A munka az embert életre kelti

2017. március 29. 17:27:51  nyomtatási kép
Csaknem négyszáz munkavállalót vonhatnak be a programba

 Hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeit növeli az az együttműködés, melyet a napokban írtak alá a dél-vasi városok vezetői, a gazdasági, a felnőttoktatási és a civil szféra képviselői. A több mint 600 millió forintot egy európai uniós program biztosítja a térségek számára. A vasvári, körmendi és szentgotthárdi járásban működő cégek munkaerőigényét felmérik, az adatokat összegzik, ennek alapján indítanak képzéseket munkakeresőknek, kínálnak foglalkoztatási támogatásokat a munkaadóknak. Így találhatja meg a jelenlegi munkaerőhiány kezelésére a program a megfelelő választ. A cél a rejtett munkaerő-tartalékok felkutatása és ha lehet, a külföldön dolgozók hazahívása a projekt anyagi eszközeivel. Tóth Balázs, Vasvár polgármestere sorolt néhányat a célcsoportból: A szolgáltatásokban, képzésekben, a munkatapasztalat-szerzési támogatásokban az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, a harminc év alatti pályakezdő álláskeresők, az ötven év felettiek, a GYED-ről, a GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, a közfoglalkoztatottak részesülhetnek. 
A hegyháti város a partnerség vezetője. A program a dél-vasi járásokban élők számára növelheti az elhelyezkedési esélyeket.  
A vasvári városvezető arra is utalt, hogy a foglalkoztatási paktum egy régi-új kezdeményezés a térségben, ugyanis néhány éve sikerrel zárult egy korábbi partnerség is. 
A gazdaságfejlesztés három elemét tartotta fontosnak kiemelni a polgármester. Ezekről az együttműködési dokumentum ünnepélyes aláírásán beszélt: A területiség azért lényeges, mert a pénzt kizárólag a térség költheti el foglalkoztatás fejlesztésre. 

Tóth Balázs fontos elemnek tartja a programban az önkormányzatok szerepét. Ugyanis az adott problémát csak helyben tudják megoldani a települések, ők vannak kapcsolatban a vállalkozókkal, egymással, a megye gazdasági szereplőivel és nem utolsó sorban a célcsoportként megjelölt közfoglalkoztatottakkal, segélyekben részesülőkkel. A késztetés is helyben a legnagyobb, hogy megoldást találjunk a munkaerő-piaci problémákra. Harmadikként az időtényezőről beszélt. Míg egy projekt az előkészítéstől a megvalósításig akár tíz évig is tarthat, addig a gazdaság változásai ennél gyorsabbak lehetnek. A most induló program tervezésénél még a munkahelyek hiánya volt a meghatározó. Mára fordult a kocka: a munkaadók nem találnak elegendő számú, megfelelően képzett munkatársat.  Tóth Balázs szerint aprólékos munkával a térségben rejlő munkaképes tartalék a cégek számára elérhetővé válhat, a kereslet és a kínálat összehangolható lehet. Ez az, ami meghozhatja a várt eredményt 2020 végéig a partnerek számára.   
 
Csaknem negyven Dél-vasi szervezet, önkormányzat, gazdasági szereplő, valamint az oktatási és civil szféra képviselői alakítottak tehát foglalkoztatási partnerséget, Vasvár konzorciumi vezetésével. 
Az együttműködési megállapodást 2017. március 24-én írták alá ünnepélyes keretek közt a Dél-vasi városok, járási kormányhivatalok, települések, cégek vezetői mellett a megyei önkormányzat is képviseltette magát, akik konzorciumi partnerként segítik a munkát.   


  
Dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke azt mondta: A megyei programok, így a Dél-vasi célja, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt, minél több partnerhez juthasson el a hátrányos helyzetű csoportok segítését célzó szándék. A megyei vezető hozzátette: Utolsóként a Dél-vasiak megállapodása született meg. A foglalkoztatási programok egymást erősítve működhetnek. Úgy fogalmazott: Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a jelenlegi munkaerőhiányra is megtalálják a foglalkoztatási programok a megfelelő választ. Fel kell kutatni a rejtett munkaerő-tartalékokat. A garancia erre a paktum szakembergárdája, a partneri hozzáállás a résztvevők közt és az, hogy soha ennyi pénz és eszköz nem volt még Magyarországon a foglalkoztatási programokra. Az alelnök ígéretet tett arra, hogy a csaknem négy éves projektidő alatt a megyei önkormányzat konstruktív, innovatív partnere lesz a paktumnak. 
 
A projekt ünnepélyes aláírása előtt mások mellett V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is beszélt a program jelentőségéről. Kijelentette: A foglalkoztatási partnerség sok embernek fog hitet adni, hogy rá is szükség van, az aláírás pedig nagy visszhangot kelt majd a térségben. A TOP program egyik célja ugyanis épp az, hogy felpezsdítse a munkaerőpiacot. Elmondta: A projekt a fejlettségbeli különbözőségeket mérsékli, megyén belül is.  Ez az oka, hogy Vasvár lett a kedvezményezett, ugyanis több gazdasági, munkaerő-piaci mutató is a leghátrányosabbak közé sorolja a térséget. 

A program nem szűkül le a Hegyhátra. Három járás összefogásában lehet sikeres. A paktumprojekt az államtitkár szerint kereslet vezérelt program lesz. Az önkormányzatok közvetítők szerepet vállalnak, a paktumhoz csatlakozó cégek pedig meghatározhatják munkaerő igényeiket. A kormányhivatalok munkaerő piaci képzéssel, támogatással segítik a programot. V. Németh Zsolt azzal zárta beszédét. A projekt a Dél-Vasi régió fejlesztéséhez járul hozzá, az egész térség sikerét hozhatja. Egy mondásra utalt, miszerint a munka az embert életre kelti. Erre hivatkozva kívánt minél több munkához jutott, elégedett embert, munkavállalót az együttműködő önkormányzati, munkaadói és civil szférának.    

Program
2020. június 2. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)