Kossuth díjasok adtak találkozót egymásnak a Hegyháton

2016. június 29. 19:31:41  nyomtatási kép
Kossuth díjas művészek, irodalomtörténészek voltak az előadói annak a  tábornak, melyet a Nagy Gáspár Alapítvány szervezett a költő szülőházában június végén. Tíz középiskolás hallgatója volt az egyhetes kurzusnak. Ablonczy László, a Nemzeti Színház volt igazgatója, Kubik Anna színművész, Orosz István grafikusművész, Riskó Géza újságíró csak néhány ismert név abból az előadói körből, akik a Rákosi- és Kádár-korszak kultúrájáról beszéltek a fiataloknak. Irodalomtörténészek, történészek is csatlakoztak a kurzushoz. Pelyach István, a Nagy Gáspár Alapítvány Kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta: idén az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek művészeti életét elemezték. Azt szerették volna bemutatni a diákoknak: a korszak politikai akarata hogy nyomta rá a tudományos, művészeti életre, az emberek mindennapjaira a bélyegét.

"A zömében tizedikes fiatalok ebbe az időszakba kaptak betekintést, bár még nem tanultak sem történelemből, sem irodalomból a korszakról. De mi úgysem a tudományt szeretnénk átplántálni az elmékbe, inkább impulzusokat adnánk hallgatóinknak a korabeli mindennapok élményanyagából. Lássák a gyerekek: A szüleik, nagyszüleik milyen időszakban éltek, mi volt abban a jó és milyen korlátaik voltak"- mondta a kuratórium elnöke. Az irodalmi táborban a fiatalok Nagy Gáspárral és életművével úgy ismerkedtek, hogy feladatul kapták: Készítsék el az irodalmi emlékház kiállítása alapján a költő családfáját a fényképek, dokumentumok, versek alapján. Illetve gyűjtsék össze Nagy Gáspár iskoláit, munkahelyeit, a találják meg a tárlat alapján barátait, kortársait.  A fiatalok  azonban a komoly feladatok megoldása mellett játékokban, kirándulásokon vettek részt a négy nap alatt. A drámajátékokat Rajner Ágota állította össze a táborlakók számára, aki elmondta, hogy az alapítvány Nagy Gáspár hagyatékának ápolását, az életmű népszerűsítését, a befogadókhoz való eljuttatását tűzte ki céljául. Ebben segített a tábor is. A szakember azt vállalta, hogy a tudomány mellett a diákokkal játszanak is a versek apropóján. A foglalkozásokkal azt szerette volna elérni, hogy a verseket ne csak olvassák, hanem adják is elő a fiatalok. Bérbaltavárra idén tíz középiskolás érkezett Vas megyéből, a régióból és Budapestről. Következzen néhány előadó és téma az öt napos kurzusból: Ablonczy László és Kubik Anna a "Templom-Színpad-kínpad címmel tartott előadást és beszélgetett a diákokkal. Iliusztrált történelem elnevezést kapott Orosz István grafikus foglalkozása. Pelyach István alapítványi elnök, történész maga is az előadók közt volt. A Kádár-korszak munkásmozgalmi, és úttörő dalait, ezek fejlődéstörténetét mutatta be hallgatóinak egészen a polbeat korszakig.
Célja az volt, hogy láttassa a zenében, szövegben a hatalom szándékát, amivel az emberek gondolkodására, szemléletmódjának alakítására hatottak. 

Riskó Géza is zenei témát, a 80-as évek magyar rock és beat zenei világát elemezte a nyári szabadegyetemen.
pm

Program
2020. április 4. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
13 órakor Vasváron
13.8
31 %
páratartalom
Szél:
5.4 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)