Az aszfalttól távol, a minden közepén

2017. augusztus 30. 08:28:20  nyomtatási kép
Az aszfalttól távol, a minden közepén - Vasvár szarvaspörkölttel, medvehagymás nokedlival látta vendégül a gyüttmenteket

 Négy napon át tartott a harmadik alkalommal megrendezett Gyüttment Fesztivál. A szervezők választása idén a Hegyhátra, az oszkói szőlőhegyre esett. Több mint ezer ember érkezett a rendezvényre.  
 
Az egész térségnek fontos volt a lehetőség, hogy találkozzanak a vidéken letelepedést fontolgatókkal. Ezt Németh-Kurimai Hajnalka, a Hegypásztor Kör ügyvezetője mondta. Hozzátette: Az alkalomra egy Hegyháti Standot nyitottak. A sátorban a térség települései mutatkozhattak be a fesztiválozóknak csütörtöktől vasárnapig. A falvak természetesen kiadványokkal is készültek, de a legnépszerűbbek a főzési, kóstolási és kézműves bemutatók bizonyultak. Csehimindszent például gánicát, Alsóújlak különleges paprikás krumplit, Vasvár pedig szarvaspörköltet készített medvehagymás nokedlivel, dödöllével a fesztiválozóknak.  ügyvezető.

Vasvár foglalkoztatási programja egy adatbázist készített a megyében és szűkebben a Hegyháton elérhető munkahelyekről, sőt ingatlanokról is, melyet a hegyháti standon lapozhattak az érdeklődők.

Volt, aki mindjárt meg is kérdezte, melyik falut javasolnák a szervezők a letelepedésre.
A szervezők nagy találkozásokról is beszámoltak. Egy ezek közül, hogy a fesztivál egyik önkéntesének nagymamája Nagytilajban született, itt ültetett egykor fát, melyről régi fénykép tanúskodik. A család azóta messzire származott. Most az unoka hozta vissza a fotót, a nagytilaji polgármester meghívására pedig közösen megnézték, mekkorára nőtt a nagymama fája, amit természetesen dokumentált az unoka.   A fesztiválprogramok közt szerepelt egy, mely a Hegyháton újrakezdőket mutatta be egy beszélgetés keretében. Volt a megszólítottak közt olyan, aki már csaknem két évtizede él itt, de  voltak a bemutatkozók közt frissen beköltözöttek is. A fórum célja a tapasztalat megosztás volt azok számára, akik még csak fontolgatják a vidékre költözést.  A rendezvény zéró hulladék jellege is teljes mértékben megvalósult, köszönhetően a tudatos odafigyelésnek, a szervezők és résztvevők együttműködésének és a virággal beültetett szemetesládáknak. Csak a komposztálható hulladék maradhatott a területen. Az odafigyelésre jellemző, hogy kerékpáros önkéntesek a faluig vezető utat is bejárták napszakonként, ellenőrizve, nincs-e az út mentén szemét.  Az új ökológia-tudatos életmódváltás csak úgy működhet, ha a tudást, legyen az elméleti vagy gyakorlati, megosztjuk egymással. Ezt emelte ki Csatlós Regina, a rendezvény főszervezője a fesztivál egyik legfontosabb céljaként.
A belépésre feljogosító karszalagon ez a felirat állt: Az aszfalttól távol, a minden közepén. A Gyüttment Fesztivál négy napra tényleg minden fontosnak a fókusza volt: a hagyományőrző és természetes építészeti, kertészeti, gyógyászati megoldásokra, praktikákra kaphattak a többi közt mintákat az érdeklődők. Helyi termelői piac is nyílt. Kulturális programoknak, tapasztalatmegosztó találkozásoknak sem voltak híján az érdeklődők. Közel kétszáz, a vidéki újrakezdéshez kapcsolódó előadást, programot kínáltak a fesztiválon a szervezők.

Program
2019. május 26. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
19
20
21
22
23
24
27
28
30
31
Időjárás
12 órakor Vasváron
19.8
67 %
páratartalom
Szél:
2.7 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)