Kiadvány készült Nagy Gáspár emlékére

2017. április 25. 19:47:09  nyomtatási kép
Az, hogy Vasvár és térsége ezer szállal kötődik az országosan elismert alkotóhoz, köztudott: A Hegyháton született és itt töltötte gyermekéveit. Bérbaltavár és Nagytilaj is fontos része volt életének. Az a tény, hogy későbbi életállomásai Pannonhalmához, Budapesthez vagy Budakeszihez kötötték, nem szakította el szülőhelyétől. Rendszeresen hazajárt feleségével, gyermekeivel a szülőházba, Bérbaltavárra. Talán nincs is olyan nagytilaji, vagy bérbaltavári család, akinek ne lenne emléke Nagy Gáspárról és családjáról. Közvetlenségük miatt sokan keresték társaságukat, így szerves részévé váltak a vidéki életnek, a faluközösségnek. Ezért is van, lehet helye és ideje is a kiadványnak itt és most a Hegyháton Nagy Gáspár halálának tízedik évfordulóján. 

A kiadványt a kulturális központ állította össze. Az intézménynek szintén Nagy Gáspár a névadója. Irodalomtörténészek, költő-kortársak írásai, a tíz év során Nagy Gáspár munkásságáról megjelent cikkek olvashatók az oldalakon. A félmillió forintba kerülő, ezer példányos könyv kiadását pályázat támogatta. Gergye Rezső, felelős kiadó, a művelődési ház igazgatója elmondta: a céljuk a kiadvánnyal az volt, hogy az ne csak egy elismert alkotó előtti tisztelgés legyen, melyet egy évforduló generált. Azt szeretnék, ha tartalmának a mindennapokban elővehető használati értéke volna. A remények szerint azok, akik olvassák és Nagy Gáspárt jól ismerték, megerősítést kapnak tudásukhoz. Akik pedig nem találkoztak költészetével, azok számára közelebb hozza, megismerteti, kíváncsiságot kelt közvetlen személyiségének megismerése iránt a tartalom. A füzetet sok fénykép illusztrálja Nagy Gáspárról, a családról illetve a rendezvényekről, melyeket a tíz év alatt a kultusz jegyében rendeztek a térségben. Több versajánlás is található benne, mely tanárnak, diáknak, versmondóknak adhat gyakorlati segítséget versválasztáshoz, a költemények értelmezéshez. Akár irodalomórákon is használható a korelemzéshez. A könyv alapvetően azok írásaiból építkezett, akik tudósítottak az íróhoz köthető térségi eseményekről vagy Gáspár barátai voltak. Ilyen szerző Devecseri Zoltán vagy Mórocz Zsolt. Balogh József verse is olvasható az oldalakon. A vasváriak azt tervezik: a kiadványt módszeresen mindenkihez eljuttatják, akinek köze, kötődése volt a poétához a térségben. Szinte közmondássá ért a művelődési ház köreiben a: "Barátaim! Itt az ideje, hogy összeszámláljuk a hűségeseket, a még nyitott lélekkel és emberi arccal tüntetőket" verssor. Ez egy olyan mondat, ami mindenfajta profán emelkedettség nélkül misztikus egyben a napi munka végzéséhez is értékes tételmondat, véli  az intézményvezető, aki azt is elmesélte: sokat tesznek azért, hogy a versíró munkái ismertek legyenek a Hegyháton. Az intézmény honlapján olvasható, rendezvényeken pedig rendszeresen elhangzik ez a sor. Lassan tényleg a köztudatba ivódik, megtanulják az emberek. 
Annyira sikeres a látens verstanítás, hogy legutóbb az erdélyi Köröstárkányban egy parasztember fogadta köszönés helyett ezzel a sorral Gergye Rezsőéket. Talán ez és az ilyen történetek inspirálták még inkább a kiadvány létrejöttét. No és persze az: a költő halálának tíz éves évfordulója egyben a Költő Hazatér Vers és Prózamondó Találkozó jubileuma is. Egy évtizede szervezi Vasvár az eseményt, melynek egyik különlegessége, hogy a hét évestől a kilencvenig érkeznek rendszeresen versmondók a programra. Idén is így történik majd. Csaknem hetvenen neveztek az országból az április végi találkozóra. Ők mindannyian kapnak majd a jubileumi kiadványból.

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
16 órakor Vasváron
18.3
77 %
páratartalom
Szél:
1.8 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)