Fesztivál a fesztiválban

2017. július 05. 21:32:57  nyomtatási kép
Pezsgés a városban - négynapos nemzetközi színjátszó találkozó és mákfai napok

Három évtizedes múltra tekint vissza a vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál, amelyet június 22. és 25. között tartottak a városban és a hegyháti térségben egyaránt. Ez idő alatt, mintegy fesztivál a fesztiválban Nagymákfai Napokat is rendeztek, a programsorozat fénypontja a Kossuth- és Liszt-díjas Muzsikás együttes és barátainak fellépése volt. 

A négynapos Nemzetközi Színjátszó Fesztivál csütörtöktől vasárnapig tartott, június 22-25-ig. A 30. alkalommal életre hívott, jubileumi rendezvényre 22 csoport 33 előadással nevezett. Számukra a lelkiismeretes szervezők Vasváron és a Hegyhát falvaiban 14 helyszínen adtak lehetőséget arra, hogy megmutassák tudásukat, tehetségüket, bemutassák színpadi darabjaikat. Az 1987-től indult esemény három évtizedes múltját felölelő kiállítás is látható a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A tárlatot Tóth Balázs polgármester ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A fesztiválnak volt nulladik napja is, ekkor adta elő a Vasvári Játékszín Szemenyében a Tausz István által írt Kisfaludy-drámát. Az érdeklődőket V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte. 
Gergye Rezső főszervező, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatójának tájékoztatója szerint paradigmaváltás van készülőben a három évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon. Professzionális teátrumok érdeklődnek a vasvári találkozó iránt a világ több színi műhelyéből. Az előadások élvezhetősége érdekében az intézménynek meg kell teremtenie a 21. századi okos világ segítségével a helyben tolmácsolás technikai és humán feltételeit. Idén azonban még maradt a színház egyetemes nyelve. A fesztivál legkülönlegesebb külföldi előadása Georgiából érkezett. A grúz színészek által és grúz nyelven előadott - szenzációs színházi értékekkel bíró - Macbeth különdíjban részesült. A fesztivál vándordíját, s egyben fődíját a budapesti Proscenion Drámaszínpad kapta. Ők Gothár Péter, Bereményi Géza: Megáll az idő című nagysikerű filmjének színpadi adaptációját mutatták be. 

Program
2019. január 16. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
Időjárás
13 órakor Vasváron
8.0
42 %
páratartalom
Szél:
2.0 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)