Képviselő-testületi ülés

2016. május 31. 06:38:41  nyomtatási kép
A két ülés közti beszámolók kapcsán Tóth Balázs polgármester sorra vette a legjelentősebb májusi programokat, eseményeket. A ZALAISA operatív tanácsának üléséhez kapcsolódóan megjegyezte: komolyabb komposztáló létesítésére lenne szükség. 

RÉGIÓHŐ éves beszámolója

A RÉGIÓHŐ Regionális Hőszolgáltató Kft. 2015. évi mérlegbeszámolóját Németh István ügyvezető igazgató összegezte. Tájékoztatása szerint: a szolgáltatás mind Vasváron, Körmenden, mind pedig Szentgotthárdon zökkenőmentes volt. Hozzáfűzte: békés esztendejük volt, a hőközpont, keringető szivattyú korszerűsítése meghozta eredményét. Több mint 30 millió forintos - adózás előtti - pozitív mutatójuk van, ami jónak mondható. Geotermikus energiával látták el a szezon 80 százalékát. Megjegyezte: magasabb lett volna ez az adat, ha a kezdetek kezdetén nem lett volna a kéthetes kiesést eredményező meghibásodás. Mostani feladatuk a fürdő üzemeltetése és a vízminőség beállítása. Tóth Balázs a lakossági észrevételeket említette, miszerint a télen nem voltak olyan melegek a radiátorok, mint előtte években. A tájékoztatás szerint: a szolgáltatás rendkívül bonyolult, s ebből adódhattak gondok. Ezt követően a kft. felügyelő bizottságának tevékenysége került a figyelem középpontjába. Galambos István tanácsnok örömét fejezte ki amiatt, hogy a bizottság 25 százalékos hődíj csökkentést nyugtázott, amit 2016-ban lehet érzékelni a gyakorlatban is. A VASI TRIÁSZ Termálvíz Hasznosító és Szolgáltató Kft. 2015. évi mérlegbeszámolójával kapcsolatban Németh István elmondta, hogy a cég a Szentkút kft. (26%), az önkormányzat (52%) és a RÉGIÓHŐ (22%) tulajdonában van. Mint mondta: megnőtt a termálvíz kitermelés, a bevétel is nagyobb lett, így ez a VASI TRIÁSZ kft-nél 10 millió forint értékben jelent meg. 
A város 2015. évi zárszámadása
A fő napirendi pont a város 2015. évi zárszámadása volt, amihez alapos szakmai magyarázatot fűzött Kónya Emília, a pénzügyi osztály vezetője. Összegezte: a város gazdálkodása biztosított volt, likviditási gond nem adódott. A vagyonmérleg 486 millió forinttal nőtt, ebből 483 millió forinttal növekedett a tárgyi összeg állománya. Ez utóbbi nem könnyen mozgatható. A bevételi pluszt fejlesztésekre fordította a város. Vasvár 34 millió forint hitelt vett fel, de sok százmillió forint támogatást kapott. A polgármester hangsúlyozta: kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott az önkormányzat. A jövőben is prioritást élvez a munkahelyteremtés, s a gazdaságfejlesztés. A cél, hogy minél több iparűzési adó folyjon be a városhoz. Tóth Balázs kiemelte: fontos a város életminőségének javulása. Majd a belső ellenőri jelentés került a figyelem középpontjában: semmilyen szabálytalanságot nem találtak az önkormányzatnál. A VASIVÍZ Zrt. éves beszámolójából kiderült, hogy a szennyvíztisztítás volt a legnyereségesebb beruházásuk. 
Gyermekjóléti Szolgálat éves tájékoztatója
A Gyermekjóléti Szolgálatot önkéntesen tavaly 27 család - 53 gyermek - kereste meg. Amit kértek: hivatalos ügyben segítségnyújtás, információ és tanács kérése. Alapellátásban 14 család 30 gyereke részesült. Általában előforduló gondok: nevelési problémák, iskolai hiányzás, család életvitele, kapcsolati problémák, egészségügyi, pszichés problémák. Vasváron 13 gyermeket vettek védelembe, ez akkor fordul elő, ha nincs együttműködés a családgondozóval. Jellemzők: gyermeknevelési gondok, magatartászavar, szenvedélybetegségből, elhanyagolásból adódó problémák. Nevelésbe vettek 10 főt, ez öt családot érint. Kiemelten fontos számukra: képessé tenni az érintett családot, hogy gyermekeiket visszafogadhassák. Ha ez sikerül, nagy siker számukra. Emellett számos más szakmai adat derült ki az éves tájékoztatóból, amiben a jelzőrendszeri megbeszélések témái is helyet kaptak. 
Vasvári Ficánkoló Óvodában indítható csoportlétszámok a 2016/2017-es nevelési évben
Az egyöntetű vélemény az volt: fontos, hogy a gyerekeket kisebb csoportlétszámokban neveljék, így megmarad a hat csoport. 

Pályáznak bölcsőde indítására

A képviselők elfogadták a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás tavalyi szakmai és pénzügyi tevékenységéről szóló beszámolót. Majd a Vasvár Város Önkormányzata által a Vasvári Városfejlesztési Nonprofit Kft-nek nyújtandó 20 millió forintos kölcsönre vonatkozó szerződés megkötése került a figyelem középpontjába. A nonprofit kft. ügyvezetői havi bruttó 30 ezer forintos szerény jutalmazást kapnak. Ezt követően kiderült: bölcsőde kialakítására 85,8 millió forintra nyújt be a város 100%-os intenzitású pályázatot a Területfejlesztési Operatív Programhoz. A projekt keretében a Béke utcai óvoda épületének átalakítása valósulna meg két bölcsődei és egy óvodai csoporttal. 
Foglalkoztatási Paktum pályázat előkészítése
Az ülésen kiderült: igény van használt ruha tárolókra, amik a jövőben újra helyet kapnak a városban. Majd a Foglalkoztatási Paktum pályázat előkészítéséről szóltak: 614 millió forintra lehet pályázni Vasvár, Körmend, Szentgotthárd térségében. Az üléseken jelen lévő Tauszné Vincze Edit, a járási hivatal vezetője örömét fejezte ki amiatt, hogy Vasvár nyújthatja be a pályázatot, s reméli: a foglalkoztatási osztályt visszakaphatja a kormányhivatal. 

Program
2019. október 18. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
18 órakor Vasváron
16.6
73 %
páratartalom
Szél:
1.3 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)