Ismét Vasváron volt az Országos Improvizációs Fesztivál regionális elődöntője

2018. március 05. 19:29:48  nyomtatási kép
Az Országos Improvizációs Fesztivál regionális elődöntőjét Vasváron rendezték. A Nyugat-Dunántúlról várták négyfős csoportok jelentkezését a Nagy Gáspár Kulturális Központba február 17-én. Összesen kilenc csapat nevezett Vas mellett Veszprém-, és Zala megyékből is. Végül a pápai Szó és Kép színpad "Kispipék" fantázianevet kapott csapata és a veszprémi Alig Színpad "Alig-Átor" különítménye juthatott tovább a március 24-i gödöllői döntőre. 

A jó teljesítmény, a magas pontszám miatt a nagykanizsaiak "Kanizsai huligánok" négyese, akik harmadik helyen végeztek, a zsűri és a játékmester, Lázár Péter egyetértésében azt a biztatást kapták: ha a többi elődöntőről továbbjutó csapat közül valamelyik mégsem tudna Gödöllőre utazni, a nagykanizsaiak kapják az országos döntőn való részvétel lehetőségét. A vasvári versenyen az említett játszókon kívül a Csitt, a Csatt, a Hullámvölgy, az Andris és Angyalai, az Anonym Aligosok és a Gotto csapat vett részt és teljesített jól. A legjobbakat a válogató helyszínén a commedia dell'arte egykori szereplőiről elnevezett oklevelekkel is elismerték a szervezők. Így "Arlecchino" díjat a Kispipék, a "Pulcinella" elismerést az Alig-Átor, a "Brighella"-ról elnevezett oklevelet a Kanizsai Huligánok kapták. A rögtönzésre épülő közös játékban a játékmester, Lázár Péter adott feladatot a társaságoknak. A csapatoknak tíz perc alatt kellett összjátékot kidolgozniuk, majd ezt a közönség előtt bemutatniuk. 
A Játék első részében szinte fej-fej mellett haladtak a csapatok. A második feladat teljesítése után a pontszámok alapján egyfajta szakadék képződött a mezőny résztvevői között. Lázár Péter játékmester úgy döntött: 45-nél húzza meg a ponthatárt. Az alatta maradók a folytatásban közönséggé avanzsálnak. A felette teljesítők versenghettek tovább. Öt csoportnak volt a limit alatti a pontszáma. Négyen versenyeztek tovább, akik végig szorosan egymás nyomában jártak. Az elődöntő végeredménye szerint végül a Kispipék 140 pontot, az Alig-Átorok 138 pontot, a Kanizsai Huligánok 122 pontot, az Anonym Aligosok 121 pontot értek el. A feladatokról is szólnunk kell. Életből vett szituációk, beszéd nélküli, de zörejeket, hangokat megengedő játékos feladatok, halandzsanyelv, egymásnak stafétát adó helyzetkomikumok egyaránt szerepeltek a bemutatandó jelenetek közt. 
Hihetetlen színházi pillanatok születtek. A pápaiak az aulából a képzelet segítségével, az épület többszintességét is felhasználva oázist varázsoltak és bejátszották négyen az egész teret. Nagy tapsot kaptak és maximális pontszámokat.
A jókedvű játék mellett félelmetes társadalom- és korrajzok születtek banknál eladósodó fiatalokról, az alkoholista apa agresszióját elviselni kénytelen családról, a sok bántástól, megalázástól potenciális bűnözővé váló fiatal kamaszról - három percben, sűrű, drámai pillanatokban.
Ahogy a korábbi években, úgy idén is a szociális érzékenység jellemezte az előadásokat. Ezért születtek szép, komoly drámai pillanatok, de a humort sem nélkülözték a produkciók. Az improvizáció a helyzetekhez alkalmazkodás, a rögtönzés, a gyors reagálás művészete. Vasváron az őszinte érzelmek, a váratlanságok, a játék örömének fesztiválját tartották most is.
A jelenetek, bár megnevettették a nézőket, ugyanakkor szociális érzékenységről tettek tanúbizonyságot, drámai, színházi pillanatokat rejtettek. A zsűri és a játékvezető is hangsúlyozta az eredményhirdetésnél, hogy a továbbjutást mindkét csapatnál a valódi és minőségi teljesítmények indokolták.

Program
2018. december 16. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
02 órakor Vasváron
-1.6
81 %
páratartalom
Szél:
4.6 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)