Szeptemberi testületi ülés

2017. november 02. 19:40:34  nyomtatási kép
Napirend előtt szó volt a testület lejárt határidejű határozatainak végrehajtásairól. A tájékoztató szerint Sejber Mihály alpolgármester képviselte Vasvárt a testvérváros, Cegléd városi rendezvényén, ahol iskolák közötti kapcsolatról is szó volt. 

Önkormányzat költségvetésének módosítása

A változások szükségességét a 2017. év során bekövetkező állami támogatások korrekciója, a közfoglalkoztatás, valamint az egyes pályázati támogatásokkal kapcsolatos kiadási és bevételi tételek költségvetésbe való beépülése okozta. A módosítások a törvényi előírásoknak megfelelően történtek. 
Tájékoztató az első féléves gazdálkodásáról

Az önkormányzat pénzügyi helyzete kiegyensúlyozott. Az ülésen elhangzott, hogy a ciklikusságnak megfelelő az önkormányzat beruházási tevékenysége. Idén járt le a lakástakarékpénztár, amit a csatornarendszer fejlesztésére gyűjtöttek. A hazai forrásból kapott 210 milliós támogatásból az út- és járdaépítések 25 százaléka eddig megvalósult. (Szerk: ez a szeptember végi állapot volt). Dr. Pataky Pál tanácsnok jó gyakorlatnak tartja, hogy félévkor is áttekintik a költségvetést. Ebből kiderült, hogy 60 százalék a bevételi többlet, 43 százalékos a kiadási oldal, valamint a pénztartalék is elegendő.

A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása

A változtatás egyik oka, hogy az egyedül élő rászorultak esetén az ingyenes tűzifa juttatásban részesíthetők körét az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százalékáról 500 százalékára javasolják emelni. Ennek indoka, hogy ezáltal a rászorult egyedül élők szélesebb körben kaphatnának a juttatásból. Az ülésen Tóth Balázs kiemelte, hogy az önkormányzat számára 120 köbméter anyagot ajánlott fel az erdészet a Szentkúton kitermelt fákból. Így a város több fát tud kiosztani a rászorulók között. A polgármester megkérte a szociális szervezet vezetőjét, hogy készítsen listát ezen rászoruló vasváriakról. A cél, hogy az igénylők minél előbb kaphassák meg a fát, azaz ne kelljen várniuk  januárig. Gergye Rezső a szociális bizottság nevében szólalt fel, s örömüket tolmácsolta. 

Felbontották a ZALAISPA Nonprofit Zr-bel kötött közszolgáltatási szerződést

A képviselők megállapodtak abban, hogy a ZALAISPA Zrt-vel 2014. július elsejétől 2024. június 30-ig kötött hulladékgazdálkodási szerződést megegyezéssel megszüntetik, mivel a szolgáltató engedélyét megvonták. Közszolgáltatónak a minden tanúsítvánnyal rendelkező STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft-t jelölték meg. Országosan egységes színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása a cél. A változtatásokból a lakosság nem érzékel majd semmit sem, mivel a hulladékot ezt követően is időben elszállítják a városból. 

Régi önkormányzati gépkocsi cseréje

A hivatalos feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében az önkormányzatnak üzembiztos gépkocsira van szüksége, így lecserélik a város 15 éves Suzuki Liana típusú autóját. A bekért ajánlatok közül a legkedvezőbbet a vasvári szalon adta, így itt vásárolják meg a Suzuki S-Cross SX4 típusú személyautót. 

Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diák ösztöndíjának továbbfolyósítása

Kórházi kezelés miatt kellett évet ismételnie egy tehetséges diáknak, aki a program révén havi 5000 forintos juttatásban részesült. Az önkormányzat az egészségügyi okok miatt kényszerült évismétlés miatt meghosszabbítja erre az esztendőre is a diák programban való részvételét. 
Gesztenyéshegy utca 1. szám alatti ingatlan megvásárlása
Az ülésen elhangzott, hogy a Zártkerti revitalizációs program részeként szeretnék megújítani a Gesztenyés utca 1. számhoz tartozó területet, ahol Tündérkeretet valósítanának meg. Galambos István tanácsnok azt javasolta, hogy a terület közösségi tér legyen. Megegyeztek abban, hogy gyümölcsöst alakítanak ki az ötmillió forintért megvásárolandó területen, ahol szakmai koordinátor bevonásával végeznék a gyümölcsös kialakítását. Tóth Balázs kiemelte, hogy már megtalálták azt a helyi kötődésű és arra alkalmas fiatalembert, aki motorja lesz ennek a programnak. A gyümölcsfák között lesz alma, szilva és körte is, amiből lekvárt főznek majd, s ezt adják egyebek mellett önkormányzati ajándékként is. 
Vasvári édesanyák levelükben közölték, hogy szeretnék, ha korszerű játszótér lenne a belvárosban, mivel hiába készül játszótér a kilátónál, minden nap nem tolják fel oda a babakocsit. A képviselők a Tretter-kertet zárhatósága miatt is jó helyszínnek tartják, de műemlékvédelmi környezetben problémás egy ilyen beruházás megvalósítása, ennek ellenére felmérik a lehetőségeket. Elsőként a Petőfi utcai játszóteret korszerűsítik majd új játékokkal, padokkal, s szó volt a körbekerítéséről is. Egyetértettek azzal is, hogy kánikulában nagy meleg van az Egészségházban, ezért hőséget enyhítő megoldásként a klímatizálás helyett először árnyékoló fólia alkalmazását próbálják meg.  A komfortosabb kiszolgálás érdekében víz automatát szerelnek fel. Majd döntés született arról, hogy a patika helyiségének bérleti jogát három plusz három évre meghosszabbítják. 

Program
2021. február 25. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)