Hiányszakmákat oktatnak

2017. január 09. 19:05:11  nyomtatási kép
A vasvári középiskola diákjai el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon

Szeptember elsejétől vette át a Szombathelyi Szolgáltatási SzC Béri Balogh Ádám Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatói posztját Török Sándor, korábbi igazgató-helyettes. A város és a térség egyetlen középfokú intézményének vezetőjét a célokról, a tervekről kérdeztük. Kiemelte: fontos számukra, hogy diákjaiknak olyan szakmát és tudást adjanak, amiknek birtokában könnyen el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

- Hirtelenül és váratlanul kellett megfelelnem az igazgatói feladatoknak- kezdi a beszélgetést Török Sándor. - Elsődleges szempontunk, hogy szakközépiskolánk, szakgimnáziumunk megmaradjon, fennmaradjon. A megszűnés veszélye évek óta Demoklész kardjaként lebeg felettünk. Kollégáimmal együtt megpróbálunk minden egyes feladatnak megfelelni. A fiatalokat két szakágban: egészségügyi és informatikai vonalon szeretnénk beiskolázni. Mindkettőnek van szakközépiskolai és szakgimnáziumi oktatása. A szakgimnáziumi oktatásban részesülők informatikai rendszerüzemeltetők lesznek, korábbi ez a rendszergazda szakkal volt kompatibilis. Az egészségügyi vonalon tanulók szociális szakgondozók lesznek. Mindkettő négy év után szakgimnáziumi érettségit ad, amit egy év szakmai tanulás után szakvizsga követ. Szakközépiskolában ugyanezek az irányvonalak megmaradtak, itt a szociális gondozó és ápoló, valamint a számítógép szerelő, karbantartó szakot kínáljuk. Három éves a szakmai oktatás, majd a szakvizsga után a diákok az oktatási rendszerben maradva két év elteltével érettségit szerezhetnek, ugyancsak nappali tagozaton - tájékoztat az igazgató. Reméljük, minél többen jelölik meg iskolánkat a középiskolai jelentkezéskor, a konkrét beiskolázási számokat, eredményeket májusban látjuk először. Létszámfüggő, hogy tudunk-e kilencedik évfolyamot indítani. Iskolánkban nemcsak nappali, hanem esti oktatás is van. A tanulói létszám 50 százalékát adják az esti oktatásban résztvevők. Van érettségire felkészítő, 2016. februárban indult keresztféléves szociális szakgondozó, valamint most októberben kezdődött szociális gondozó és ápoló képzésünk. A felnőttoktatást az igényekhez igazítva folyamatosan szeretnénk megszervezni a jövőben is.

- Az iskola neve többször változott az elmúlt években. 

- Kétévente változott a fenntartó, így a nevünk is módosult. Most a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, szűkebb körben pedig a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrumhoz tartozunk. Előre láthatóan maradunk náluk. Szükség lenne a kistérségben arra, hogy az egyetlen középfokú oktatási intézmény megmaradjon, fennmaradjon. Ezt a törekvésünket a fenntartó is támogatja.
-Volt postaforgalmi iskolaként miért az egészségügy és az informatika felé határozták meg az oktatás irányvonalát?
-
- Informatikai téren az országban jelenleg 26 ezer fős a hiány, s ugyanez elmondható a szociális területekre is. Azért ezen két irányvonalat választottuk, mert a környéken azok közé az iskolák közé tartozunk, amelyek technikailag nagyon jól felszereltek. Így a feltételek abszolút adottak. Az egészségügyi irányvonal emellett azért is meghatározó, mert nagyon jó a kapcsolatunk a helyi idősek otthonával, amely gyakorlati helyet is nyújt diákjaink számára. Nem elhanyagolható, hogy hiányszakmákról lévén szó ösztöndíjként akár 30-40 ezer forintot is hazavihet a tanuló. Ez természetesen tanulmányi átlagtól is függ.
-
- Mi lehet az oka annak, hogy korábban kevés diák jelentkezett az iskolába? 
-
- Földrajzi elhelyezkedésünk alapján pont Szombathely és Zalaegerszeg között található iskolánk, a nagy intézmények pedig "elszippantják" a diákokat. Emellett a kistérségi általános iskolák kis létszámúak. Nehéz a környékről a beiskolázás. Nagy múltú iskola révén rendelkeztünk kollégiummal, de az elmúlt évek gazdasági nehézségei a kollégium megszüntetésére kényszerítették intézményünket. Az iskola az önkormányzattól - amellyel szintén jó kapcsolatot ápolunk - azt az ígéretet kapta, hogy a 2017-2018-as tanévtől az ide jelentkező diákoknak a kollégiumi elhelyezését megoldja, azaz lesz kollégiumunk. Ami már megszűnt, azt újra elindítani nagyon nehéz. A lehetőséget azonban megkaptuk a várostól. A helyben lévőket az önkormányzat oly módon ösztönzi az iskolaválasztásnál, hogy havi ötezer forint ösztöndíjat kap az a vasvári diák, aki intézményünknek szavaz bizalmat. Tisztában vagyunk azzal, hogy kevés a gyerek. Mindemellett a mai középiskolai gondolatvilágot még mindig a gimnáziumi oktatás határozza meg. Megjegyzem: nagy különbségek vannak a gimnáziumok között. Valódi szakmát adó felsőoktatási intézmény követelményeire kevés intézmény, kevés diákot tud felkészíteni. Az egyetemek pedig az állami kvóták miatt szívesen tartják évekig intézményeik falai között a diákokat - osztja meg véleményét. - A középiskolánkba érkezők mindig rácsodálkoznak arra, mennyire felszerelt intézményünk. Tudjuk, helyben nehéz érvényesülni. Még nagyobb marketingre és összefogásra lenne szükség a helyi önkormányzattal és általános iskolával, azaz közös koncepciót kellene kialakítani. A város nyerne, mert fiatalokkal lenne tele Vasvár, ahol általános iskola után felmenő rendszerben középiskolába is mehetnek, mehetnének a diákok.
Igyekszünk bemutatni iskolánkat, az itt oktatott szakokat az összes fórumon: így nyílt napon, a környékbeli iskolák osztályfőnöki óráin. December 7-én a szakmai hét programjaként versenyt szerveztünk az iskolák nyolcadikosaiknak, azon túl, hogy ismerkedjenek a szakokkal, érezzék: milyen is lenne a középiskola diákjának lenni. Emellett havonta olvashatnak programjainkról, híreinkről a város lakói a Vasvári Újság hasábjain - ismerteti, majd hozzáfűzi: 
-- Itt vagyunk helyben! Bárki érdeklődik az intézmény iránt, szeretettel várjuk, kérdezzen, mindenben tájékoztatjuk. 

Program
2019. december 11. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)