban is. Reméli, hogy az élet nem úgy áll vissza az eredeti felállásában, mint régen, mert akkor jön a következő és a következő járvány.

Tóth Balázs polgármester beszédében megjegyezte: belülről látni egy mentőautót nem jó ómen, de a mai nap ettől kivétel. A többi megszólalóhoz hasonlóan köszönetét fejezte ki azoknak, akik által Vasvárra kerülhetett ez a mentőautó, s megköszönte a mentődolgozók munkáját. Reméli, hogy kevésszer kell használni az autót.

 

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)