Képviselő-testületi ülés

2017. július 05. 21:29:25  nyomtatási kép
A napirend előtti beszámolókból sok más mellett az is kiderült, hogy Tóth Balázs, Vasvár polgármestere a város nevében vacsorán látta vendégül és köszöntötte az országos bajnokságot nyert általános iskolai strandfoci csapat tagjait és felkészítő tanáraikat. Az önkormányzat nevében a polgármester az Országos Diákolimpián és a Kinder sport versenyen résztvevő tanulóknak elismerő oklevelet adott. 

Beszámoló az egészségügyi alap- és szakellátás helyzetéről

Füzi Andrea, az Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője alapos, bizakodásra okot adó éves tájékoztatást nyújtott a testület tagjainak. Az intézmény 2002. január elsejétől kezdte meg működését, hozzá kapcsolódóan jelenleg három területi védőnő látja el a feladatokat. Kiderült, hogy a bőrgyógyászat szakrendeléséhez két-három hetes előjegyzés is szükséges. A nőgyógyászati rendelést 1774-en keresték fel 2016-ban, az urológia betegforgalma 1628 fő volt. 
Dr. Pataky Pál tanácsnok reményét fejezte ki amiatt, hogy a városban a születések számában megállt a csökkenés. A képviselők a tájékoztatót látva megállapították, hogy a szakrendelések zöme 100 százalékos kihasználtsággal működik, a fizioterápiás kezelésekre jelentkezők száma megduplázódott, a fogorvosi kezelésekre pedig megtriplázódott. A működéshez az önkormányzat hozzájárulása 10 milliós nagyságrendű. Tóth Balázs rákérdezett arra, hogyan állnak az árajánlatokkal a szükséges műszerek beszerzéséhez? Füzi Andrea elmondta, hogy az ajánlatok megérkeztek, de magasabbak a tervezettnél.  Tóth Balázs megjegyezte, hogy a fizioterápiás gépeket mindenképpen meg kell venni, mert 30 éves gépekkel nem lehet korszerű kezeléseket végezni. A befektetés hosszú távon megtérül. Füzi Andrea jelezte, hogy kánikula idején nagyon meleg van, az emeleten az üvegfal magába szívja a meleget. A szakrendeléseken több ventillátor működik, ami hosszú távon nem megfelelő megoldás. Gondolni kell árnyékoló felszerelésén, vagy klíma beszerelésén. Ezt követően a "Településfejlesztési, -rendezési és településképpel kapcsolatos feladatokkal összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól" döntöttek a képviselők. 

Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről is tárgyaltak a képviselők 

Felvetődött, hogy az üzletek vasárnaptól csütörtökig éjszaka 23.00 óra és reggel 5.00 között, pénteki és szombati napokon éjszaka 2.00 óra és reggel 5.00 között nem tarthatnának nyitva. A kérdésben megoszlott a képviselők véleménye. Egyesek abszolút egyetértettek a szabályozással, mivel általa nem a szórakozó embereket akarják akadályozni, hanem a pihenőket, a munkába indulókat védeni. Mások szerint lakók nem vetettek fel problémákat, s a vállalkozók érdekeit is védeni szükséges. De egyetértettek abban, hogy a hangoskodást a vállalkozásoknak maguknak kell kezelniük. Megint más vélemény szerint az emberek szórakozzanak, mulassanak, de a hangzavar decibeljét kell korlátozni. Láthatóan a képviselőket foglalkoztatja a téma, de a jelenleg még eltérő vélemények miatt helyi szabályozás nem született az ügyben. 

Önkormányzati közutak, járdák építése, felújítása

Vasvárnak a kormány bruttó 210 millió forint támogatást adott a közutak, járdák építésére, felújítására, valamint a Nagyboldogasszony Római Katolikus Temetőkápolna felújítására. A felújításokkal 2018. év végéig kell elszámolni. A legalacsonyabb árajánlatot adó gazdasági szereplővel kötik meg a műszaki ellenőri feladat ellátására irányuló megbízási szerződést.

TOP-pályázat műszaki ellenőri feladatainak kiválasztása

Szintén a legalacsonyabb árajánlatot adó gazdasági szereplővel kötnek szerződést ezen három TOP-os projekt kapcsán: "Bölcsőde kialakítása Vasváron", "a vasvári kilátó környezetének megújítása, rekreációs célokra történő hasznosítása", a "Helyi termelői piactér fejlesztése Vasváron."

A Telenor Zrt. meghosszabbította antennájának bérleti szerződését

A Körház tetején lévő antenna - amelyet a Pannon GSM tett fel - szerződése lejárt, amit most a névváltoztatás miatt a Telenor Zrt-vel köt meg az önkormányzat 2023-ig. 

Újabb lépés az "Iparterület kialakítás Vasváron" projektben

Döntés született arról, hogy a Vasvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. a tervezési és a projektmenedzselési feladatra a szakértői szolgáltatási tevékenység elvégzésére megkösse a vállalkozási szerződést. 

Tündérkertet alakítanának ki

Vasvár tájképéhez, látképéhez hozzátartoznak a szőlőhegyek. Sajnos egyre több a gondozatlan terület, ezért az állam támogatja, hogy közösségi alapon az önkormányzatok pénzt kapjanak elhanyagolt területet vásárlására, és ott gazdálkodást folytassanak. Ha a pályázat nyer, akkor az önkormányzat egy másfél hektáros elhanyagolt, szinte elerdősödött birtokon hagyományos gyümölcsfajtákkal Tündérkertet alakítanának ki. Hosszú távú cél, hogy a gyümölcsből lekvár is készüljön és így igaz lesz a gyermek mondóka: Vas megye Vasvár, ott terem a lekvár.

Az Ezredes ház megvásárlása a cél

A Tretter-kertben álló Ezredes ház kihasználatlan, egykor a Hegyháti Jóléti Szolgálati Alapítvány működött benne. Az alapítvány csődbe ment, az ingatlan a Savaria Takarékszövetkezeté lett. A képviselők egyetértettek abban, hogy nem szerencsés, ha egy kerítésen belül két eltérő tulajdonú ingatlan van. Most lehetőség van egy pályázat révén ennek az ingatlannak a turisztikai, kereskedelmi jellegű tevékenységének megvalósítására, benne kávézó létrehozását céloznák meg, de nem lehetne szálláshelyet kialakítani ott. 

Interpellációk

Gergye Rezső képviselő felvetette: meg kell vizsgálni, hogy a biztonság érdekében lehet-e zebrát festeni az Ady Endre utcában? Sejber Mihály alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a KLIK hiába vette át az általános iskola működését, a kisebb problémáknál az önkormányzat segítségét, támogatását is kérte. Szó volt a városi kamerarendszerről, valamint a Hegyháti Napok programjairól, így a békeházi tárlatvezetésről, amit Tóth Csaba tart majd Vasvár polgárainak. Bor folyik majd a vasvári kútból, amely mellett bordalok csendülnek fel és a város borával koccintanak a képviselők.

Program
2020. július 8. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)