Lomtalanított Vasvár

2016. június 29. 18:52:45  nyomtatási kép
A szolgáltató több mint 66 tonnányi hulladékot szállított el öt gépjárművével május utolsó szombatján az ingatlanok elől. A szakemberek reggel 8 órakor kezdték a munkát és este fejezték be a település lomtalanítását. A tavaszi lomtalanítás zökkenőmentes volt. A városlakók többsége olyan, háztartásban feleslegessé vált szemetet rakott ki a házak elé, melyek a szabályoknak megfeleltek és így el tudták szállítani Erről tájékoztatott Szabó Balázs telepvezető, a Zalaispa Zrt. munkatársa. 
A városban már időben kikerült minden ingatlan elé a háztartások számára feleslegessé vált bútor, szemét, elektronikai eszköz. A lomtalanítás szabályai szerint többségük dobozokban, zsákokban, így a szolgáltató munkatársainak is könnyebb dolguk volt a gyűjtőjáratra rakásban illetve a helyszín tisztára takarításában. A városlakók többsége betartotta a lomtalanítás szabályait, így csak olyan feleslegessé vált háztartási szemetet rakott ki, amit el is szállítottak. Csak néhány helyen maradtak a házak előtt autógumik, amik nem tartoznak az elszállítható kategóriába. 
De akiknél most maradt építkezésből származó szemét, autógumi, elektronikai, vagy zöldhulladék, az is megszabadulhat ezektől. Van ugyanis éven át működő hulladékudvara Vasvárnak. Ide mennyiségi korlátok közt év közben is lerakható a háztartásoknál keletkezett szemét. A telephely a Győrvári utcában található. 
Szabó Balázs telepvezető elmondta: az elszállított lom sorsa egyrészt a szelektálás, másrészt a darálás. A jövőben azonban mind a lomtalanításban, mind a heti szemétszállításban a szelektivitás és az újrahasznosítás lesz a helyes és támogatott irány. Ehhez már most is rendelkezésre áll a technológia és az eszközrendszer a társaság számára. Pályázatok segítségével bővítik még a kapacitásokat. A városlakók együttműködésével így az újrahasznosítás felé mozdulhat az arány és kevésbé lesz depózás, lerakás a meghatározó a szemétszállítási szolgáltatásban.
A szakember beszélt a heti szemétszállításban tapasztalt nehézségeikről is. Gond elsősorban a fűtésszezonban jelentkezik. Vasvár esetében a hamu a probléma. Sokan a téli időszakban ezt a kukába öntik, holott tilos. Az izzó szemét a műanyag gyűjtőedényt megolvaszthatja, de még nagyobb bajt okozhat a szállítóautókban. Az utóbbi két évben két eset is volt, hogy az izzó hamu miatt begyulladt gépkocsi. Szerencsére poroltóval el tudták oltani a tüzet a munkatársak. Erről is beszélt Szabó Balázs. A telepvezető hangsúlyozta: ha munkatársai látják, hogy hamu van a kukában, nem is ürítik azt. De vannak, akik azt az edény aljára teszik, majd szemét kerül rá. Így történhet meg, hogy a parázs bekerül a 40-50 millió forintos gépkocsi tartályába és égésveszélyt okoz a gyúlékony szemetek közt. A jövőben szeretnék elérni a szabályok betartását, a zökkenőmentes együttműködést az egyedi fűtésű ingatlanok tulajdonosaival. 
Szabó Balázs azt mondta: a jövőben a céljuk a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtés minél teljesebb körű kialakítása, melyben szintén számítanak a városlakók együttműködésére. 

Észrevétlen
Idén velük kezdődött az évem. Mármint a hulladékszállítást szolgáltató munkatársaival. Január elsején hajnalok hajnalán vittem le a szemetet, mert korán utaztam el Vasvárról. Hajnali hat óra körül jött a kukásautó és két munkatársa rakta fel a szokásos elánnal a szemeteskukát az autóra. Őszintén csodálkoztam. Ugyan péntek, tehát ürítési nap volt, de egyben ünnepnap. Fél Magyarország az előző esti parti mámorát aludta ki. A másik fele meg azt a fáradtságot, amiért miattuk nem tudott aludni éjjel. A szolgáltató szakemberei meg zokszó nélkül, nem csapkodva, nem lázadva végezték a reggeli munkát. Hangot is adtam csodálkozásomnak egyben elismerésemnek. "Önök, mai is dolgoznak?"- kérdeztem egyiküktől.  " Igen"- volt a felelet, melyben ott volt a magától értetődőség is. Ezek után csak azt mondtam, hogy én, mint lakó nagyra értékelem, hogy ilyenkor is végzik a munkájukat. Ezt illedelmesen megköszönte a munkatárs és továbbmentek, tették a dolgukat a hajnali újévben.
Találkoztam a jól végzett munka nyomaival, pontosabban nyomtalanságával nemrégiben a lomtalanításon is. Aznap sokszor kellett keresztüljárnom a városon. Ahol korábban szemét és lomkupacok voltak, a kukás és gyűjtő autó elhaladtával üres placcá váltak. Szó szerint. Nem csak a szemeteinket, avítt dolgainkat pakolták az autóba a dolgozók. Jól szervezett team munkában a szétszóródó szemet is felsöpörték a reggeltől estig tartó munkában. 
Pedig jó előre szólt a kérés: ha lehet, dobozoljuk, zsákoljuk a szemetet. De erre a felhívásra nem mindenki hallgatott. Úgyhogy maradhatott volna szemét a szemét után is. De erre az esetre is jól felkészültek a "zalaispások" és próbálték maradéktalanul megszabadítani Vasvárt a lomtól. Egyszóval, nekem ez a két kellemes emlékem és benyomásom volt a szolgáltatóról és munkájukról idén.
Ja és még egy is: a szállítóautóval egyik szűk vasvári utcában önkéntelenül is elállták az utamat, de azonnal észlelték a kocsimat és segítettek a kerülésben, hogy minél előbb továbbhaladhassak. Figyelmesség volt a részükről. 
Egyszóval, vannak szakmák - és ez is ehhez tartozik-, melyeket csak akkor vennénk észre, ha ha nem végeznék el a munkát abban a szakemberek. Amúgy meg észrevehetetlen az egész. Automatikusnak tűnik, hogy reggelente üres nagy gyűjtőedénybe dobva a hulladékot, szabadulhatunk meg a háztartási szemetünktől. Pedig nélkülük, nálunk a Zalaispa Zrt. és dolgozói nélkül mindez nem működne. Gondoltam jegyzetként hangot adok ennek.
De akkor már hozzáfűzöm: Itt említem meg a vasvári közcélú munkások által rendbe tett és tartott utakat, utcákat, parkokat, zöldeket a városban. Sokat tesznek a városképért a köz munkásai, ami szintén városműködési automatizmusnak tűnik. Közben munkások, jól szervezett koordináció van emögött is. Csak akkor vennénk észre, mennyit is ér a köznek ez a fajta munka és tevékenység, ha nem dolgoznának, nem csinálnák naponta a számukra kiadott feladatot a közcélú dolgozók. Szerencsére teszik a dolgukat ebben, úgyhogy rendezett a városképünk és erre minden bizonnyal a jövőben is megvan a remény. 


Pogács Mónika 

Lakossági tájékoztató
Program
2020. április 4. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
14 órakor Vasváron
14.4
29 %
páratartalom
Szél:
5.2 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)