Összefogni egymással, egymásért

2016. április 27. 17:26:27  nyomtatási kép
Adományból összegyűlt életmentő készüléket helyeztek el a tűzoltóságon

Hivatalosan is átadták azt az életmentő defibrillátort, amelyet a vasvári vállalkozók és magánemberek, valamint a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás adományaiból vásároltak meg. A városnak adott készüléket a helyi tűzoltóságon helyezték el, mivel itt, a 24 órás ügyelet alatt bármikor, bárki számára elérhető.

A készülék története február közepére nyílik vissza: ekkor rendezték meg a városban az ápolók napját és bálját. Wágner Vilmosné, a Magyar Ápolási Egyesület Vas megyei elnöke, Horváth Istvánné a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vasvári elnöke és Papp Andrea, a kamara helyi alelnöke munkájának köszönhetően sikeres program valósulhatott meg Vasváron. A jeles napon a helyi vállalkozók, magánemberek, valamint a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás adományából a járási székhely egy félautomata defibrillátort is kapott.

Erre az eseményre emlékezett vissza a mostani, április végi átadó ünnepségen Tóth Balázs, Vasvár polgármestere. Elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt az önkormányzat nevében ígéretet tett arra, hogy az ápolók napi bálon befolyt támogatást a város kipótolja a defibrillátor megvásárlásához szükséges összeggel. Erre azonban nem volt szükség, mivel az ügy érdekében annyira összefogtak a városban élők és a települést támogatók, hogy összegyűlt a szükséges pénz. Kiemelte: jó volt megtapasztalnia a segítőkészség, az együttműködés érzését, amivel megvásárolhatóvá vált a 7-800 ezer forintba kerülő életmentő műszer. Az összefogás jegyében volt, aki 5000 forintot, más 200 ezer forintot adományozott. Majd kedvenc olvasmányából: Az egri csillagokból idézte Dobó István várkapitány szavait: "?a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében." Vasváron a lakók magukénak érzik a várost, ezért is fognak össze egymással és egymásért a jó cél érdekében. Bízik abban, hogy soha nem kell használni a készüléket.

Az ünnepélyes átadón jelen volt Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi mentőállomásának vezetője. Elmondta, hogy a környékről, Petőmihályfáról származik, s mikor 1980-ban a mentőket választotta, Vasváron még nem volt mentőállomás, így nem tudott a városba kerülni. Beszédében a mentők kinyújtott karjának nevezte mindazokat, akik a rendelkezésre álló életmentő készülékekkel segítséget nyújtanak az esetkocsi megérkezéséig. Ismertette az osztrák modellt: minden településen van egy hátizsákos-defibrillátoros ember, akit kiképeztek arra, hogy a mentő megérkezéséig szakszerű segítséget nyújtson. Majd hozzáfűzte: Vasvár ezzel a megtett lépéssel mindenképpen dobogós a megyei kisvárosok rangsorában. Kiemelte: az életmentő defibrillátor biztonságérzetet nyújt, s megítélése szerint jó helyen van a tűzoltóknál, mivel ők nagyon sok eseményen, helyszínen jelen vannak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a keringésmegállások exponált események. Vas megyében falusi futballpályán például minden évben történik szívmegállással összefüggő tragédia. A készülék legbátrabb használatára buzdított, mivel a gép minden egyes lépést előre elmond használójának.

Ezt követően bajtársa, Németh Dániel mentőtiszt szakszerű tájékoztatást nyújtott a készülék használatáról. Mint mondta: elsőként hívjunk mentőt, de a kiérkezéséig használjuk a készüléket, amelynek hangutasításait kell követni. Alapos, érthető ismertetőjében elmondta: a felbontott elektródákat csupasz bőrfelületre, egyiket a jobb kulcscsont alá, másikat a bal alsó-oldalsó bordaívre kell helyezni. De a gép mindenről tájékoztat minket! A készülék ritmusanalízis során ellenőrzi a szívműködést, ha kamrafibrillációt érzékel, javasolja a sokkot. Ekkor nyomjuk meg a sokk gombot! Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a sokkolás előtt győződjünk meg arról: senki nem ér a sérülthez, aki lehetőleg ne vizes tócsában feküdjön. A készülék által leadott elektromos áram ugyanis a kontaktusban lévő személynél ritmuszavart válthat ki. A sokk után azonnal folytassuk a mellkas kompressziót. A készülék két perc múltán újraélesztést javasol. Kettő perc elteltével hangutasításban tájékoztat, hogy ritmusanalízist végez, majd ismét javasolhatja a sokkot.

A tájékoztatót fogadás követte, ahol Horváth Istvánné és Papp Andrea érdeklődésünkre elmondták: mertek nagyot álmodni és életre hívták az ápolók napját Vasváron. Végiggondolták: mire lenne szüksége a városnak. Tudták, hogy a mentőben van defibrillátor, de az nem áll 24 órán át a városlakók szolgálatára. Mint mondták: jó volt hallani Köcse Tamástól, hogy a kisebb települések közül Vasvár majdnem elsőként kapott ilyen készüléket. Külön öröm számukra, hogy a felhívásuk mellé ennyien álltak.

Adományozók: Hantó Attila, Vasvári Broiler Farm Termelő és Szolgáltató Kft., G-BAU Vasvár Kft., Panaco Hungaria Kft., Szabó és Társa Tüzép Kft., PNH Kft., Jóna Tibor Trans Kft., Szig&Metal Kft., Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás, Miell Quality Kft., BOTI TEAM Kft., Kiss Győzőné, Castrum Ferreum Kft., Vasi Aszfalt-Gép Építő és Szolgáltató Kft.

A rendezvényen a polgármester külön köszöntötte Bejczy Róbertet, a vasvári mentőállomás vezetőjét, aki a kezdetektől, 1991 óta teljesít szolgálatot a városban. A bejcgyertyánosi mentős Sárváron kezdett el dolgozni, majd a vasvári állomás szakképzett dolgozót kerestek, így jött ide 25 évvel ezelőtt. Ez idő alatt nagyon sok tapasztalatot szerzett, sok mindent látott és egy összetartó közösség tagja lett. Nehéz szívvel hagyja el a várost, de most újra Sárvár lesz az állomáshelye. 
Program
2020. június 6. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)