Élménydús egy hetet töltöttek a dévaiak Vasváron

2019. július 27. 17:14:21  nyomtatási kép
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekcsoportja volt az önkormányzat vendége egy héten át. A város a nagymákfai Erdei Iskolában adott szállást a csaknem húsz fős kirándulócsapatnak.

A táborozók az egy hét alatt megismerkedtek a város és a megye nevezetességeivel, de strandolás és egy balatoni kirándulás is szerepelt a programban.
„Örülünk, hogy mi láthatjuk vendégül a dévaiakat. Szállást, ingyenes strandbelépőt adtunk számukra, valamint sok helyi civil egyesület, segítő működik közre a fogadásukban. Ki egy ebéddel, ki egy vacsorával, van aki programok szervezésével segít.” –  mondta Tóth Balázs polgármester.
Hozzátette: A nyolc év alatt, mióta Vasvár fogadja a dévaiakat, szinte önjáróvá vált a feladatellátás, mindenki tuja az önkéntesen vállalt dolgát mindebben és nagy örömmel működik közre mindenki a vendéglátásban.
„Fagylaltozásra is meghívtuk a vendégeinket a vasvári strandnapon. Nagyon hálásak ezek a gyermekek mindenért, amit kaptak, kapnak. Csupa lélekemelő, szívmelengető pillanatokat élhettem át idén is, miközben velük töltöttem egy kis időt. Valószínűleg így volt ezzel minden segítő.” – tette hozzá Tóth Balázs.
Menyhárt Ernő, a Szászvárosi Gyermekotthon vezetője volt a küldöttség vezetője, egyben sofőrje. Elmondta: Szászváros a Dévai Alapítvány alakulásakor a második helyszín volt, ahova nehéz sorsú gyermekeket fogadtak be egy ferences kolostorba.    Szászvárosban 63 gyermekkel zárták az idei tanévet. Köztük nem csak állandó bentlakók vannak, hanem akik napközis jelleggel esténként vagy hétvégenként hazajárnak. Maga a dévai alapítvány összességében 2200 gyermekről gondoskodik Erdély szerte.
A szociális gondoskodás egyik mintájául szolgáló alapítványnál a siker egyik záloga, hogy csaknem a kezdetektől a nevelők együtt laknak a gyermekekkel, szinte édesanyaként, édesapaként gondoskodnak a gyermekekről, megadnak számukra mindent, amire szükségük van. Fedél, szeretet, jövőkép az, amit kaphatnak a többi közt a Dévai Alapítvány égisze alatt a fiatalok.
„Azon dolgozunk, hogy a társadalom számára hasznos embereket neveljünk és kevesebb szegény, vagy koldus legyen.” – mondta a szászvárosi vezető.
A sikerek pedig őket igazolják. Az alapítványtól kikerülők zöme családot alapít, megtalálja a helyét a munkaerő piacon, van, akinek az évek során kisebb gazdasága lett.
A pályaorientációban is sokat segítenek a nevelők a gyermekeknek. Déván például a turizmus, vendéglátás szakmát sajátíthatják el az általános iskolából kikerülők, akiket szakmaszerzésük után Erdély-szerte és Európában is nagy előszeretettel alkalmaznak.
„Összesen 19-en érkeztünk. Déváról zömében, és néhányan Szászvárosból. Rengeteg jó élménnyel gazdagodtunk itt Vasváron és a megyében. Nagyon jó dolog ez, hiszen az ember azért nyaral, hogy jól érezze magát. A városnak, az önkénteseknek köszönhetően mi maximálisan megkaptuk ezt az élményt, amiért nagyon hálásak vagyunk.”-tette hozzá Menyhárt Ernő.
A dévaiak vasvári, vasi kirándulását, táborozását önkéntesek szervezték, számos adományozó civil szervezet, vállalkozó, magánszemély segítette.
Több napos vasvári maradásra ösztönöznék a turistákat

Fotó: Vincze Kornél
Program
2021. február 24. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)