Megnéztük együtt a csehimindszenti Mindszenty emlékeket

2019. július 27. 17:19:47  nyomtatási kép
A városnéző séta júliusi programjában egy kicsit kitekintettünk a térségebe: a Hegyhát legismertebb történelmi személyisége, Mindszenty József esztergomi érsek szülőfaluját néztük meg. Örömmel láttuk – mind az emlékháznál mind pedig a templomban – az igényesen kialakított emlékhelyeket, sőt a rendezett falukép arról is meggyőzhet bárkit is, hogy nemcsak elszigetelt presztízsberuházásokról van szó. Csehimindszent valóban azon dolgozik, hogy igazi egyházi-történelmi emlékhellyé váljon.
Vasvár, a Vasvári járás és a Vasi-Hegyhát szempontjából is fontos hely Csehimindszent, hiszen Mindszenty József bíboros-hercegprímás révén nemcsak idehaza, hanem világszerte is ismertté vált ez a szűkebb környékünkhöz tartozó kis falu. A hegyháti identitást erősíti, hogy ennek a tájnak is van egy jeles történelmi személyisége – mit ahogy van saját költője, a bérbaltavári születésű Nagy Gáspár, sőt romantikus hőse is a mikosszéplaki származású Sobri Jóska betyár személyében. Fontos tehát, hogy mi is megismerjük ezt a népe és egyháza érdekében határozottan kiálló főpapot, aki egyaránt elszenvedte a nyilas és a kommunista diktatúra üldözését.
Ezekkel a gondolatokkal indultunk Csehimindszentre, ahol Fukszberger Imre polgármester – aki maga is Mindszenty József szűkebb rokonságához tartozik – volt a házigazdának. Alapos és minden részletre kiterjedő vezetéséből nemcsak a hercegprímás életét ismerhettük meg, hanem azt a kitartó munkát is, amelynek eredményeként harminc év után (a rendszerváltástól napjainkig) a falu és az egyházközség végre valóban méltó körülmények között fogathatja a látogatókat és zarándokokat. A szépen felújított emlékházban modern kiállítás várja az érdeklődőket, udvara közösségi rendezvényekre is alkalmas, tágas kertje pedig további fejlesztésekhez kínálja a lehetőséget. A falu különleges kis temploma – amelynek története az Árpád-korig nyúlik vissza – szintén szépen megújult az elmúlt években, egyedi kerítőfalával és keresztútjával zarándokhelyhez méltó hangulatot áraszt.
A szorosabban vett szakmai program után egy kiadós sétával a szőlőhegyig jutottunk, ahol ismét a község mint gondos gazda munkájának eredményével szembesülhettünk: a szőlőhegyi megújítási program keretében kialakított birtokon gondozott gyümölcsös és szőlő, takaros présház és finom bor fogadott bennünket. Igazán megható élmény volt a hegyoldalról rátekinteni a falura és a hegyháti tájra, amely fölött ott lebeg az évszázados múlt, magában hordozva kevéske ismert és annál számosabb ismeretlen szereplőjének sorsát.

Laki László képgalériája a vasvar.hu-n tekinthető meg
Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)