A vers az emberek egymásra nézése

2018. március 05. 19:26:59  nyomtatási kép
Harmadik alkalommal rendezték meg az irodalmi vándorkonferenciát  

A Vasi Őrtüzek irodalmi vándorkonferencia Nagytilajban, Nagy Gáspár költő sírjának megkoszorúzásával kezdődött. A szalagra egy Nagy Gáspártól idézett gondolat került: "A vers az emberek egymásra nézése". Ez az egymásra irányuló emberi figyelem volt a leginkább jellemző a rendezvény két napjára is. 

Nagytilajban Pécsi Györgyi irodalomtörténész a Kossuth-díjas költő koráról beszélt részletesen. A vándorkonferencia a Nagy Gáspár Kulturális Központban a Bor és költészet című programrésszel folytatódott. "A mai estére nincs forgatókönyv. Érezze jól magát mindenki, ez a cél. A költészet és a bor párbeszéde lesz ebben segítségünkre" - köszöntötte az esten megjelenteket Gergye Rezső szervező. Azzal folytatta: A Vasi Őrtüzek programsorozatot három évvel ezelőtt indították el. Azóta több verset író ember került a látókörükbe. Igyekeztek közülük mindenkit meghívni az estre. 
Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében arra emlékeztetett: öt év alatt 85 épített-, vagy szellemi érték, kulturális hagyomány megyei értéktárba való felvételéről döntöttek már. Azt hangsúlyozta: az irodalmárok, költők is jelentős helyet foglalnak el nem csak a nemzeti, hanem a megyei értékeink közt. Őrtüzek gyújtásával emlékezünk Berzsenyi, Kisfaludy, Nagy Gáspár kiváló szellemi nagyságára, mondta Tausz István elnök, aki egyben a Kisfaludy-kultusz egyik éltetője is. Ezután a versíró emberek, költők olvasták fel írásaikat díjnyertes borok kóstolása közben. Varga Zoltán borász kínálta ezeket. "Nagy élmény volt nekem, hogy egyszer Varga Zoltán pincészetében jártunk, aki a világ legtermészetesebb dolgaként a borok mellett Hamvas Béláról is beszélt. Akkor határoztam el, hogy itt a helye az Őrtüzeken is" - mutatta be irodalmi fókuszból is a szőlészt-borászt Gergye Rezső. Varga Zoltán több hazai és nemzetközi borverseny díjazottja - nem mellesleg a Vasvár Bora címet elnyert malbec is az ő pincészetéből származik - a versek mellé most olaszrizlinget, chardonnay-t, nektárt, shyrah-t és malbecet kínált sorban az irodalmi társaságnak. A vándorkonferencia másnapján a résztvevők Kámban Kisfaludy Károly költő, drámaíró Emlékkövét, Zsennyén a kastélyban Békássy Ferenc költő sírját koszorúzták meg. Szintén itt a kastély könyvtártermében a néhány hónap múlva kiadandó Békássy összes kötetről Weiner Sennyey Tibor költő, szerkesztő beszélt. Jász Attila költő Hamvas Béla Kisfaludy Károlyról írt értekezéséről, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész az élő költészetről tartott előadást.

Pogács Mónika 
Program
2018. december 16. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
02 órakor Vasváron
-1.6
81 %
páratartalom
Szél:
4.6 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)